Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Quan i on sortir a córrer per reduir l’exposició a la contaminació de Barcelona
  • CA

L’exposició a la contaminació dels corredors de Barcelona és molt superior pels qui surten al Paral·lel a primera hora del matí d’un dia feiner que pels qui trien el Passeig de les Aigües un dia festiu. Un estudi del RACC ha avaluat les diferències de contaminació per diòxid de nitrogen i de partícules en suspensió, en funció del dia, l’hora i el lloc escollit i conclou que a la capital catalana hi ha oscil·lacions del 50% en les partícules i llocs on el diòxid de nitrogen arriba a multiplicar-se per sis. Per això recomana que a la Diagonal o el Paral·lel, carrers amb molt trànsit, els corredors surtin al migdia si és dia feiner, perquè és el moment amb menys vehicles en circulació.

L’estudi ha tingut en compte les zones amb més pràctica esportiva a l’aire lliure de la ciutat. Per exemple indica que el Passeig de les Aigües es recomanable a qualsevol dia de la setmana i a qualsevol hora, mentre que el passeig Marítim ho és entre les 12h i les 14h del migdia i a partir de les 17h els dies feiners. El RACC assenyala, doncs, que és preferible evitar els entrenaments entre les 7h i les 11h del matí als carrers amb trànsit, ja que el nivell de contaminació és el més alt del dia a totes les ubicacions analitzades. En les zones sense trànsit, com les Aigües o el Passeig Marítim, ho és la darrera hora de la tarda. Pel que fa als dies festius i caps de setmana, el patró de la contaminació és similar però sempre amb nivells més baixos per la reducció del trànsit. 

Tot i així val la pena fer esport

El RACC també subratlla que, tot i que la qualitat de l’aire té conseqüències negatives en la qualitat de vida de les persones, hi ha estudis científics que indiquen que la salut no empitjora pel fet de practicar esport en llocs amb una pobra qualitat de l’aire. En canvi, destaquen que l’activitat física en entorns oberts és molt positiva, ja que el sedentarismes és ”molt més perjudicial” que l’exposició a elements contaminants. 

Per aquests motius, el RACC recomana als corredors programar els entrenaments prioritzant els espais de la ciutat amb menys afluència de trànsit, els dies festius i les hores dels dies laborables amb menys trànsit. A la vegada els proposa allunyar-se de la calçada o de les fonts emissores de contaminants. A les administracions els demana crear una xarxa més extensa de punts de mesura, fer difusió de la qualitat de l’aire i unificar els criteris entre administracions. També aposta per habilitar itineraris protegits amb barreres vegetals o allunyats del trànsit per a vianants, ciclistes o corredors als centres urbans. 

Més notícies
Nens que participen al programa de Comkedem. | Comkedem
Comkedem: superar barreres amb l’esport
Notícia: Comkedem: superar barreres amb l’esport
Comparteix
L'entitat ofereix activitats de lleure i esportives a nens i joves amb discapacitats físiques
Cap nen sense casal d’estiu: l’objectiu de la Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona
Notícia: Cap nen sense casal d’estiu: l’objectiu de la Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona
Comparteix
Ofereix beques a les famílies en situació vulnerable perquè els fills puguin participar en campus de lleure durant les vacances

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa