Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Bars de menú sense clients: la ‘cara B’ del teletreball
  • CA

El Javi és fill d’una llarga generació d’hostalers. La seva família va obrir el restaurant Silván al carrer Roger de Llúria fa més de 30 anys i des de llavors assegura que “mai havia patit tant com arran del confinament” per la pandèmia de Covid-19. El seu restaurant, com la majoria d’establiments que tenien com a clients principals els oficinistes dels voltants, han vist com la seva facturació disminuïa un 70%.

Gran part de les oficines de Barcelona han decidit seguir teletreballant fins al mes de setembre, mes en què progressivament, si tot va bé, aniran reincorporant els seus treballadors. Els primes estudis que s’han fet i diversos experts han conclòs que els desplaçaments que s’eviten amb el teletreball contribueixen a reduir la contaminació, però això té una cara B: la pèrdua de negoci per a molts bars i restaurants que, després de dos mesos tancats, ara troben aquest nou entrebanc.

Els cafès, entrepans i menús de migdia que abans consumia la plantilla presencial suposaven gran part dels ingressos dels bars de l’entorn de les oficines. Mentre alguns locals de restauració han decidit obrir ja les portes i atenir-se a les conseqüències, d’altres han decidit esperar directament al setembre. “Hi ha molts establiments que no han obert. Si el client principal falla, és més beneficiós seguir amb la persiana abaixada”, assegura Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració.

Un dels restaurants que anuncia la reobertura al setembre / Mar Martínez
Un dels restaurants que anuncia la reobertura al setembre / Mar Martínez

El Reginaldo, propietari des de fa un any del restaurant-cafeteria La Chirigota, situada al carrer Mallorca, ha començat aquesta ‘nova normalitat’ amb dos únics treballadors: el seu xef i ell. “Abans del coronavirus tenia cinc treballadors. Fins que la situació no torni a la normalitat, no em puc permetre treure els treballadors de l’ERTO. Sobrevisc gràcies a les ajudes i als préstecs”, afirma el propietari d’aquest establiment.

Tant el Reginaldo com el Javi sabien que la tornada seria complicada però el teletreball ha afegit obstacles inesperats a la seva recuperació econòmica. “El teletreball ens està afectant molt. Abans de la pandèmia servíem 70 menús diaris, ara en servim dos o tres”, explica el Reginaldo, qui confessa que els préstecs no l’estan ajudant a recuperar-se sinó a sobreviure.

La crisi provocada pel teletreball s’afegeix a una llarga temporada de successos que han fet disminuir la facturació del sector de la restauració. “Fa tres temporades que la gent que es dedica a la restauració pateix. Entre els atemptats del 17 d’agost i la situació política de Catalunya, el turisme ha disminuït i el client exterior és essencial”, apunta el director del Gremi de Restauració.

Débora, rere la barra de la cafeteria 'L'oficina' / Mar Martínez
Débora, rere la barra de la cafeteria ‘L’oficina’ / Mar Martínez

La Débora, copropietària amb el seu marit de la cafeteria L’oficina del carrer València, afirma que no només el teletreball ha fet disminuir els seus ingressos al mínim. També la por als espais tancats és un factor clau: “Tenim una terrassa petita i la gent té por als locals tancats. “Seguim totes les mesures de seguretat, però els clients prefereixen seure a l’exterior”, afirma. Els seus propietaris van començar aquest projecte fa 7 anys i el confinament podria fer-los tancar.

El teletreball és un efecte directe de la crisi del coronavirus i ha generat molts canvis a la ciutat. De mobilitat, d’horaris i també de consum en bars i restaurants. Alguns dels nous hàbits podrien mantenir-se en el temps i fer baixar moltes persianes. Les estadístiques més positives del Gremi de Restauració apunten que abans de l’abril de 2021 haurà tancat un de cada quatre restaurants a Barcelona. Si el client local no ajuda a reactivar aquest comerç, l’entitat assegura que perillaran encara més negocis, fins a dos de cada quatre.

Més notícies
El teletreball ha vingut per quedar-se en molts sectors empresarials / ACN
La pandèmia accelera la implantació del teletreball en moltes empreses
Notícia: La pandèmia accelera la implantació del teletreball en moltes empreses
Comparteix
Les organitzacions associades a la Fundació Factor Humà aposten per un sistema híbrid que combini el treball presencial i el teletreball
Contaminació a la ciutat de Barcelona abans de la quarantena / Ajuntament de Barcelona
El teletreball, un abans i un després per a la contaminació a Barcelona
Notícia: El teletreball, un abans i un després per a la contaminació a Barcelona
Comparteix
És la lliçó ambiental del confinament: reduir desplaçaments a la feina pot fer caure l'emissió de gasos

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Iris a juliol 13, 2020 | 01:02
    Iris juliol 13, 2020 | 01:02
    Massa bars! Com bancs, acabaran per desapareixer, i quedaran els justos. Oferta i demanda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa