Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Joves extutelats descobreixen la passió per la cuina amb un xef ‘estrella Michelin’
  • CA

En Mohamed Bensliman s’ha passat quatre mesos agafant dos autobusos al matí i dos a la tarda per anar fins a l’Escola de Cuina de Villa Retiro per assistir al curs d’auxiliar de cuina que organitza el xef estrella Michelin Fran López en col·laboració amb el programa Incorpora de “la Caixa. “Sempre m’ha agradat cuinar, a casa ajudava la meva mare i sempre mirava programes de MasterChef”, diu el jove marroquí, que tot just fa sis mesos que ha arribat a Catalunya.

És un dels cinc joves –dos menors estrangers no acompanyats i tres extutelats– que s’han acollit al programa, que aquest any ha ajudat 19 persones en risc d’exclusió social a fer una formació per millorar les seves possibilitats de trobar feina. “El curs és una empenta perquè aquestes persones descobreixin la passió per la cuina i entenguin l’esforç que requereix la professió de cuiner”, explica Fran López, que té dos restaurants amb estrella Michelin, un a Xerta i un altre a Barcelona. Cada establiment ha format 10 auxiliars de cuina, que “ara hauran de sortir al món per trobar el seu propi camí”, afegeix.

Es tracta d’una oportunitat “per lluitar contra la desocupació de col·lectius vulnerables, oferint-los eines per ajudar-los a millorar les seves opcions de treballar perquè sentin que poden revertir la seva situació”, ha senyalat el director de l’Àrea d’Integració Sociolaboral de la Fundació Bancària “la Caixa”. Només l’any passat, Incorpora va facilitar més de 10.000 llocs de treball a persones vulnerables a tot Catalunya gràcies a la xarxa de 127 entitats socials, 300 tècnics i més de 3.000 empreses.

Un curs transversal

El curs, d’unes 250 hores, està dissenyat per dominar les tasques bàsiques d’un auxiliar de cuina –preparació de plats, neteja de la cuina– i alhora dotar els alumnes d’habilitats més transversals com el treball en equip, la gestió de conflictes o l’adaptabilitat. “Hem desenvolupat continguts sobre el producte, proveïdors, seguretat i higiene i tècniques bàsiques d’elaboració i preparació de plats”, detalla el xef Fran López.

“El principal repte és canalitzar la passió i la creativitat per donar-li un servei i assegurar que poden fer la feina que els demanaran quan comencin a treballar”, assegura la directora de l’Escola de Cuina Villa Retiro, Imma Estivill. L’objectiu és marcar un abans i un després en la vida dels alumnes, que moltes vegades han tingut moltes dificultats per entrar al món laboral.

En Mohamed Hassoun, que viu a Sant Carles de la Ràpita, havia treballat a cuines durant més de 14 anys, però a Catalunya li costava trobar una feina. Va arribar al curs a través de la Creu Roja i poc després d’acabar-lo l’han contractat a l’Hotel Casablanca Suites de Peníscola. La Saida Moukhless espera seguir els passos d’en Mohamed. “Quan era petit ajudava la meva mare i m’agradava fer receptes noves”, recorda. “M’agradaria trobar una feina per poder combinar la cuina marroquina amb la catalana i preparar plats nous. Als meus fills els agrada molt com cuino!”, diu rient.

Més notícies
El nou pla contra la contaminació de Londres mostra els punts febles de les restriccions a Barcelona
Notícia: El nou pla contra la contaminació de Londres mostra els punts febles de les restriccions a Barcelona
Comparteix
La capital del Regne Unit planteja una zona d'emissions ultrabaixes que afecta molts més vehicles que la impulsada a l'àrea metropolitana catalana
França, el Canadà i Austràlia marquen el camí per rescatar les llicències de taxis i VTC
Notícia: França, el Canadà i Austràlia marquen el camí per rescatar les llicències de taxis i VTC
Comparteix
La proposta del Govern de regular la transmissió de llicències i crear un fons de compensació té precedents arreu del món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa