Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La compra, disparada: plàtans i pollastre el doble de cars que fa dos anys
  • CA

En només dos anys el cost d’omplir la cistella de la compra ha variat. I molt. Les dades que ofereix Mercabarna, el principal mercat majorista d’aliments frescos d’Europa en volum de comercialització, posen els pèls de punta i escuren el moneder. El quilo de plàtans ara costa el doble que fa dos anys. El mateix passa amb el pollastre. I el llenguado s’ha encarit un 60%. Aquests són només alguns dels exemples que demostren i ajuden a explicar el perquè d’una inflació desbocada a Espanya que se situa al 8,4%, segons l’índex de preus del consum (IPC).

En dos anys han passat moltes coses: una pandèmia mundial, multitud de confinaments, una guerra a Europa, una erupció volcànica a la Palma, una vaga de transportistes… Cada un d’aquests ingredients, en la seva mesura, ha acabat configurant un producte final més car.

En el cas de la carn i el peix no hi ha possibilitat de dubte: tot puja. I de forma agosarada. En el cas del pollastre, per posar un exemple, s’ha doblat, directament. El 29 d’abril de 2020 es pagava un quilo d’aquesta carn a 79 cèntims. El 28 d’abril de 2021, ja en pandèmia, costava 1,24 €/kg. I enguany, en data de 27 d’abril, se situa a l’euro i 47 cèntims.

El llenguado, en concret, s’ha encarit un 60%, perquè el 29 d’abril de 2020 es pagava a 10,5 euros el quilo d’aquest tipus de peix, 12,8 un any després -28 d’abril de 2021- i un 16,8 el 27 d’abril d’enguany. Aquestes dades, que ofereixen Mercabarna i la Llotja de Bellpuig, mostren com pel mateix es paguen fins a 6,3 euros més en qüestió de només dos anys.

El llobarro s’ha encarit dos euros el quilo. L’abril de 2020 se situava als 4,4 €/kg; un any més tard, 4,9 €/kg; i ara, 6,4 €/kg. L’orada també puja. I ho fa en 2,2 euros, en qüestió de 24 mesos. El porc també costa més. No obstant això, l’augment és menor: un 10,8%. En xifres concretes, ha passat d’1 euro amb 39 cèntims al mateix període de 2020 a 1,54 €/kg el 2022.

El plàtan passa d'1 a 2 euros

El 28 d’abril de 2020, abans de la covid-19, el plàtan estava a 1,05 euros el quilo. Un any més tard, poc més d’un mes després que el govern espanyol, pel coronavirus, decretés el tancament domiciliari i restringís drets fonamentals com no s’havia fet en la història democràtica, estava una mica més alt: 1,1 euros. Ara, amb data de 28 d’abril de 2022, el preu s’ha doblat i se situa en 2,2 €/kg. L'erupció del volcà de la Palma ha afectat els nombrosos cultius de plàtan de l'illa canària i la menor oferta ha fet pujar preus.

En el cas de la ceba passa al revés, perquè el seu cost ha disminuït. Tot i que lleugerament, ha caigut un 11%. El 28 d’abril de 2020 estava a 45 cèntims el quilo, un any més tard, als 30; ara, 0,40 €/kg. Aquesta reducció, en tots casos escassa, es reprodueix amb la poma i la patata. En el cas de les taronges el cost cau notablement, un 36%, dels 1,1 €/kg el 2020 als 0,70 €/kg ara.

La inflació, en xifres rècord

L’augment del cost de la vida és tan extremadament elevat que polvoritza rècords. Al març l’IPC a Espanya es va situar al 9,8%, una dada que no es veia des de 1985, ja fa 37 anys, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). A l’abril, l’últim mes amb dades, s’ha moderat -tot i que continua en xifres absolutament estratosfèriques- i s’ha tancat amb un creixement del 8,4%. La conseqüència de tot plegat, en resum, és un empobriment de la població, ja que el cost de la vida augmenta a un ritme elevat, mentre que els sous no segueixen la mateixa tendència.

Més notícies
Imatge panoràmica de Barcelona des de l'Observatori Fabra, on s'observa la presència de núvols mitjans i alts durant la sortida de sol del 14 d'abril de 2022 / Alfons Puertas (Observatori Fabra)
Les llars de Barcelona perden un 7,6% de poder adquisitiu des de la covid
Notícia: Les llars de Barcelona perden un 7,6% de poder adquisitiu des de la covid
Comparteix
Una pandèmia mundial, una guerra a Europa i una inflació desbocada retallen la butxaca dels barcelonins
Una treballadora d'un supermercat / Europa Press
ENQUESTA | Ha pujat de preu la teva cistella de la compra?
Notícia: ENQUESTA | Ha pujat de preu la teva cistella de la compra?
Comparteix
La inflació va més enllà del preu dels carburants i ja es nota en la vida diària
Una treballadora d'un supermercat / Europa Press
La inflació està desbocada i frega el 10% a Barcelona, el màxim en 29 anys
Notícia: La inflació està desbocada i frega el 10% a Barcelona, el màxim en 29 anys
Comparteix
El cost de l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i els altres combustibles s'ha disparat un 26% en només un any
Una treballadora del servei de neteja de Barcelona / David Zorrakino (Europa Press)
Vaga dels treballadors de neteja de Barcelona per la congelació del sou
Notícia: Vaga dels treballadors de neteja de Barcelona per la congelació del sou
Comparteix
La protesta està convocada del 24 al 29 d'abril

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa