El Prat és un dels aeroports més impuntuals del món i aquest any s’ha situat, de mitjana, a la posició 1.009 de 1.200 en el rànquing mundial de puntualitat, segons les dades d’OAG, un dels principals proveïdors de dades per al sector del transport aeri, que recull la Cambra de Comerç en el seu Observatori de Tràfic Aeri. D’aquesta manera, fins a l’octubre només el 62% dels vols que surten del Prat ho han fet a l’hora que els tocava.
[r:1]
El percentatge ha oscil·lat del 83% registrat al gener fins al 48% del juliol, mínim anual. També s’ha produït un descens respecte al 2017, quan el 72% dels vols amb origen a Barcelona van sortir puntuals i l’aeroport estava en la posició 863 del món. Els continus retards es deuen a una acumulació de causes, però la infrautilització de les pistes i la congestió de l’espai aeri són les que tenen més impacte.
A efectes estadístics, les autoritats de control de trànsit aeri consideren que un vol surt puntual si ho fa amb menys d’un quart d’hora de retard. En el cas de l’aeroport de Barcelona, que també ha aconseguit escalar fins al lloc 44 en nombre de sortides, hi ha una correlació entre els mesos amb més tràfic i les majors taxes d’impuntualitat.
Any rècord a l’aeroport
Les males dades en l’apartat de puntualitat no han impedit que el Prat segueixi creixent a un gran ritme i previsiblement tancarà el 2018 amb uns 50 milions de passatgers. L’aeroport barceloní, que ha tingut una gran temporada d’estiu, ha crescut més que els seus principals competidors –Londres Gatwick, Munic i Roma Fiumicino– i només ha estat superat per Frankfurt, Madrid i Estambul.
El vols intercontinentals són els que més creixen, en especial amb els Estats Units (+38,1%). Des del 2010 aquest tipus de trànsit ha crescut un 9,4% de mitjana i ha permès que Barcelona es converteixi en la principal porta d’entrada i sortida pels vols que connecten Àsia, Àfrica i l’Orient Mitjà amb l’estat espanyol. Pel que fa a Amèrica del Nord i del Sud, l’aeroport del Prat segueix guanyant quota de mercat i creix per sobre de la mitjana espanyola.
[r:2]
Barcelona ja disposa de 45 destinacions directes de llarg recorregut després d’incorporar tres noves rutes durant aquest any: Boston (EEUU), Seül (Corea del Sud) i Abu Dhabi (EAU). A més, 10 rutes directes més van augmentar freqüències durant l’estiu. Pel que fa a les rutes indirectes, cinc connexions intercontinentals han superat els 90.000 passatgers indirectes: Buenos Aires, Tòquio, Seül, Los Ángeles i Nova York.