Ventura Pons ven la seva col·lecció d’art per poder continuar fent cinema: “No tenim ni un duro”

El director admet que no sap quan tornarà a obrir els cinemes Texas, tot i que no serà fins després de l'estiu

“Si no hi ha diners per fer cinema, em venc el que tinc”. Així de contundent s’ha mostrat el cineasta Ventura Pons aquest divendres envoltat d’una selecció de la vuitantena d’obres que ha posat a la venda per poder continuar amb els projectes que té entre mans. La subhasta es farà el 22 de juliol a Setdart, i segons el director és una demostració de la situació en la que es troba el cinema català. “No tenim un duro, no podem rodar, no hi ha diners”, ha argumentat Pons.

Entre les peces, hi ha dues litografies de Picasso, diverses de Tàpies, un oli de Ràfols Casamada o ‘Meninas’ de Manolo Valdés.”S’ha de ser conscient de la difícil situació que passem tota la gent de la cultura. Si tot això ho he aconseguit amb les 34 pel·lícules que he fet, doncs m’ho venc i torna al cine, i ja me’n compraré unes altres”, diu el cineasta. La pandèmia ha precipitat la decisió de vendre la col·lecció, però Ventura Pons (Barcelona, 1945) assegura que el problema no ve de la crisi provocada per la Covid-19, sinó “dels milions que paguem i no tornen a Catalunya.”

“Ja sabeu com aniran els pressupostos, per a cultura res, perquè hi ha altres prioritats per al país. La primera és la salut, i després la crisi econòmica que ens ve a sobre. D’alguna manera hem d’intentar ajudar per resoldre-ho”, ha assenyalat Pons, que als seus 75 anys diu que vol seguir amb la seva professió.

El director català va començar la seva col·lecció d’art a finals dels anys 60, quan va comprar la seva primera obra d’art. Amb els anys la va anar fent créixer, en part gràcies a l’amistat que mantenia amb artistes com Arranz Bravo, Francesc Todó i Josep Guinovart.

Pons ha destacat dues litografies de Pablo Picasso que el pintor malagueny va fer “per ajudar el partit comunista”. El lot també inclou una vuitantena d’obres gràfiques i originals d’artistes com Ràfols Casamada, Frederic Amat, Josep Guinovart, Xavier Serra de Rivera, Jordi Sardà, Manolo Valdés i litografies d’Antoni Tàpies.

Sense data per reobrir el Texas

El director de cinema té tres projectes entre mans: la pel·lícula sobre la seva infantesa ‘La meva princesa asteca’, el rodatge de la qual ha hagut de suspendre; ‘The spirit of Catalonia’, sobre el llibre del mateix nom obra del Doctor Trueta; i l’últim una cinta el guió de la qual ha escrit recentment sobre l’homofòbia als països musulmans, ‘Els cosins de Mali’. Pons assegura que el seu nom a Catalunya “significa alguna cosa”, però que ara viu de l’estranger, sobretot dels americans.

Sobre la situació dels cinemes Texas de Barcelona, ha dit que no saben quan reobriran després del confinament per la pandèmia, tot i que prefereix esperar-se al setembre ja que “els pocs cinemes que han obert, no hi ha anat ningú”.

Més informació

Nou comentari