Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Ha pujat de preu la teva cistella de la compra?
  • CA

La inflació ja no es limita als carburants. La pujada de preus generalitzada, empesa en especial pel cost de l’energia usada en qualsevol procés de fabricació o distribució, arriba als consumidors de moltes maneres diferents. S’encareixen productes del dia a dia, com menjar o serveis, perquè moltes empreses ja no poden assumir l’increment de costos i els repercuteixen en el preu de venda al públic.

Al desembre, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) anunciava que l’IPC d’aquell mes –que s’usa com a indicador del de tot l’any– superava el 6%. És un rècord anual que no es veia des de l’any de les Olimpíades, des del 1992. Així, a inicis d’any ja havien pujat de preu productes com la llet, la carn de boví i d’aviram, la fruita, el pa o els ous. I ara s’hi suma el desabastiment de certes matèries primes, com cereals, arran de la guerra a Ucraïna. Les gelades insòlites d’aquest abril als camps fruiters de Lleida també repercutiran en els preus de la fruita d’aigua, per exemple, que escassejarà aquest estiu.

QuizWiz

Alguns sectors, però, no poden traslladar al consumidor aquest encariment indesitjat perquè tenen un topall de preu. És el cas dels menjadors escolars, dels que parla avui el TOT Barcelona en aquest reportatge. Les escoles i llars d’infants públiques tenen limitat el cost del servei de menjador a un màxim de 6,33 euros per infant, per tal que sigui assequible a totes les famílies. No obstant, productors, distribuïdores i escoles que aposten pel menjar d’origen ecològic i de proximitat s’han reunit aquest cap de setmana i han constatat que no podran complir l’any vinent amb el topall de preu sense entrar en números vermells.

Han impulsat un manifest conjunt, que entregaran els propers dies a les conselleries d’Educació i Agricultura de la Generalitat com a principals titulars de competències en aquest camp, i també a l’Ajuntament de Barcelona com a titular de moltes llars d’infants amb menjador ‘eco’. Reclamen que el topall de preu pugi alguns cèntims per estudiant, per poder afrontar la inflació. I que aquest increment –que no suposa una inversió desorbitada– l’assumeixin els pressupostos públics per no crear diferències entre famílies segons poder adquisitiu. Tenen fins al 31 de maig per pressionar les administracions i trobar un desllorigador, perquè el calendari agrari no espera i a partir de juny han de començar a plantar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa