Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Cambra exigeix la nul·litat del judici de l’1-O i la fi de la repressió política
  • CA

La Cambra de Comerç de Barcelona ha celebrat el procés de diàleg pactat per ERC amb el nou govern espanyol perquè “tanca una etapa d’inestabilitat política”, segons ha reconegut el seu president, Joan Canadell, que alhora ha criticat que a l’acord li falta concreció i un calendari tancat i que tampoc inclou un referèndum d’autodeterminació. Canadell considera que qualsevol negociació “no es pot fer amb la repressió sobre la taula” i per això ha exigit la nul·litat del judici de l’1-O, l’alliberament dels presos, el retorn dels exiliats i l’arxivament de totes les causes judicials relacionades amb el Procés.

Conscients que la negociació amb el govern espanyol es pot allargar, la Cambra ha reclamat al govern espanyol un “compromís urgent” en el capítol de les infraestructures i que, a més de reconèixer el dèficit d’inversió acumulat de 45.000 milions d’euros, es pressupostin i s’executin almenys 4.000 milions anuals per corregir-lo. En l’última consulta elaborada per l’ens, el 95% dels empresaris es va mostrar contrari a donar suport al govern de coalició del PSOE i Podemos i apostava per posar més condicions al nou executiu a canvi de l’acord d’investidura.

Aspectes positius

Canadell ha matisat que l’acord de govern conté “aspectes positius” com la simplificació dels models de contractació, l’augment del salari mínim o la reforma de l’impost de societats. Canadell ha advertit que la Cambra estarà controlarà que es compleixin els compromisos adquirits i supervisarà que Catalunya “no en quedi agreujada”, com ha passat en moltes altres promeses i plans anteriors –com la pluja de milions per Rodalies–.

La Cambra de Comerç fa temps que reclama un nou model econòmic per a Catalunya, en la línia del seu projecte Catalunya 30/40, i recorda que mentre el país formi part de l’estat espanyol no podrà assolir tot el seu potencial, ja que per “desenvolupar un model econòmic d’èxit cal tenir les competències sense temor que s’envaeixin”. Canadell ha insistit que Catalunya té una estructura econòmica molt diferent de l’espanyola i ha reclamat que es facin polítiques diferenciades i adaptades a les necessitats del país.

El comitè executiu aposta per una solució al conflicte polític que tingui en compte “dos models i dos estats, sempre amb la màxima col·laboració”. Una resolució que seria beneficiosa per totes les parts, segons Canadell. A més, la Cambra de Comerç ha decidit passat a l’acció i traslladarà aquesta proposta a la Unió Europea i als organismes camerals europeus per tal d’internacionalitzar la solució.

Consulta sobre la unilateralitat

La Cambra també ha anunciat que obrirà una multiconsulta per copsar l’opinió dels empresaris catalans en diferents qüestions d’actualitat política com si l’acord PSOE-Podemos serà positiu per Catalunya, si el procés de diàleg hauria d’incloure un referèndum d’autodeterminació o si la Cambra hauria de donar suport a la via unilateral si els partits independentistes aconsegueixen més del 50% dels vots en les pròximes eleccions catalanes i l’estat segueix sense autoritzar un referèndum.

Respecte a les consultes anteriors, Mònica Roca ha reconegut que no han obtingut la participació que esperaven, però que ja comptaven que el procés seria llarg. “La representativitat no és completa perquè cal més participació, però les consultes donen informació molt valuosa“, ha dit. Roca ha explicat que la consulta amb més participació havia arribat a les 2.300 respostes.

Més notícies
La Llotja de Mar, seu de la Cambra de Comerç de Barcelona / Europa Press
La Cambra creu que Foment i Pimec volen tornar al ‘peix al cove’
Notícia: La Cambra creu que Foment i Pimec volen tornar al ‘peix al cove’
Comparteix
"Sànchez Llibre i Gonzàlez estan intentant ser els interlocutors del ministre Ábalos en els pròxims pressupostos", consideren fonts de la direcció de l'entitat empresarial
Enganxada entre Canadell i Parera per la victòria independentista a la Cambra
Notícia: Enganxada entre Canadell i Parera per la victòria independentista a la Cambra
Comparteix
El president de la Cambra de Comerç i la regidora de BxCanvi discrepen sobre el posicionament polític de l'empresariat català

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Shrek a gener 21, 2020 | 12:26
    Shrek gener 21, 2020 | 12:26
    Este de la foto nació con esa cara ó esque ha tenido un accidente, un accidente creo yo por que si no vaya tela.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa