Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Cambra engega el sistema de consultes preguntant per la independència de Catalunya
  • CA

La Cambra de Comerç de Barcelona ha posat en marxa un nou sistema de consultes per conèixer l’opinió dels empresaris sobre temes clau que afecten l’economia i per “democratitzar la presa de decisions” de l’ens, segons ha explicat el seu president, Joan Canadell. La primera pregunta serà sobre les conseqüències econòmiques d’una Catalunya independent integrada a la Unió Europea, una qüestió que s’ha triat deliberadament perquè ja es va consultar el 2012, durant el mandat de Miquel Valls.

En aquella ocasió –el procés tot just començava–, un 61,8% dels 800 empresaris enquestats van assegurar que si Catalunya tingués un Estat propi, els seus negocis o bé no se’n ressentirien o bé anirien millor. Només un 13,8% preveien un impacte negatiu de la independència en el seu compte de resultats.

De moment es tracta d’una fase pilot, però si aquesta primera pregunta té una bona acollida –ja es pot votar a la pàgina web–, es plantegen preguntar directament sobre la resposta concreta que hauria de donar la Cambra de Comerç a les sentències de l’1-O. El ple de l’ens es va posicionar aquest dijous a favor de donar suport a una resposta unitària, però Canadell voldria conèixer l’opinió de les empreses per acabar de perfilar la seva reacció. “Ens interessa la màxima participació perquè ens donarà força per parlar en nom dels empresaris”.

Actualització del cens

El nou sistema de consultes també permetrà actualitzar el cens electoral, ja que per participar els empresaris han d’estar registrats i aquells que no estiguin a la base de dades es podran donar d’alta. “Són dues qüestions clau del programa de la candidatura d’Eines de País”, ha afegit Canadell. La vicepresidenta de l’ens, Mònica Roca, ha assegurat que el projecte és un “exemple molt clar de democràcia participativa” i esperen poder donar veu als empresaris a l’hora de posar en marxa les grans reformes que tenen en cartera.

En aquesta línia, la Cambra de Comerç espera poder consultar una gran varietat de qüestions, no només temes política general o si cal declarar a Felip VI persona non grata, una pregunta que tard o d’hora es farà però que no és “prioritària” pels interessos de l’empresariat, tal com ha reconegut Mònica Roca. En el futur preguntaran sobre la necessitat d’implantar una FP Dual, l’afectació que les eleccions contínues tenen sobre l’economia catalana o si seria útil tornar a introduir una quota per finançar els serveis de la Cambra.

Definir les línies d’acció

Les consultes que es faran entre els empresaris serviran per definir les grans línies d’acció de la Cambra, però els estatuts de l’ens no preveuen una participació directa dels seus associats en la presa de decisions. “El sistema anirà evolucionant en funció de la resposta que donin els empresaris, però la nostra intenció és tenir en compte el que ens diguin els empresaris”, ha matisat Canadell. A les últimes eleccions hi van participar unes 20.000 empreses i els responsables de la Cambra han decidit fixar aquesta xifra com a mesura. “Tot el que sigui una participació per sobre dels 20.000 serà un èxit”, ha dit Mònica Roca.

La intenció és que la implicació de l’empresariat sigui més elevada. El cens actual el formen 380.000 empreses, tot i que només es preguntarà a totes quan es tractin qüestions molt rellevants. “En un futur farem consultes dirigides a sectors específics o a una demarcació territorial concreta”, ha afegit Canadell. També està previst obrir les preguntes a tots els empresaris de Catalunya, però els resultats que tindrà en compte la Cambra seran només els barcelonins. Si alguna altra cambra es mostra interessada a adoptar el sistema s’estudiarà com compartir-lo.

Més notícies
La Cambra donarà suport a la resposta unitària a la sentència de l’1-O
Notícia: La Cambra donarà suport a la resposta unitària a la sentència de l’1-O
Comparteix
El ple de l’ens va aprovar la declaració institucional per 33 vots a favor, 6 abstencions i 13 vots en contra
El Gremi d’Hotels ocuparà l’últim seient de pagament de la Cambra
Notícia: El Gremi d’Hotels ocuparà l’últim seient de pagament de la Cambra
Comparteix
L’associació substituirà Magma Design, que va renunciar al seu escó després de les eleccions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa