Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona vol per competir amb Nova York i Londres pel talent digital
  • CA

Barcelona és un pol d’atracció d’empreses tecnològiques i digitals que encara no és capaç d’atreure tots els professionals que necessita. Les arribades de Siemens, Nestlé, Lidl o Media Markt, per posar alguns exemples d’empreses que els últims mesos han instal·lat grans centres de desenvolupament tecnológic a la ciutat, afegeixen més pressió a un mercat laboral on la taxa d’atur és pràcticament zero i que en només un any ha augmentat un 40% la demanda de professionals qualificats.

“Barcelona és una referència i ja està al mapa”, ha reivindicat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, durant la presentació de Barcelona Digital Talent. “Per seguir liderant aquest procés de digitalització hem d’escoltar les empreses i ara mateix el que ens diuen és que necessiten captar més talent”. I això és el que es proposa aquesta nova aliança entre el sector públic i el privat impulsada per Mobile World Capital. Captar i retenir professionals digitals –enginyers, programadors, matemàtics, gestors de dades– d’àmbit local i internacional.

La competitivitat dels sous, clau

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha explicat que iniciatives com Barcelona Digital Talent són imprescindibles per refermar el paper de la ciutat com a principal hub tecnològic del sud d’Europa. “L’ecosistema cada vegada és més robust, però encara no està prou consolidat, en especial pels sous, i els professionals marxen”, ha explicat. de fet, hi ha empreses que avisen que en els últims dos anys els salaris d’aquests professionals digitals han crescut un 20% per la gran demanda que hi ha a la ciutat.

“La demanda de talent digital s’accelera i la capacitat de generar-lo localment no és suficient”, ha alertat el director de Barcelona Digital Talent, Jordi Arrufí. Una de les estratègies que es posarà en marxa serà identificar els pols de generació de talent que hi ha a Europa –com podrien ser Helsinki, Estocolm o Berlín– i intentar captar-lo perquè vingui a Barcelona. “La globalització fa que hi hagi més demanda a tot arreu”, també a Nova York i Londres, principals ciutats digitals, explica el vicepresident del Cercle Tecnològic de Catalunya, Joan Ramon Barrera. “Això fa que els professionals busquin increments salarials del 30% o el 40% respecte al que es paga aquí”.

[r:1]

La directora general de GSMA per la Mobile World Capital Barcelona, Therese Jamaa, ha indicat que en els últims anys “el desenvolupament de nous serveis –IoT, blockchain, big data– ha generat més competència pel talent”, ja que qualsevol procés de transformació necessita professionals qualificats. Segons Jamaa, les empreses que tindran més oportunitats seran les que siguin capaces de tenir una plantilla diversificada en termes de “gènere, edat i també procedència”, pel que la captació de talent internacional és vital.

El programa Barcelona Digital Talent, que compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, tindrà quatre àmbits d’actuació: atraure perfils i talent no digital cap a professions clarament tecnològiques però que només necessiten una formació mínima; captar aquests professionals internacionals; fomentar l’adaptació dels programes formatius existents al que demanen les empreses; i potenciar l’interès i la formació digital en les noves generacions.

Més notícies
La start up Marfeel creix a Barcelona i preveu facturar 30 milions el 2019
Notícia: La start up Marfeel creix a Barcelona i preveu facturar 30 milions el 2019
Comparteix
L’empresa, que aquest any ja ha doblat la seva facturació, vol arribar als 200 treballadors
Alberto Fernández critica Colau per la transformació del 22@
Notícia: Alberto Fernández critica Colau per la transformació del 22@
Comparteix
El líder del PP a l’Ajuntament de Barcelona considera que el districte tecnològic no ha rebut cap impuls important durant el seu mandat
Tecnologia barcelonina per solucionar ‘l’última milla’ de les entregues de paquets
Notícia: Tecnologia barcelonina per solucionar ‘l’última milla’ de les entregues de paquets
Comparteix
L''start-up' Eliport ha dissenyat un robot que estalviaria els compradors haver d'anar a recollir els paquets
Es busquen pimes per a nous contractes municipals per valor de 545 milions
Notícia: Es busquen pimes per a nous contractes municipals per valor de 545 milions
Comparteix
La primera Fira de Contractació Pública congrega més de 350 empreses i 600 professionals interessats en els contractes que l’Ajuntament licitarà en els dos propers anys
Neix InnoBA, un paraigua de projectes d’economia social
Notícia: Neix InnoBA, un paraigua de projectes d’economia social
Comparteix
El nou equipament situat al 22@ dinamitzarà entre 15 i 20 projectes a través de la seva incubadora, la InnoBAdora

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa