Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Rècord de visitants al Palau Macaya durant el 2019
  • CA

El Palau Macaya de ”la Caixa” ha tancat el 2019 amb un nou rècord de visitants. Durant aquests mesos el centre ha rebut un total de 67.295 visitants, la qual cosa suposa un increment del 13% respecte a l’any anterior. El centre ha acollit un total de 850 activitats culturals, de debat i de divulgació de la innovació.

Les activitats s’han organitzat en diversos programes sobre innovació social i divulgació. En el primer bloc, hi ha el cicle Reflexions, projectes propis del Palau Macaya formats per seminaris i conferències; l’Observatori dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), centre d’anàlisi que té per missió el seguiment continuat del compliment dels ODS; i les convocatòries dels projectes de reflexió en col·laboració amb entitats sense ànim de lucre, la selecció del qual es fa fonamentalment a través d’un procés obert i competitiu.

En aquest sentit, el passat 13 de setembre es va obrir la cinquena convocatòria que dotarà nous projectes d’ajuda econòmica de cara al 2020. La convocatòria es resoldrà a finals de febrer i al març es faran públics els projectes guanyadors.

El Palau Macaya, de

El Palau Macaya, de “la Caixa”, al passeig Sant Joan de Barcelona / Cedida

Respecte a les activitats del cicle Divulgació, durant el 2019 s’han organitzat diàlegs, conferències i taules rodones sobre reptes econòmics, ambientals i socials. A més, el Palau Macaya ha continuat oferint el Cinefòrum, amb un programa format per pel·lícules i documentals i un debat posterior amb professionals de l’àmbit a abordar.

La seu de l’EEH i del Club de Roma

Sota el mateix objectiu de divulgació, aquest any han continuat creixent els projectes de l’Escola Europea d’Humanitats (EEH), coorganitzat amb l’equip de la Maleta de Portbou i dirigit pel filòsof Josep Ramoneda; i el Club de Roma, amb seu al Palau Macaya i presidit per Jaume Lanaspa. En el cas de l’EEH, un espai per al debat intel·lectual i el moviment cultural, s’han treballat tres nivells d’activitats: cicles de conferències, cursos sobre humanitats i trobades breus de dos dies. De fet, la proposta de l’EEH aquest any s’ha replicat a CaixaForum Girona, arran de l’èxit que ha obtingut a Barcelona.

Per la seva banda, el Club de Roma té l’objectiu d’abordar la transformació i el coneixement dels problemes de l’àrea d’Europa, el Mediterrani i Orient Mitjà, especialment en els temes relacionats amb recursos, l’energia i el medi ambient. En aquest marc, en l’últim curs s’ha desenvolupat un programa continu de conferències i trobades sobre democràcia, la diversitat, i la cohesió social, la interculturalitat, l’economia i el canvi climàtic i la governabilitat i el desenvolupament sostenible, entre altres.

Iniciatives que s’exporten

Aquest any s’ha celebrat la segona edició de l’activitat Macaya 361º, una proposta de conferències curtes que tenen l’objectiu d’aportar una visió completa i plural sobre els reptes que afecten la societat amb experts, periodistes i usuaris, i que també vol incloure la veu dels ciutadans. Un format que després s’ha exportat a altres centres culturals de ”la Caixa”. 

Ponents i experts de reconegut nivell

Durant l’any 2019 han passat pel Palau Macaya multitud d’experts de prestigi, com ara la científica María Blasco; el periodista Antoni Bassas; el diplomàtic Shlomo Ben Ami; l’expert en polítiquies educatives Francesc Pedró; la investigadora del CSIC Elena García; el cardenal Lluís Martínez Sistach; la filòsofa i assagista Marina Garcés, la històrica periodista corresponsal a Rússia Pilar Bonet i el biòleg Tomás Marqués.

També hi han sigut els economistas Branko MilanovicDavid Soskice; l’exministra de Medi Ambient del Marroc Hakima El Haite; l’activista per a la salut mental Tina Minkowitz; el biòleg Stefano Mancuso; l’historiador Enzo Traverso; el periodista polonès Witold Szablowski i el professor britànic Guy Standing, entre altres.

El que vindrà durant el 2020

L’any 2020 es reprendrà amb la visita al Palau Macaya de l’economista més influent del segle XXI, Thomas Piketty, el pròxim 10 de gener, en el marc de la programació de l’Escola Europea d’Humanitats i el seu cicle Idees i Conceptes per al temps present. En aquest mateix marc, el pròxim 13 de gener l’EEH presentarà la conferencia Jardí, del filòsof i escriptor Santiago Beruete.

L’11 de gener s’inaugura el nou espai situat en la part posterior de l’edifici, amb l‘activitat El jardí de les respostes, una instal·lació sonora que té com a objectiu interpel·lar la ciutadania perquè reflexioni sobre la crisi del canvi climàtic. Els ciutadans faran preguntes que hauran de respondre experts i tot això es gravarà perquè altres visitants puguim escoltar preguntes i respostes, a través de la instal·lació de l’illa interior.

Una altra de les novetats de l’any serà el llançament de la segona Convocatòria de Projectes de reflexió de CaixaForum Madrid, que es portarà a terme el mes de febrer; i al setembre, es convocarà la primera a CaixaForum Sevilla. D’altra banda, l’EEH s’expandirà al març al CaixaForum Tarragona; al maig, al CaixaForum Lleida i a l’octubre tornarà al CaixaForum Girona.

Més notícies
Roses i joncs vermells: art de Sant Jordi al Palau Macaya
Notícia: Roses i joncs vermells: art de Sant Jordi al Palau Macaya
Comparteix
El centre cultural de "la Caixa" mantindrà la instal·lació del dia de llibre oberta al públic fins al dia 26
Nou rècord de visitants al Palau Macaya de ”la Caixa”
Notícia: Nou rècord de visitants al Palau Macaya de ”la Caixa”
Comparteix
Els responsables del centre consideren que "es consolida com a motor intel·lectual de Barcelona i referent del debat per a la divulgació i la innovació"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa