Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Hotelers de tot el món es troben a Barcelona per lluitar contra els pisos turístics il·legals

Associacions d’hotelers d’una trentena de ciutats i països de tot el món s’han reunit aquesta setmana a Barcelona per coordinar esforços i reclamar una estratègia “global” per erradicar els allotjaments turístics il·legals. Sota el nom de ReformBnb, en una clara al·lusió a la coneguda plataforma de lloguer de pisos turístics Airbnb, la trobada és la continuació d’una primera cimera que es va celebrar a Nova York a finals de l’any passat. Tot i els esforços de les administracions, les patronals del sector calculen que a Barcelona encara hi ha una bossa d’entre 8.000 i 9.000 allotjaments que no s’ajusten a la legislació vigent o que estan en una zona grisa.

Després de molts anys de lluites individuals i campanyes locals, els hotelers s’han adonat que els problemes que tenen a Barcelona són molt semblants als que pateixen a Nova York o a París perquè el turisme és un fenomen globalitzat. “Molts hotelers es queixaven que a la seva ciutat tenien un problema específic amb la proliferació d’allotjaments turístics en pisos particulars i mostraven la seva preocupació per la convivència amb els veïns”, ha explicat el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals. “Però si passa a totes les ciutats on hi ha turisme és evident que no es tracta d’un problema local”.

Els números que hi ha darrere d’Airbnb

Un altre dels problemes que afronten les ciutats on plataformes com Airbnb o Homeaway han desembarcat amb força és que ningú sap exactament quin impacte tenen sobre la vida diària. “Airbnb no dona dades sobre les reserves que gestiona i, en realitat, no té ni idea de quanta gent s’allotja en els pisos que anuncia“, adverteix el director de Recerca de l’Escola Hotelera de la Haia, Jeroen Oskam, especialitzat en les activitats de la plataforma. “Creen un flux de turistes que costa molt de seguir i per tant dificulta les tasques de planificació de les ciutats”, ja sigui en termes de gestió de l’espai públic o de la capacitat del transport públic, per posar alguns exemples.

[r:1]

I no és una qüestió trivial, ja que a Amsterdam el nombre total de nits reservades va passar d’1,6 a 2 milions el 2017, el que suposa un creixement del 25%, un increment similar al de la resta de grans ciutats europees. “Per nosaltres Airbnb forma part de la indústria hotelera perquè té un comportament i una política de preus molt similar a la dels hotels”, assegura Oskam. Una de les troballes de les seves investigacions és que a les ciutats on el preu mitjà dels hotels està en una forquilla alta, els allotjaments turístics informals segueixen la mateixa tendència. “És una activitat molt professionalitzada“, afegeix.

Segons els informes de l’expert, que acaba de publicar el llibre El futur d’Airbnb i de l’economia col·laborativa, els anunciants d’aquestes plataformes entenen perfectament el funcionament del mercat turístic. A Barcelona, per cada kilòmetre que t’allunyes de plaça Catalunya, el nombre d’anuncis a Airbnb cau en un 68,3% i els preus per nit baixen un 7,5%. El mateix passa a Amsterdam, París o Londres. “És el mateix que passa amb els hotels”, diu. “Hi ha una gran concentració al centre de les ciutats i a mesura que t’allunyes els preus baixen i l’oferta perd qualitat”.

La proposta dels hotelers

Després de dos dies d’intenses reunions, les associacions d’hotelers han acordat unes guies de treball per poder fer pressió i aconseguir avanços a les ciutats on operen. “El registre de qualsevol allotjament és imprescindible, tant si és un pis turístic com si llogues una habitació de casa teva”, ha defensat el president dels hotelers de Nova York, Vilay Dandapani. “És imprescindible saber quants allotjaments hi ha i qui els opera”. En relació amb aquesta mesura, també demanen que les plataformes de lloguer vacacional obliguin a publicar el número de llicència per tots els anuncis.

[r:2]

La fiscalitat és un altre de les reivindicacions del sector. Si es tracta d’una activitat tan professionalitzada com indiquen els informes d’acadèmics i administracions, és important que els allotjaments turístics tinguin “un nombre similar de taxes i impostos que s’apliquen als hotels” per garantir que es produeix una competència en igualtat de condicions. Ciutats com Barcelona i París, que tenen legislacions força estrictes, són un exemple per altres localitats tot i que hi ha dificultats per fer complir la llei.

En aquest sentit, el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, s’ha mostrat “satisfet” amb la feina feta durant aquest mandat pel govern de BComú. “No sempre hem estat d’acord, com va ser en el cas del Peuat, però en la qüestió dels allotjaments il·legals han fet molt bona feina i, si no s’han aconseguit més èxits, no ha estat per falta d’interès, sinó per les mancances de la normativa vigent a Catalunya”, ha dit. La falta d’una legislació específica sobre el lloguer d’habitacions individuals per a turistes ha permès que molts pisos que abans s’anunciaven sencers ara s’ofereixin de manera fraudulenta com a habitacions individuals.

Més notícies

Proliferen les habitacions turístiques per esquivar el control municipal dels pisos il·legals

Notícia: Proliferen les habitacions turístiques per esquivar el control municipal dels pisos il·legals
Comparteix
Les patronals d’hotels i apartaments turístics demanen celeritat a la Generalitat per regular aquest fenomen, que podria afectar més de 9.000 habitacions
Notícia: Proliferen les habitacions turístiques per esquivar el control municipal dels pisos il·legals - Mobile

Els petits anunciants d’Airbnb denuncien una persecució dels inspectors municipals

Notícia: Els petits anunciants d’Airbnb denuncien una persecució dels inspectors municipals
Comparteix
La lluita contra els pisos turístics il·legals ha afectat centenars de persones que llogaven una habitació a turistes | Demanen canvis legislatius consensuats per sortir de l'al·legalitat
Notícia: Els petits anunciants d’Airbnb denuncien una persecució dels inspectors municipals - Mobile

Barcelona explora 10 noves superilles

Notícia: Barcelona explora 10 noves superilles
Comparteix
L’Ajuntament licita un estudi per buscar les millors ubicacions a una desena de barris de la ciutat
Notícia: Barcelona explora 10 noves superilles - Mobile
L'avinguda Vallcarca té pendent una reforma integral des de fa gairebé dues dècades / XFDC

La divisió veïnal complica el futur de la rambla verda de Vallcarca

Notícia: La divisió veïnal complica el futur de la rambla verda de Vallcarca
Comparteix
Dues associacions de veïns del barri tenen visions molt contraposades de com s’ha de plasmar un projecte que està pendent des del 2002
Notícia: La divisió veïnal complica el futur de la rambla verda de Vallcarca - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa