Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona i el 5G: mites i realitats de la pròxima revolució tecnològica

Barcelona s’ha posicionat en els dos últims anys com una ciutat pionera en el desplegament de la nova xarxa mòbil 5G i acull desenes de proves pilot per perfeccionar el que segurament sigui la pròxima revolució tecnològica. El 5G permetrà fer un salt qualitatiu sense precedents en camps amb tant potencial com la robòtica, la Internet de les Coses (IoT) o la intel·ligència artificial, però també possibilitarà coses més mundanes com descarregar dades a més velocitat –hi ha estudis que estimen que podria arribar a ser 1.000 vegades més ràpid que el 4G– o veure sèries al mòbil sense patir retards.

Com passa amb qualsevol altra revolució, el 5G és una tecnologia tan nova que suscita una temors i polèmica pels efectes que pugui tenir sobre la salut. A Barcelona el debat s’ha reobert aquesta mateixa setmana després que l’Ajuntament retirés de la seva pàgina web un article que criticava obertament el 5G –tema estrella de l’últim Mobile World Congress i que una nova plataforma, anomenada Stop 5G BCN, hagi demanat una moratòria en el seu desplegament, igual que han fet altres grans ciutats com Ginebra o Brusel·les, per estudiar en detall els seus riscos.

Què és el 5G?

El 5G és el terme amb el qual es coneix la cinquena generació de la tecnologia sense fils per a la xarxa de telecomunicacions que fan servir els dispositius mòbils, però que també podran utilitzar altres aparells de casa, vehicles i fins i tot robots. En termes pràctics, no és més que una evolució del sistema actual, el 4G, però amb unes prestacions molt més elevades. “Amb el 5G la paraula rapidesa adquireix un nou significat, però no només és això”, expliquen al TOT Barcelona fonts del sector. “També ofereix una fiabilitat molt més alta i una capacitat de resposta mai vista fins ara”.

Demostració d'una ambulància amb 5G al MWC del 2019 / XFDC

Demostració d’una ambulància amb 5G al MWC del 2019 / XFDC

Rapidesa, fiabilitat i baixa latència és una combinació que té unes aplicacions inimaginables. I Barcelona és un dels grans laboratoris de proves del sud d’Europa. Diverses institucions com el Port, Ferrocarrils de la Generalitat o la Zona Franca han anunciat els seus propis projectes pilot, però també s’han creat plataformes com 5G Barcelona, que agrupa administracions i empreses per desenvolupar projectes tan diversos com una ambulància amb una connexió 5G tan ràpida i estable que envia les constants vitals del pacient a l’hospital en temps real per accelerar la presa de decisions i millorar els diagnòstics.

A mitjans de l’any passat Vodafone va anunciar que havia triat 15 ciutats de l’Estat espanyol, entre elles Barcelona, per llançar una primera prova de la seva nova xarxa comercial de 5G amb la col·laboració dels fabricants de telèfons mòbils Ericsson i Huawei. Mesos més tard, la companyia xinesa va signar un acord amb l’Ajuntament per desenvolupar projectes conjunts per convertir la ciutat en un centre d’investigació mundial en la matèria. Però aquesta hiperactivitat tecnològica no ha agradat a nombroses associacions veïnals i ecologistes, que alerten sobre els perills potencials del 5G.

Quins riscos té per a la salut?

“No se sap gaire cosa del 5G”, avança Patrícia de Llobet, tècnica d’investigació del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental de l’Institut de Salut Global de Barcelona. “Encara no s’han pogut fer estudis exhaustius sobre l’impacte que pot tenir sobre la salut, però tampoc n’hi ha sobre el 2G, el 3G o el 4G i són tecnologies que fa molts més anys que estan implantades”. La principal preocupació per a les associacions més crítiques amb la tecnologia és la radiació electromagnètica de les radiofreqüències que utilitza el 5G per enviar i rebre dades –igual que ho fan les generacions anteriors–.

Entitats com Ecologistes en Acció, que dona suport a la plataforma Stop 5G BCN, avisen que el desplegament del 5G suposarà un increment exponencial de l’exposició a la contaminació electromagnètica. Tot i això, De Llobet avisa que cal diferenciar “entre l’exposició i els efectes sobre la salut”, ja que el cos humà està exposat a moltes classes de radiacions diferents –inclosa la llum del Sol– i demana precaució. “Fa 10 anys que treballo en el camp de la radiació i a vegades sorprèn la rotunditat d’algunes afirmacions”, assegura. “Amb el 5G de moment no tenim cap certesa”.

L'Hospital Clínic acull una prova pilot de cirurgià remot amb 5G / MobileWorldCapital

L’Hospital Clínic acollirà una prova pilot de cirurgià remot / MobileWorldCapital

Què diu l’OMS?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) inclou els camps electromagnètics de la radiofreqüència en la categoria d’agents que “possiblement causen càncer”, un grup on també hi ha l’àloe vera, el plom o el cafè i que l’únic requisit que té per entrar-hi és que hi ha sospites, però no evidències sòlides de la seva afectació a la salut. Una tesi que també comparteix el Comitè Científic de Riscos Sanitaris Emergents de la Comissió Europea, que reconeix que hi ha “una absència clara de proves” sobre els efectes dels camps electromagnètics en els éssers humans.

Una de les qüestions que genera més alarma és que el 5G utilitza freqüències més altes que els seus predecessors perquè permeten transportar més informació i gestionar una major quantitat d’usuaris connectats de manera simultània, però al mateix temps el seu radi d’acció és menor i, per tant, requereixen de més antenes per garantir una connexió estable. “És possible que amb el 5G hi hagi més exposició als camps de la radiofreqüència, però està ben documentat que només cal separar el telèfon dos centímetres del cap perquè caigui exponencialment”, afegeix la investigadora de l’ISGlobal.

Tot i això, fonts del sector asseguren que la implantació del 5G es troba en un estadi molt inicial i que, ara per ara, els operadors de telecomunicacions aposten al màxim per reaprofitar la infraestructura existent. “Tant les freqüències com les antenes que s’estan fent servir són cosines germanes de les del 4G”, expliquen. “Quan el 5G s’hagi implantat de forma massiva la tecnologia haurà canviat molt i és fa difícil predir quin impacte tindrà”, conclou De Llobet.

Més notícies
Acte sobre el 5G al Mobile World Congress 2019 / ACN

Una nova plataforma barcelonina protestarà contra el 5G abans del MWC

Notícia: Una nova plataforma barcelonina protestarà contra el 5G abans del MWC
Comparteix
Un grup de veïns, amb el suport de la FAVB i Ecologistes en Acció, reclama una moratòria en l'aplicació massiva d'aquesta nova tecnologia
Notícia: Una nova plataforma barcelonina protestarà contra el 5G abans del MWC - Mobile

L’Ajuntament elimina de la seva web un article crític amb la tecnologia 5G

Notícia: L’Ajuntament elimina de la seva web un article crític amb la tecnologia 5G
Comparteix
Collboni defensa la tecnologia criticada per text esborrat però evita explicar què ha passat
Notícia: L’Ajuntament elimina de la seva web un article crític amb la tecnologia 5G - Mobile

Madrid intentarà prendre l’organització del Mobile a Barcelona

Notícia: Madrid intentarà prendre l’organització del Mobile a Barcelona
Comparteix
La presidenta de la comunitat s'ho marca com a objectiu: "Anirem a per ell"
Notícia: Madrid intentarà prendre l’organització del Mobile a Barcelona - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mentiras. La 5G augura problemas i multiples. Aparentemente es mes important mirar un pelicula al movil. a gener 19, 2020 | 12:14
    Mentiras. La 5G augura problemas i multiples. Aparentemente es mes important mirar un pelicula al movil. gener 19, 2020 | 12:14
    https://www.phonegatealert.org/en Espavileu
  2. Icona del comentari de: Nuria Marin a febrer 06, 2020 | 11:22
    Nuria Marin febrer 06, 2020 | 11:22
    El que necessitem es un debat public i responsable. No volem "politiques de fets consumats" Hi ha forces indicacions de la nocivitat d'aquest exces d'emisions, siguin 2, 3, 4 o 5G. La 5G agreuja un problema que ja tenim. Els efectes poden estar davant nostre i no els volem veure. Cap cientific dona ni la més minima garantia d'innocuïtat , ja ho sabem que la seguretat absoluta no existeix.... pero es que hi han massa dubtes al respecte. Els cientifics no es defineixen i els politics van fent p

Nou comentari

Comparteix