Foment critica la falta de mesures ajustades a la situació econòmica “greu”

La patronal proposa recaptar fons públics de la lluita contra el frau fiscal en lloc de "contra les rendes del treball"

La junta directiva de Foment del Treball ha criticat la falta de mesures “extraordinàries” per rescatar l’economia, evitar el tancament d’empreses i frenar l’augment de l’atur i ha reclamat solucions “equilibrades i proporcionades”. En concret, la patronal ha demanat a les administracions una injecció directa de recursos econòmics a les companyies i plans de xoc per als sectors més afectats, com el turisme, la restauració, l’hostaleria, el transport, l’oci, el comerç, l’esport i la cultura.

La confederació també ha criticat que la necessitat de recaptar fons públics es faci “contra les rendes del treball”, i no s’afronti la lluita contra el frau fiscal i l’economia submergida, amb un volum similar al 25,2% del PIB. “Reduir l’economia submergida tindria per impacte un increment en la recaptació per impostos molt notable i, amb tota probabilitat, representaria la principal font d’augment d’ingressos per a l’administració pública”, ha manifestat la patronal.

Segons un informe presentat el 2019, si Espanya reduís el frau fiscal fins a un 15,6% del PIB, el nivell d’Alemanya, les arques públiques incrementarien els ingressos en 38.625 milions d’euros. Aquesta xifra representa un increment del 9,6% de la recaptació per impostos. Per aquest motiu, la patronal ha proposat abordar un pla per als pròxims quatre anys per reduir deu punts amb relació al PIB el volum d’economia submergida, fins a situar-lo en la mitjana dels principals països europeus.

Foment també ha destacat la importància d’iniciar la licitació d’obres, incrementar les partides pressupostàries per a la inversió pública i impulsar la col·laboració públicoprivada com a aspectes “claus” per iniciar la recuperació. Així mateix, considera “imprescindible” avançar en els projectes que compleixin els requeriments dels fons de recuperació de la Unió Europa.

Foment també ha valorat el canvi de tendència “positiu” en els Pressupostos Generals de l’Estat pel que fa a la inversió pública a Catalunya. “És cert que encara falta més inversió per assolir el 19% del pes del PIB a Catalunya, però s’ha de valorar positivament l’increment de la inversió pública per al 2021”, ha valorat. Tot i això, la patronal ha insistit en el dèficit d’inversió en infraestructures i ha instat el govern espanyol a ser “diligent en la licitació i l’execució de la inversió programada”.

Més informació

Nou comentari