El sector immobiliari pateix més a Barcelona que a Madrid per la Covid

Els preus als carrers principals cauen un 15% en comparació amb el tercer trimestre de 2019

La pandèmia ha provocat més impacte en el mercat immobiliari de Barcelona que en el de Madrid, segons es desprèn de l’informe Nou horitzó immobiliari de CBRE. Les valoracions dels actius dels carrers principals han caigut un 15% a la capital catalana des de l’últim trimestre de 2019, per sobre del descens del 12% a Madrid. La consultora atribueix aquest comportament a la dependència del turisme i preveu una estabilització un cop es reactivi el sector.

Barcelona també ha patit més impacte en el mercat d’oficines, mentre que en la logística el creixement ha estat menor en relació amb l’evolució a la capital de l’Estat. Amb tot, CBRE preveu un creixement de la inversió de fins al 20% aquest any i recuperar els nivells previs a la crisi sanitària el 2022. Els centres comercials i el retail han estat dos dels segments més impactats per la pandèmia a causa de les restriccions adoptades per frenar l’avenç de la crisi sanitària.

Caiguda de l’interès

Les dades d’afluència als carrers principals a principis de març continuen sent negatives, amb caigudes del 25% a carrers com Claudio Coello de Madrid, fins a descensos del 61% en la Puerta del Sol. A Barcelona, els retrocessos oscil·len entre el 45% de la Diagonal fins al 80% de Portal de l’Àngel. La valoració dels actius dels carrers principals a la capital catalana se situa un 14,9% per sota dels nivells registrats en el darrer trimestre de 2019. A Madrid, la caiguda acumulada ha estat del 12,7%.

“Barcelona té un impacte lleugerament superior per la major dependència del turisme”, ha explicat el director sènior de Valuation CBRE Espanya, Pablo Carnicero. En qualsevol cas, les dades de l’últim trimestre evidencien una “atenuació” de la caiguda tant a Barcelona com a Madrid, i CBRE preveu una estabilització a mesura que torni el turisme.

Les oficines han registrat una “gran polarització” en funció de la seva ubicació. Així, l’ajustament dels valors de les oficines prime de Madrid i Barcelona se situarà al voltant del 4%, mentre que les situades en zones secundàries perifèriques registraran una reducció pròxima al 12%.

Recuperació del sector hoteler

La logística ha estat un dels sectors “guanyadors” de la pandèmia i un dels segments que més interès ha despertat en els inversors. Els actius logístics van tancar el quart trimestre de 2020 amb una revalorització anual del 5%, una tendència que es preveu que continuï a l’alça en el segon trimestre de 2021.

En el cas del sector hoteler, la consultora també preveu una millora respecte al tancament de 2020, amb ajustaments en comparació amb finals de 2019 del 7,7% en el cas dels hotels vacacionals i del 7,5% en els productes urbans. D’aquesta manera, els hotels recuperarien una part de la caiguda, de fins al 12% en ambdós casos durant el 2020.

Més informació

Nou comentari