Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA S’ha de cobrar una taxa de residus vinculada al consum d’aigua?

La justícia ha declarat nul·la la taxa de gestió de residus aprovada pel plenari de l’Ajuntament de Barcelona el 2020, que es cobrava a través de la factura de l’aigua. La companyia Aigües de Barcelona havia presentat un recurs contenciós-administratiu contra el nou gravamen fiscal i la justícia li ha donat la raó.

Una taxa injusta?

Però l’Ajuntament ha anunciat que manté el tribut fins que es resolgui el recurs que presentarà al Tribunal Suprem i deixa clar que no retornarà els diners als veïns que ja han pagat. El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha explicat que l’Ajuntament té “arguments jurídics sòlids per defensar aquesta taxa”, si bé el TSJC considera que l’informe que va fer el consistori justificant la relació entre la brossa i l’aigua no és vàlid perquè era “excessivament genèric”. La justícia, a més, diu que desconeix “el criteri seguit per calcular” l’import de les quotes corresponents a les diferents categories, en base teòricament, a la relació entre malbaratar aigua i no reciclar correctament.

Pagar més si es generen més residus

Sigui com sigui, l’Ajuntament reconeix que els contenidors intel·ligents o el sistema porta a porta, que està ara aturat després de la polèmica a Sant Andreu, serien una millor eina per valorar quant hauria de pagar cada veí per la gestió dels residus, però aquests sistemes encara no estan disponibles. Per això l’Ajuntament diu que l‘indicador més proper que té és el del consum de l’aigua.

L’oposició, en contra de la taxa ara suspesa

Tots els partits de l’oposició, tret d’ERC, van votar en contra d’aquesta taxa ara tombada l’estiu del 2020. La taxa es va aplicar per igual a totes les llars, a través del rebut de l’aigua i en proporció al consum d’aquest subministrament,

El 73,3% de les famílies de Barcelona paguen entre 27 i 51 euros de la taxa de residus i 12.500 llars vulnerables n’estan exemptes. No obstant, un petit percentatge d’habitatges grans amb alt consum d’aigua poden arribar a pagar fins a 200 euros anuals. 

Poll Maker

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep a juliol 06, 2022 | 09:06
    Josep juliol 06, 2022 | 09:06
    ja paguem prou, no volem més impostos, ciutadà roba tot el que puguis i no mantinguis més paràssits...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa