Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Premi Mies Van der Rohe pel bloc d’habitatges cooperatius La Borda
  • CA

Premi europeu per a l’edifici d’habitatges cooperatius la Borda. La Comissió Europea ha concedit un dels prestigiosos premis Mies Van der Rohe 2022 al bloc de pisos cooperatius del barri de la Bordeta, al districte de Sants-Montjuïc. En concret, ha rebut el guardó a millor projecte emergent 2022.

El jurat dels premis Mies Van der Rohe ha lloat el caràcter “transgressor” del projecte cooperatiu de l’immoble, ideat per la cooperativa d’arquitectes Lacol executat entre febrer de 2017 i octubre de 2018. “Si bé la producció d’habitatge està dominada principalment per interessos macroeconòmics, en aquest cas, el model es basa en la copropietat i la cogestió de recursos i capacitats compartides”, han destacat els responsables del guardó a l’anunciar els premiats d’enguany.

A més, el jurat ha definit el model de l’edifici d’habitatges cooperatius la Borda com “una eina activa per promoure el canvi polític i urbà des de dins del sistema, basat en la sostenibilitat social, ecològica i econòmica”. A més, ha recalcat “la importància de l’arquitectura que aprofundeix en la possibilitat de canviar mentalitats i polítiques i la rellevància de la inclusió”.

Un guardó celebrat com si fos la loteria

Els arquitectes del bloc de pisos cooperatius han explicat que l’anunci de la concessió del rellevant premi s’ha celebrat a l’immoble com si fos ben bé la Grossa de Nadal. “Quasi venia de gust co·locar un cartell que posés ‘El Mies ha caigut aquí’, perquè ens ha tocat un gran reconeixement”, han expressat membres del despatx Lacol en una entrevista a Catalunya Ràdio.

La finca acumula reconeixements. Entre altres, el 2018 va rebre el premi Ciutat de Barcelona; un any després, va obtenir el premi especial a la innovació als European Responsible Housing Awards, i va ser seleccionada a la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme de 2021.

Un dels habitatges del bloc cooperatiu de la Borda / Lacol
Un dels habitatges del bloc cooperatiu de la Borda / Lacol

El bloc la Borda està edificat amb l’estructura de fusta més alta de l’Estat espanyol. A més, l’estructura de l’immoble es cataloga com a sostenible i els seus dissenyadors van idear el bloc per fomentar la vida comunitària dels veïns.

El projecte es defineix com “una promoció auto-organitzada per les seves usuàries per accedir a un habitatge digne, no especulatiu i que posi en el centre el seu valor d’ús, a través d’una estructura col·lectiva”. Disposa de 28 habitatges de 40, 60 i 75 metres quadrats. Com a espais comunitaris, compta amb cuina-menjador, bugaderia, espai polivalent, espai per convidats, espai de salut i cures, magatzem per plantes, i espais exteriors i semi-exteriors com el pati i els terrats, articulats al voltant d’un espai central.

L’obra guanyadora, de Londres

Per altra, els premis Mies Van der Rohe ha otorgat el màxim guardó, el de millor obra de 2022, a la Town House de la Kingston Univerisity de Londres. En aquest cas, el jurat recalca la “notable qualitat ambiental” de la construcció, “que crea una excel·lent atmosfera per estudiar, reunir-se, ballar i com espai de trobada”.

Els guardons han aplaudit la columnata de la façana, “que crea una atmosfera domèstica a diferents nivells”, i que l’immoble “s’adapta als usos de dansa, biblioteca i d’estudi utilitzant capes de silenci i capes de so que funcionen perfectament juntes”. És la primera vegada que el Mies Van der Rohe es concedeix a un edifici universitari.

Exposició i cerimònia a Barcelona

El lliurament dels reconeixements es farà al Pavelló Mies Van der Rohe de Barcelona. La gala de lliurament està prevista per al pròxim 12 de maig, en un esdeveniment obert al públic.

A banda de la cerimònia per entregar els guardons, Barcelona acollirà una exposició de maquetes, textos, vídeos, esbossos i dibuixos de les 40 obres seleccionades i un recull de les 532 obres nominades. La mostra EUmies Awards 2022 es podrà veure a la galeria ESklandestino (al número 12 del carrer Mèxic) de l’1 al 12 de maig. El pavelló Mies Van der Rohe també allotjarà un cicle de conferències que “permetran guanyadors, finalistes, seleccionats, clients, mitjans i persones interessades a debatre sobre els temes emergents destacats pel Jurat”, explica l’organització.

Més notícies
La Torre Glòries estrena un mirador 360º / Jordi Play
El nou mirador 360º a la Torre Glòries obre el 20 de maig
Notícia: El nou mirador 360º a la Torre Glòries obre el 20 de maig
Comparteix
És un observatori doble que combina art, ciència i tecnologia, al pis 30 del gratacels
La interventora de Colau ha declarat a la Ciutat de la Justícia / Foto: Wikimedia - Zarateman
Les dues pegues de la interventora municipal a les subvencions de Colau
Notícia: Les dues pegues de la interventora municipal a les subvencions de Colau
Comparteix
Barcelona en Comú manté que les dues imputacions de l'alcaldessa no violen el Codi Ètic del partit
A l'espera dels últims serrells sobre el futur de la planta de Nissan
Els sindicats de Nissan amenacen amb noves protestes
Notícia: Els sindicats de Nissan amenacen amb noves protestes
Comparteix
Amenacen amb noves protestes si no es convoca una meas d'industrialització per informar els treballadors dels detalls del pla
Iftar (o ruptura del dejuni) massiu al Caire / Sayed Hassan / dpa
Les comunitats musulmanes fan iftars populars per tothom, hi cregui o no
Notícia: Les comunitats musulmanes fan iftars populars per tothom, hi cregui o no
Comparteix
S'organitzen ruptures del dejuni d'accés obert a Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Horta-Guinardó

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa