El Port de Barcelona comença una nova vida amb la creació d’una nova comunitat energètica que pretén reduir la petjada ecològica de la infraestructura. Des d’aquest dilluns, el Port compta amb 500 m² de plaques fotovoltaiques a la teulada d’algunes casetes del moll de Pescadors, el primer pas d’un projecte de 7,5 milions d’euros que acabarà amb plaques solars també en dos espais més del port. El Port, COMSA Corporación i la Confraria de Pescadors han treballar conjuntament per fer realitat el projecte.
Amb aquestes plaques, el port barceloní s’alinea amb els objectius de desenvolupament sostenible que marca les Nacions Unides. Un pas necessari en el procés per descarbonitzar el port i que ningú amaga que la Copa Amèrica ha accelerat. “La Copa ha vingut per avançar aquests petits projectes que per a nosaltres són molt grans”, ha comentat el president de la Confraria de Pescadors de Barcelona, José Manuel Juárez, durant la presentació de les plaques.
En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat president del Port, Lluís Salvadó. “Hi ha un segon objectiu que és obrir el Port, i concretament el moll de Pescadors, a la ciutat”, ha comentat Salvadó durant la compareixença. Des del port confien a tenir la reforma llesta de cara a l’estiu, just abans de l’inici de la gran competició esportiva.

Plaques innovadores
Al Port arriben unes plaques gens comunes, ja que algunes de les teulades més tradicionals del recinte són ondulades i no admeten plaques fotovoltaiques tradicionals. Aquest motiu és el que ha impulsat aquestes noves plaques més lleugeres -d’uns 100 quilograms-, amb una làmina adhesiva a la part inferior que fa innecessari foradar la teulada. Segons els tècnics, tot plegat fa que la instal·lació sigui més econòmica.
Aquests nous plafons estan preparats amb materials resistents als ambients marins per tal de prevenir el deteriorament que pot generar, per exemple, la sal marina. Un altre possible problema que poden tenir les plaques té a veure amb els excrements que deixen anar les gavines, un tema que preocupa a alguns pescadors. En aquest sentit, els tècnics asseguren que s’ha de vetllar de forma constatant per netejar les teulades i que encara estan analitzar problemes d’aquest estil que puguin anar sortint.
Un 5% del consum del moll de Pescadors
Els 584 mòduls instal·lats permeten generar anualment 43,4 MWh, el que suposa un 5% del total del moll de Pescadors. Una energia que anirà destinada, bàsicament, a la fàbrica de gel del moll -un dels espais que més consumeix-, però també pot anar per alimentar els fanals de recinte durant la nit. Amb la instal·lació completa, la potència que es generi arribarà als 1.010 MWh, una pas important però insuficient per abastir el Port, que té un potencial de més de 100.000 MWh.