Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El pacte per ampliar les obertures comercials en festius perd embranzida

L’històric pacte per obrir els comerços de Barcelona tot els festius entre els mesos de maig i setembre està a punt de naufragar per les discrepàncies entre les administracions, les patronals i els sindicats per la lletra petita de l’acord, segons avança El Periódico. El primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Jaume Collboni, havia aconseguit que les dues associacions comercials més importants de la ciutat, Barcelona Oberta i Barcelona Comerç, consensuessin un pacte de mínims que permetia posar fi a una anomalia per una ciutat amb tanta dependència del turisme com la capital catalana, que ara mateix només permet obrir cinc diumenges fora del calendari oficial.

Però l’alegria va durar poc més de dues setmanes. Els sindicats, que no van ser consultats durant les negociacions, va posar el crit al cel i a mitjans de juny l’Ajuntament de Barcelona va fer marxa enrere i va posposar l’aprovació de la normativa per intentar acostar postures. Quatre mesos després, el govern municipal s’ha reunit amb les patronals i els sindicats i l’únic que ha quedat clar és que el pacte que es va anunciar el mes de maig quedarà molt diluït per les diferències entre les diferents parts, que ja no veuen tan clara la proposta inicial i, a més, ara s’hi han sumat les reticències de la direcció general de Comerç de la Generalitat.

Canvis i reaccions en cadena

El Govern, que a més ha de donar el vistiplau al que aprovi l’Ajuntament, no vol que l’obertura comercial afecti tota la ciutat i prefereix que es limiti al centre de Barcelona, l’Eixample i algun altre punt concret, és a dir, a les zones amb més presència de turistes, que serien els principals beneficiats de la mesura. Amb aquest condicionant sobre la taula, Barcelona Comerç, que agrupa els eixos comercials de barri, s’ha distanciat de l’acord perquè la perifèria no podria obrir i, per tant, ja només està disposada a parlar d’obertures als mesos més pròxims a la temporada alta, entre el 15 de maig i el 15 de setembre.

Els sindicats, per la seva banda, són força escèptics amb l’ampliació del nombre de festius amb botigues obertes i aposten perquè siguin jornades voluntàries i remunerades amb un mínim de 75 euros per dia treballat, que a més s’hauria de poder recuperar amb un dia de descans. Tampoc veuen clar que s’inclogui a la proposta el mes de maig, ja que acostuma a formar part de la renda de vacances, i recorden que a finals d’any la campanya de Nadal ja contempla més obertures. Malgrat tot, el govern municipal no perd l’esperança i es mostra optimista amb la possibilitat d’arribar a un acord, ja que és la primera vegada que totes les parts s’han assegut a debatre.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU .... a novembre 12, 2021 | 11:25
    JOSEP PAGÈS I CANALETA EL AVI CULER DE CARDEDEU .... novembre 12, 2021 | 11:25
    Per RECUPERAR LA ECONOMIA DEL PAIS , ES DIGUI ESPANYA O CATALUNYA CAL TREBALLAR MES , Per aixo NO NOMES CAL OBRIR EL COMERÇ ELS FESTIUS SI NO TAMBE ELS DIUMENGES LOS DOMINGOS .....Si ja mes ventes tots i guanyaran ..
  2. Icona del comentari de: Mentrestant a novembre 12, 2021 | 15:11
    Mentrestant novembre 12, 2021 | 15:11
    Alguns comerciants deuen seguir la normativa del Pakistan o de la Xina popular perquè obren quan els convé i aquí pau i al cel glòria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa