Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau reclama més diners al govern espanyol per afrontar la pandèmia
  • CA

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de València, Joan Ribó, han reclamat més diners al govern espanyol per poder afrontar amb garanties la pandèmia de Covid-19 i destinar tots els recursos necessaris a pal·liar els efectes de la crisi econòmica que ha provocat. En una columna d’opinió publica a El País, els dos alcaldes recorden que els ajuntaments “han sigut les úniques administracions que no han pogut ampliar les seves capacitats econòmiques” perquè segueixen sota el control estricte de la Llei Montoro, que el govern espanyol es resisteix a modificar.

A l’article, Colau i Ribó recorden que els ajuntaments pateixen un “infrafinançament estructural” i que només representen el 15% de la despesa pública i han mostrat el seu descontentament per les maniobres de Moncloa per captar el superàvit acumulat durant anys pels ens locals, que la legislació actual no els permet gastar com vulguin. Una situació que contrasta amb la de les autonomies, ja que el govern central els ha transferit sense condicions 16.000 milions d’euros, i que explica la “intranquil·litat” d’alcaldes de tots colors.

Per capgirar la situació, proposen tres accions al govern espanyol: que els ajuntaments puguin accedir al fons de 5.000 milions sense que estigui condicionat a préstecs de cap mena; que es comenci a treballar en un nou model de finançament per al món local; i que el govern espanyol aporti aquest mateix 2020 1.000 milions d’euros per pal·liar el dèficit del transport públic generat durant el confinament. Per aconseguir-ho, apel·len al “tarannà” demostrat pel govern de PSOE i Podemos per fer front a la crisi, una actitud que contrasta, segons Colau i Ribó, amb la de l’anterior crisi del 2008 i “l’austericidi” que es va viure.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa