Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Taulells improvisats, gels i guants: blindatge del petit comerç per a la reobertura
  • CA

La fase zero de la desescalada ha arrencat avui amb el retorn a l’activitat relativa per a establiments com les perruqueries o els tallers de mecànica. Ells han pogut tornar a rebre clients, sempre i quan fos amb cita prèvia i amb un control estricte de l’aforament. Juntament amb la relaxació de les restriccions per a alguns negocis, el cap de setmana s’han tornat a veure corredors al carrer i els nens fa dies que poden sortir amb els pares. El petit comerç ha començat avui la seva fase zero particular: preparar-se per a la reobertura.

“Aquesta setmana és la de les perruqueries”, deia la Carme, propietària de Carmen Decoración, al número 33 del carrer Bilbao, al Poblenou (Sant Martí). La seva filla, la Lídia, l’acompanyava aquest matí per preparar la botiga per a la nova normalitat que tothom espera. Elles tenien cita a la perruqueria a les 15.30 hores. “Ens hem de posar guapos per a la setmana que ve”, comentava, murri, la Lídia.

La persiana d’aquest negoci familiar estava completament apujada, a diferència del que passava a alguns negocis del voltant. És per això que algun client ha entrat al llarg del matí per tafanejar cortines o altres complements de decoració per a la casa. “Una clienta ha vingut sense mascareta ni guants, però què li hem de dir? Que no entri?”, es preguntava la Lídia. Les mesures de seguretat, tot i així, estaran preparades la setmana que ve. La Carme assenyalava on col·locaran una mampara per separar-se dels clients que s’apropin al taulell. També posaran a disposició gel que, juntament amb els guants i les mascaretes, intentaran fer del retorn a l’activitat una transició segura. 

La Carme surt de la seva botiga de decoració / A. L.

Tot i que avui ha estat el dia per aterrar i encarar la setmana de preparació, la Lídia i la Carme ja tenien clares les consignes que aplicaran. Màxim una persona a l’interior de la botiga i obligació de demanar cita prèvia. Exposaven que situaran un cartell a la porta per indicar quina via poden fer servir els clients per sol·licitar el dia i l’hora. Aquest matí ja havien agendat un parell de cites prèvies de clients, es vantaven. 

Emprovar-se sabates sí, però amb cita prèvia

Lluis Hernan, de la sabateria Petras, mantenia les persianes mig apujades. També està al carrer Bilbao, al número 36, i, com la Carme i la Lídia, rebia alguns clients. En Jesús era un d’ells, que feia cara de resignació quan s’assabentava que ha d’agafar cita prèvia per comprar-se unes sabates noves. Després de parlar amb Hernan, arronsava les espatlles i marxava. 

Al llarg del matí Hernan, de 37 anys i llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses (ADE), atenia algunes persones. Era el cas d’una dona, que havia arribat a la botiga amb una sabata trencada, desitjosa d’un parell de sabates noves. “No he pogut ajudar-la a posar-se o treure’s les sabates”, detallava Hernan. Finalment, això sí, la dona s’ha endut un parell nou. 

Hernan responia trucades i saludava veïns i clients alhora que netejava la botiga, oberta des de 1969 pel seu avi i de la qual n’és propietari. I feia repàs en veu alta del que necessita per a la reobertura: gel per a l’entrada, un desinfectant per a les sabates i marcadors per indicar la distància mínima de dos metres entre clients. “Estic esperant que arribi la comanda”, precisava. Aquest matí agafava les sabates per treure’n el pols amb un trap, acumulat per la quantitat de dies que ha estat tancada la botiga. 

Lluis Hernan renta les sabates que ven a la seva botiga en preparació per a la setmana que ve (4-5-2020) / Adrià Lizanda

Lluis Hernan renta les sabates que ven a la seva botiga en preparació per a la setmana que ve (4-5-2020) / Adrià Lizanda

La patacada del negoci per la pandèmia ha estat “tremenda“, admetia. Ha venut per internet però no ha pogut competir amb les plataformes online grans. De tota manera, aquest matí a l’interior de l’establiment tenia quatre bosses preparades per enviar a domicili. També hi tenia aparcada, provisionalment, la moto, i els sofàs estaven moguts. Un aspecte molt diferent al que, espera, tindrà la botiga dilluns que ve, quan l’entrada en vigor de la fase 1 en permeti l’obertura. 

Taulells improvisats

Lluis Hernan comparteix gremi amb Jordi Garcia, de 58 anys. Ell és el propietari de Ràpid Garcia, un negoci de reparació de sabates. La Montserrat acabava de visitar-lo aquest migdia per recollir un parell de sabates que hi havia deixat abans del decret de l’estat d’alarma del 14 de març. “He vingut per si de cas”, celebrava, amb un to alegre i disparant les paraules de forma ràpida. Tot seguit seguia caminant pel carrer Llul, on està situat Ràpid Garcia, per fer cua a la farmàcia i seguir les compres matinals. 

La Montserrat s’enduia les sabates en una bossa de plàstic. Aquest és el format que ha preparat Jordi Garcia, segona generació de la botiga després que la seva mare la inaugurés fa 50 anys, de cara a la setmana que ve. Demanarà als clients que portin les sabates en bosses. Després desinfectarà les sabates amb alcohol i lleixiu i les deixarà eixugar durant dues hores, per, finalment, reparar-les i retornar-les al client.

Aquesta setmana obrirà cada matí durant una estona per si persones com la Montserrat volen recollir sabates que hi van deixar abans que esclatés la pandèmia. A partir de dilluns que ve atendrà els clients a ple rendiment, però amb canvis significatius a la botiga. El taulell, per exemple, estarà emplaçat a l’entrada de l’establiment perquè ningú hi accedeixi. “No vull que algú entri i toqui les coses”, justificava. 

Ell estava protegit amb guants i tenia preparades un parell de mascaretes FPP2 per atendre els clients, i es queixava que algunes persones no portaven cap protecció. “Mira aquella mare i el fill, cap dels dos porta mascaretes”, lamentava. 

La pandèmia l’ha fet tancar, com a gairebé tots els negocis, durant un mes i mig. Les dificultats per a ell, però, no es limiten a l’emergència sanitària. “Si aquesta pandèmia m’enxampa amb 63 anys, no torno a obrir”, reconeixia. “L’ofici morirà perquè ja ningú repara sabates, tothom es compra bambes”. 

Més notícies
La cua del racionament del tallat de cabells: prova de foc de la fase zero
Notícia: La cua del racionament del tallat de cabells: prova de foc de la fase zero
Comparteix
Primer matí de reobertura en una perruqueria de Nou Barris | Molts clients descobreixen que altres veïns han sigut més ràpids que ells
La ‘fase 0’ arriba a Barcelona: comerç a mig gas, menjar per emportar i mascaretes al transport
Notícia: La ‘fase 0’ arriba a Barcelona: comerç a mig gas, menjar per emportar i mascaretes al transport
Comparteix
Les implicacions per la ciutat del primer període de la desescalada, que comença aquest dilluns

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa