Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Botigues obertes sense cita prèvia, terrasses encara tancades: “fase zero i mig” per a Barcelona
  • CA

Els barcelonins podran anar a les botigues sense cita prèvia però no podran encara gaudir de les terrasses dels bars ni fer reunions familiars o d’amics de fins a deu persones. Aquest és el pla per aplicar a partir de dilluns que ve, si l’Estat accepta la proposta que se li farà des de la Generalitat i l’Ajuntament, segons ha anunciat la consellera de Presidència, Meritxell Budó. En paraules de Budó, es demanarà que Barcelona, com les regions sanitàries metropolitana sud i metropolitana nord, es mantingui en la fase zero, però que es relaxin algunes mesures, cosa que significaria ser “en una mena de fase zero i mig”.

Aquesta “fase zero avançada o fase zero i mig”, en paraules de la consellera de Salut, Alba Vergés –que ha comparegut amb Budó i l’aldaldessa de Barcelona, Ada Colau, per explicar la proposta– contempla reprendre la feina dels serveis socials, dels centres educatius per fer-hi desinfeccions i tasques administratives, i la possibilitat que el comerç minorista –de fins a 400 metres quadrats– “pugui establir una certa normalitat”. “El sector comercial ha treballat molt bé, s’autoprotegeix, pren mesures com la limitació d’aforament. Ja s’ha fet en botigues d’alimentació i la gent ho entén i ho respecta”, ha argumentat Vergés. També es podran obrir les biblioteques per al servei de préstec, es podran ampliar el nombre de persones que podran anar a les vetlles de difunts –ara són només tres– i es podran fer actes de culte religiós, sempre amb l’aforament reduït a un terç.

Per què les botigues sí i les terrasses no?

En canvi, quedaran fora d’aquesta fase zero i mig, els gimnasos, les terrasses de bars i restaurants i les trobades familiars o d’amics –de fins 10 persones– a les cases, algunes de les activitats de la fase 1 més esperades i que no entraran a la fase zero i mig de Barcelona que proposen la Generalitat i l’Ajuntament consensuadament. “A les regions on ja s’han obert, s’ha vist que s’havien entès molt bé els límits i les mesures d’autoprotecció a les botigues però no tant a les terrasses”, ha argumentat Vergés.

Ada Colau s’ha afegit a la crida a la prudència, que justifica quedar-se en aquesta “fase zero avançada” una setmana, i ha adreçat un missatge a la restauració. “Queden pendents temes importants, com ara el de les terrasses. Sabem que són molt importants a la ciutat, perquè representen milers de llocs de treball i perquè tenen una funció social, donen vida als barris. Volem facilitar que tornin, però hem de fer-ho bé”, ha dit. I ha anunciat: “Volem treballar perquè puguin obrir les terrasses el 25 de maig, i que també les trobades familiars en les cases a partir d’aquesta data”.

Què passa amb les escoles?

L’alcaldessa també ha abordat un tema que comença a ser polèmic: vol que es prioritzi la reobertura de les escoles, o almenys que hi hagi “més debat i que es tinguin més en compte els drets de la infància”, perquè “els els nens no poden estar sis mesos sense sortir de casa”. Per a Colau, “hi ha molts nens i nenes que viuen en espais petits, en famílies vulnerables, algunes de les quals s’estan en una habitació de rellogats, sense finestra ni balcó, i no pot ser que obrim abans les terrasses per prendre-hi alguna cosa que les escoles, on els nens poden tenir acompanyament emocional. Demano que es prioritzi més del que s’ha fet fins ara”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa