Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Deu botigues es van embutxacar 1 de cada 6 Bonus Consum
  • CA

Els Bonus Consum de l’Ajuntament de Barc-elona no van tenir dos únics plusmarquistes, sinó almenys 10 botigues i 10 usuaris. La regidora de Comerç, Montserrat Ballarín (PSC), ha detallat en comissió aquest dimarts a preguntes d’ERC quants xecs van acaparar el Top10 de cada categoria. 

La socialista ha subratllat que de mitjana els 1.900 comerços adherits a la campanya van bescanviar cadascun 193 Bonus Consum. No obstant, el rànquing té al capdavant 10 establiments que “representen el 16% dels bonus”. És a dir, 1 de cada 6 va anar a parar a aquest petit grup de locals. No els ha identificat però n’ha dit que estan repartits per 5 barris de la ciutat: Nova Esquerra de l’Eixample, Dreta de l’Eixample, Hostafrancs i Fort Pienc. Aquest darrer precisament és el territori que va concentrar més xecs, propulsat pels 12.740 que va acaparar la botiga plusmarquista, com va explicar en primícia el TOT Barcelona. 

Segons el balanç de l’Ajuntament al que ha tingut accés aquest diari, en total es van bescanviar 359.070 bonus en tota la campanya. Descomptats els del plusmarquista, els nou locals següents del rànquing comercial es reparteixen uns 45.000 xecs, és a dir, de mitjana 5.000 cadascun. Per comprendre la xifra, 9 botigues haurien estat bescanviant vora un centenar de bonus cada dia. En només dos dies ja superaven la mitjana de tota la campanya. 

Cada xec significa una injecció de 10 euros de diner públic sense concurs ni filtres. Els ‘bonus consum’ eren xecs al portador de 10 euros, a gastar a qualsevol botiga adherida al marketplace municipal BCNMarket i amb un tiquet de compra mínim de 20 euros. No es va fixar cap màxim d’unitats per persona ni per establiment, perquè l’Ajuntament temia que fracassés la campanya en vista dels pocs botiguers interessats quan va arrencar.

Deu grans compradors

La concentració no acaba aquí, segons el que ha exposat Ballarín. Deu persones es van atipar d’anar de compres subvencionades: 10 usuaris han acumulat el 0,29% del total. És a dir, entre ells sumen uns 1.040 xecs. Com ja va avançar el TOT Barcelona, el plusmarquista en va aconseguir bescanviar 169. Per tant els altres 9 de mitjana en van gastar 97 per barba. En números rodons, l’Ajuntament els hi va regalar a cada un 1.000 euros en compres no fiscalitzables.

La majoria de barcelonins usuaris d’aquests xecs no van triomfar tant, és clar. Un 93,2% van reservar 6 o menys bonus. I, arribar-los a gastar, molts menys: la mitjana de vals bescanviats per persona, fins i tot incloent els plusmarquistes, no arriba a dos xecs i mig per cap. A més, van caducar 20.516 sense ser usats, perquè la segona remesa de xecs només donava un marge de dues setmanes per a usar-los.

Canvis futurs

Ballarín ha verbalitzat, com ja havien apuntat a aquest diari els comerciants que gestionen el marketplace, que si l’Ajuntament llancés una nova edició de Bonus Consum posaria limitacions per impedir que tornin a donar-se aquestes concentracions en poques mans. “Si es torna a repetir, s’establiran límits”, ha promès Ballarín a l’oposició. 

Ha insistit que a l’inici de la campanya, a l’octubre, van obrir la mà perquè “només hi havia 80 botigues inscrites i altes possibilitats que no pogués executar-se pressupost” destinat, que ascendia a 3 milions d’euros. Un cop va córrer la veu, les inscripcions van créixer exponencialment. 

El govern municipal va voler estirar l’èxit amb un milió extra, que va posar en circulació una segona tongada de xecs fins al 31 de desembre. En aquell moment l’Ajuntament ja era conscient de la disfunció, ha reconegut tàcitament Ballarín, però era massa tard per corregir-ho: “Vam consultar als serveis jurídics si es podien introduir [límits] però ens van dir que no perquè caldria canviar les bases i no donava temps de fer-ho abans del canvi d’any pressupostari”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Navarro a febrer 17, 2022 | 10:17
    Pere Navarro febrer 17, 2022 | 10:17
    Cosa que toca l’administració pública cosa que acaba malament. Colla de (el que tots pensem). De veritat paguem un sou als funcionaris muncipals per aquesta desfeta dels vals regal? Que s’ho han dit entre ells o qué passa aquí? I la Fiscalia???

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa