Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nou rècord de visitants al Palau Macaya de ”la Caixa”
  • CA

El Palau Macaya de ”la Caixa” va tancar l’any 2018 amb un nou rècord de visitants: en va rebre 59.595, xifra que implica un creixement de gairebé un 20% respecte a l’any passat. Pel que fa a les activitats organitzades, en va acollir 709, un 6,7% més que el 2017. Amb aquestes dades sobre la taula, els responsables d’aquest centre cultural consideren que “el Palau Macaya es consolida com a motor intel·lectual de Barcelona i referent del debat per a la divulgació i la innovació”.

Nous formats i convocatòries

D’entre les activitats coorganitzades amb diverses entitats i institucions sense ànim de lucre, destaquen les de Diàlegs, en què s’aborden temes d’actualitat en un format de conferències o taules rodones divulgatives en cicles formats per quatre o sis sessions.

Altres formats que s’han vist consolidats en la programació anual del Palau Macaya son els seminaris, tallers, conferències i reflexions, creats per acostar el coneixement i la divulgació en diferents temàtiques, així com el format Cinefòrum, on es projecten pel·lícules i documentals sempre amb l’objectiu de generar un debat posterior amb professionals de l’àmbit a abordar.

D’altra banda, des del setembre del 2016, la selecció de projectes es fa fonamentalment a través d’un procés obert i competitiu de convocatòria, dirigida a entitats sense ànim de lucre. El passat 12 de setembre es va obrir una nova convocatòria que nous ajuts per al 2019. La convocatòria es resoldrà a finals d’aquest mes de febrer i es farà publica al març amb els projectes guanyadors.

Així mateix, al setembre es va donar sortida a un nou format a la programació del centre: els Macaya 361º, una proposta de conferències curtes, inspiradores creades per aportar una visió completa i plural sobre els reptes que afecten la societat, amb experts, periodistes i usuaris, i que també vol incloure la veu dels ciutadans. Es tracta d’un format innovador de cinc ponències curtes que vol inspirar els assistents i amb la seva aportació final, trobar respostes conjuntament.

En aquesta primera edició, hi van participar Liliana Arroyo, doctora en sociologia i investigadora d’ESADE; Joaquín Borràs, president honorari d’ISS Facility Services; Olga Grau, periodista i directora adjunta d’El Periódico i Sandra Borràs, usuària del programa Incorpora. També hi va participar Jaume Farré, director del Departament d’Integració Sociolaboral de la Fundació Bancària “la Caixa”. L’acte, moderat per Antoni Bassas, girava entorn els canvis en el món laboral i com aquests afectaran als col·lectius més vulnerables, en el marc del projecte Incorpora de l’Obra Social ”la Caixa”.

La seu de l’EEH i del Club de Roma

De la mateixa manera, els projectes de l’Escola Europea d’Humanitats (EEH), coorganitzat amb l’equip de la Maleta de Portbou i dirigit pel filòsof Josep Ramoneda; i el Club de Roma, amb seu al Palau Macaya i presidit per Jaume Lanaspa, s’han consolidat amb el Palau Macaya com a seu dels seus projectes.

En el cas de l’EEH, un espai per al debat intel·lectual i el moviment cultural, s’hi han treballat quatre nivells d’activitat: cicles de conferències i debats públics, cursos sobre humanitats i trobades breus de dos dies. El Club de Roma aborda la transformació i el coneixement dels problemes de l’àrea d’Europa, el Mediterrani i l’Orient Mitjà, especialment en els temes relacionats amb els recursos, l’energia i el medi ambient. En aquest marc, en el darrer curs s’hi ha desenvolupat un programa continu de conferències sobre la democràcia, la diversitat i la cohesió social, el transhumanisme, l’economia i el canvi climàtic, i, entre d’altres, la governabilitat i el desenvolupament sostenible.

Ponents i experts de reconegut nivell

Amb tots aquests elements, el Palau Macaya ha aconseguit aglutinar grans personalitats nacionals i internacionals del món acadèmic, professional i polític.  Durant l’any 2018 han passat per les seves instal·lacions, entre molts d’altres i a nivell internacional, l’escriptora turca Elif Shafak, el sociòleg Colin Crouch, els filòsofs Hubertus von Amelunxen, Eduardo Mendieta i Daniel Dennett, l’economista Marc Fleurbaey, l’escriptor i investigador Evgeny Morozov; l’activista feminista Rokhaya Diallo; el sociòleg Wolf Lepenies; el creador de la ciència dels banys de bosc Qing Li; i Don Gallant, director nacional ReadyWilling&Able (Canadà). A nivell nacional, el Palau Macaya ha rebut la visita de Cristina Gallach, alta Comissionada per a la Agenda 2030 a Espanya (ODS); Òscar Camps, fundador i director de Proactiva Open Arms, i Federico Mayor Zaragoza, antic director general de la UNESCO, entre d’altres.

Què vindrà durant el 2019

L’any 2019 es reprendrà amb el cicle de reflexions al Palau Macaya titulat Societat més diversa, societat menys solidària?, sota la direcció científica del CIDOB, amb destacats ponents internacionals i nacionals amb l’objectiu de repensar les dinàmiques de la solidaritat dins dels nous contextos socials.

Aquest mes també s’iniciarà el cicle Sentit i Valor de les Humanitats en el segle XXI, on amb la direcció acadèmica de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, es vol repensar el paper de les humanitats amb ponents com Martha Nussabaum, filòsofa i Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials, Andreas Schleicher, Director d’Educació de la OCDE i Stefannia Giannini, Subdirectora general de l’UNESCO per l’educació.

D’altra banda, de la mà del Club de Roma, es continuaran oferint sessions del cicle Democràcia, Diversitat i Cohesió Social per tractar els principals reptes i problemes de la societat en el nostre país, i que reunirà a periodistes tant destacats com Mònica Terribas, Lluís Bassets, Antonio Franco i Enric Juliana.

Altres temes que es tractaran des dels cicles organitzats per l’entitat seran l’economia, la indústria sostenible i competitiva, i els diàlegs interculturals. A la tardor es reprendrà el cicle de Diàlegs juntament amb la fundació Ernest Lluch, un cicle caracteritzat per oferir vuit debats amb experts de diversos àmbits nacionals i internacionals per tal de crear un diàleg proper amb el públic assistent. I una altra menció especial mereix el cicle Salut i Medi Ambient que durant el curs 2018-2019, conjuntament amb ”la Caixa” i en coordinació del grup de recerca en Conservació, Biodiversitat i Canvi Global de l’ICTA, oferirà un total de nou conferències sobre medi ambient i salut humana, de la mà d’experts com Martí Boada, Josep M. Antón, Joaquim Zaldo, Mateo Valero, Pablo Knobel, Jordi Sunyé i Matthew White.

Des de l’Escola Europea d’Humanitats, el Palau Macaya aquest 2019 continuarà acollint cicles com Després del Mur: un món de canvi per aprofundir en temes de ciència, política, cultura i societat amb experts com el Director de l’Institut de Biologia Evolutiva Tomàs Marquès, la sociòloga Marina Subirats, o l’historiador en Relacions Internacionals Massimiliano Guderzo. En una vessant més cultural, de març a maig, l’EEH reunirà a destacats artistes que son referent a casa nostre com l’escultor Jaume Plensa, Sergi Caballero, codirector del Sónar Festival i el pintor Gino Rubert.

Més notícies
Creen una taula intersectorial per promoure el contacte amb la natura com a font de salut
Notícia: Creen una taula intersectorial per promoure el contacte amb la natura com a font de salut
Comparteix
Un cicle al Palau Macaya de "la Caixa" conclou a Barcelona que cal una estratègia sobre la interdependència entre la salut de la societat i la natura a Catalunya
Els mecanismes de suport, alternativa a la incapacitació de persones amb problemes de salut mental
Notícia: Els mecanismes de suport, alternativa a la incapacitació de persones amb problemes de salut mental
Comparteix
Es tanca a Barcelona el cicle 'El dret a la capacitat jurídica en salut mental: suports i acompanyament', coorganitzat entre el Palau Macaya de ”la Caixa” i la Federació Salut Mental Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa