Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els antics ocellaires de la Rambla porten el govern Colau als jutjats
  • CA

Les 11 antigues ocelleries de la Rambla de Barcelona han interposat aquest dilluns un recurs contenciós-administratiu contra el govern d’Ada Colau per la seva voluntat de retirar els establiments en el marc de la remodelació del passeig. Ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el membre de la tercera generació de la família propietària de cinc de les parades, Xavier Cuenca, qui ha defensat que les concessions no expiren enguany –com argumenta el consistori– i ha criticat la “falta de diàleg” del govern municipal.

Conca també ha expressat que els propietaris de les 11 parades han sol·licitat mesures cautelars per evitar el seu desnonament, que ha assenyalat que en el seu cas està datat en aquest 17 de setembre. A més, ha assegurat que no estan en contra de la reforma de la Rambla i que solament volen dialogar amb el consistori per trobar una solució. Entre les possibles alternatives Cuenca ha suggerit retirar solament algunes de les parades, fer un canvi de llicència i reconvertir-les en punts de conscienciació sobre el canvi climàtic, entre altres.

L’Ajuntament, inflexible

Segons han explicat fonts municipals a Europa Press, el consistori ha mantingut el diàleg amb els paradistes en tot moment, “però els quioscos no poden romandre en el passeig“. Argumenten que en 2016 es va aprovar definitivament el Pla Especial d’Ordenació de la Rambla que incloïa el tipus de quioscos que podia haver-hi en la futura Rambla i que aquest no contemplava ja les antigues ocelleries i, per tant, aquestes haurien de desaparèixer perquè la seva presència és “incompatible” amb la nova ordenació proposada.

Les mateixes fonts han assenyalat que les posteriors aprovacions de l’avantprojecte i el projecte executiu han avançat en aquesta línia i han insistit que les concessions d’aquestes parades es van atorgar el 1971 per un període de 50 anys, la qual cosa suposa que han caducat enguany.

Polèmica per les llicències

“No és cert que les nostres llicències siguin de l’any 71. El que sí és veritat és que l’any 1971 es va produir l’acte administratiu de la creació del mercat especial d’ocells com a tal, però de totes maneres nosaltres ja existíem des del 1855“, ha argumentat Cuenca, qui ha recalcat que la vigència de les concessions data de 1999 i 2010. Des de l’Ajuntament també s’ha explicat que, “urbanísticament, la desaparició dels quioscos de les antigues ocelleries suposarà un alliberament de l’espai i un esponjament del mateix per guanyar espai per als vianants”.

Per contra, Cuenca considera que la seva retirada obeeix a criteris econòmics “perquè el consistori vol guanyar espai per a ampliar les terrasses de la restauració i els hotels, una històrica reivindicació de l’associació de comerciants Amics de la Rambla”.

Sense data concreta

Segons fonts municipals, l’Ajuntament ha expressat la seva voluntat de retirar les parades durant aquest any, però encara no hi ha cap data concreta perquè pretenen fer-ho una vegada s’hagin esgotat tots els terminis legals; no obstant això, han afirmat que la notificació de la fi de la concessió es va comunicar el passat 14 de juny. El contenciós s’ha presentat després d’haver esgotat tots els tràmits del procediment administratiu per a deixar sense efectes la resolució.

A més d’aquesta acció legal, Cuenca ha explicat que iniciarà una nova campanya ciutadana de recollida de signatures de suport a la seva permanència en el passeig, que se sumarà a les 80.000 signatures ja recollides.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Visca els ocellàires a setembre 07, 2021 | 16:54
    Visca els ocellàires setembre 07, 2021 | 16:54
    Fart d'aquest ajuntament que tritura les tradicions i la Barcelona dels ciutadans amb l'excusa d'esponjar. Si no saben ni què és una esponja!
  2. Icona del comentari de: ciutadà a setembre 07, 2021 | 20:15
    ciutadà setembre 07, 2021 | 20:15
    Vosaltres, ocellaires, que en sabeu d'aixó, podeu aplicar la millor solució: tanqueu a la Colau en una gàbia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa