Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Comerciants i restauradors, entre la celebració per la nova fase i el retret per no obrir terrasses
  • CA

Una de freda i una de calenta per als botiguers i restauradors de la ciutat. L’associació Barcelona Comerç ha celebrat aquest dijous al migdia en un comunicat que la Generalitat hagi acceptat la seva petició d’eliminar l’exigència de la cita prèvia perquè els clients puguin acudir als establiments, que ja fa una setmana i mitja que poden obrir tot i el confinament pel coronavirus però que no poden atendre algú que passa per davant i hi entra, sense haver demanat hora. El Govern ha anunciat avui que presentarà aquesta proposta al ministeri de Sanitat –que té l’última paraula a causa de l’estat d’alarma– perquè Barcelona entri en una “fase zero i mig” o “fase zero avançada” amb aquesta relaxació de les mesures exigides a les botigues de fins a 400 metres quadrats.

L’associació de comerciants recorda que el sector s’ha mostrat molt “responsable” durant la fase més dura del confinament, amb les mesures d’autoprotecció –regulació de l’aforament, mampares als taulells i les caixes, dispensació de gel hidroalcohòlic, distribució de guants– que han sigut reconegudes avui explícitament per la consellera de Salut, Alba Vergés.  

El hàndicap de les terrasses

En canvi, el Gremi de Restauració ho veu molt més negre. El director de l’ens, Roger Pallarols, ha considerat un “greu error” el pla que la Generalitat proposarà al Ministeri de Sanitat que no inclou la capital catalana entre els territoris aptes per passar a la fase 1, i ha demanat al Govern que “reflexioni, rectifiqui i no condemni Barcelona a retardar un retorn a l’activitat econòmica que és imprescindible”. De la mateixa manera, també ha demanat al govern espanyol que “no accepti” una proposta “molt perjudicial per als interessos de la ciutat”.

Un dels motius de la indignació de Pallarols el recollia també PIMEC. L’entitat de petits i mitjans empresaris celebra l’avenç proposat avui, però matisa que cal incloure-hi les terrasses i els bars. “Hem passat de grans decisions rígides a decisions madurades i flexibles”, ha valorat el president de la patronal, Josep González, en declaracions a l’ACN. González ha assegurat que l’obligació d’assistir als establiments amb cita prèvia “no és un bon sistema” i “no encaixa bé” amb el funcionament del comerç. Així mateix, ha reivindicat la importància de “reactivar” el sector, que fa dos mesos que no factura, i ha reclamat una “millor sincronització” entre el govern espanyol i les autonomies. “Les terrasses han d’obrir com més aviat millor”, ha manifestat. 

També pel seu costat, Barcelona Comerç es mostra cada cop més bel·ligerant amb la prohibició de fer rebaixes decretada pel govern espanyol per a les botigues físiques, mentre que permet que es facin al comerç online. Per al ministre de Sanitat, el socialista català Salvador Illa, el motiu per prendre aquesta decisió ha sigut el fet que, segons ell, “les rebaixes provoquen aglomeracions”. Segons l’associació de comerciants, “després de demanar al govern espanyol un aclariment a la disposició que prohibeix les rebaixes físiques i haver rebut la contesta que només es permetran online”, cal insistir en “el greuge comparatiu que això suposa”. “És per això que exigim que es prohibeixin aquestes rebaixes online i que s’afavoreixi, per contra, l’allargament del període de venda amb els marges correctes, sense que es produeixi una competència deslleial”, afegeixen.

 

Més notícies
Botigues obertes sense cita prèvia, terrasses encara tancades: “fase zero i mig” per a Barcelona
Notícia: Botigues obertes sense cita prèvia, terrasses encara tancades: “fase zero i mig” per a Barcelona
Comparteix
Els gimnasos també queden fora dels establiments que poden obrir la setmana que ve | Colau vol obrir les terrasses el dia 25 i alerta que no pot ser que les escoles triguin més
La responsable d'una botiga es prepara per a la reobertura quan entri en vigor la fase 1 / Adrià Lizanda
Barcelona Comerç sol·licita que s’elimini la necessitat de cita prèvia per acudir a les botigues
Notícia: Barcelona Comerç sol·licita que s’elimini la necessitat de cita prèvia per acudir a les botigues
Comparteix
La patronal proposa que, mentre duri la fase zero, es pugui anar a comprar sense demanar hora

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa