Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Acord perquè el CSIC s’ampliï al local de la discoteca Òpium
  • CA

Barcelona avança en la reconversió del Front Marítim, l’àrea dedicada a l’oci nocturn davant de les torres Mapfre. Dos anys després de la polèmica subhasta dels locals de l’Estat, que el govern d’Ada Colau ambicionava rebre cedits, arriba el primer acord per concretar la promesa d’estendre la recerca científica al passeig Marítim de la Barceloneta.

L’Ajuntament de Barcelona i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) han acordat impulsar un projecte d’ampliació de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) en diversos locals arran de sorra que pertanyen a l’Estat i que serien cedits a l’ens científic estatal. El primer d’ells és l’espai que ara ocupa la discoteca Opium. El CSIC es compromet a iniciar els tràmits per al traspàs de titularitat i fer-se càrrec de la seva adequació. El consistori aportaria a canvi “l’avantprojecte d’obres impulsat des de l’Oficina del Pla Litoral” i també el “finançament del projecte i de les obres per iniciar el seu ús per part del centre de recerca”.

El CSIC ja té actualment al passeig una instal·lació en ple funcionament: el Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA), que engloba l’Institut de Ciències del Mar i la Unitat de Tecnologia Marina. Els locals per a l’ampliació estan situats just davant, tot i que a una cota inferior perquè comuniquen el passeig i la platja. Els nous espais podrien aportar, calculen els dos firmants, fins a 4.330 m2 extra de superfície.

Ampliació provisional immediata

El projecte tindria dues fases. La primera consisteix en l’ús provisional de forma immediata del local situat al Passeig Marítim de la Barceloneta, 51. Mentrestant s’iniciarien els tràmits per assumir els dos locals contigus, de 690 m2 i 1.075 m2 respectivament. La segona fase materialitzaria l’expansió. Una comissió formada per tres membres de cada firmant de l’acord es reunirà un cop al trimestre per fer seguiment del projecte. Segons el regidor de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, el primer local que l’Estat traspassarà al CSIC és la discoteca Opium.

L’ampliació formava també part de l’acord de cocapitalitat cultural i científica firmat entre Barcelona i el govern de l’Estat el febrer de 2020. Martí ha celebrat l’acord d’aquest dimecres com una “molt bona notícia” perquè consolidarà el pol de recerca al litoral de Barcelona. Alhora ha confiat que contribuirà a “aminorar les dificultats que genera l’alta concentració d’oci nocturn”, donat que aquesta àrea de discoteques genera moltes queixes veïnals per incivisme i inseguretat.

Sense un ús definit

A través d’una publicació a les xarxes socials, l’Associació de Veïns de la Barceloneta ha reivindicat el paper de la reivindicació ciutadana en la reducció de l’oferta d’oci nocturn a la zona, però alerta que encara queden dos espais actualment ocupats per discoteques que encara no tenen definits els seus usos.

En aquest sentit, els veïns recorden que l’Ajuntament té sobre la taula diverses propostes com la utilització d’aquests espais com a equipaments de rehabilitació dependents de l’Hospital del Mar o l’habilitació d’aules de natura per a escoles, entre altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa