Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els pobles més nadalencs a prop de Barcelona
  • CA

El Nadal és a tocar i cal tenir-ho tot preparat per a les festes. També possibles excursions i sortides a prop de casa, sempre que la sisena onada de la Covid ho permeti i complint amb les precaucions contra els contagis.

A poca distància de Barcelona hi ha un bon grapat de pobles dignes de visitar en qualsevol moment de l’any, però que prenen especial encant just quan torna el Nadal. N’hi ha que s’amaren d’un evident esperit festiu a mesura que s’apropa el 25 de desembre i, d’altres, són una postal que mereix ser retratada en qualsevol estació de l’any, encara més en uns dies per aprofitar per estar amb la família i gaudir-ne.

Aquestes dates es converteixen en tot un esdeveniment en els pobles que han fet de tradicions ben nostrades un signe d’identitat. Una d’elles són els pessebres vivents, que mobilitzen veïns per muntar els escenaris, teixir vestits i, també, per actuar en la recreació del naixement de Jesús. N’hi ha per donar i vendre, però dos municipis a no gaire distància de Barcelona assoleixen enguany un aniversari rodó exhibint aquest espectacle tan propi del Nadal a Cataunya. Són San Fost de Campsentelles i Prats de Rei.

A només 20 quilòmetres del centre de Barcelona, el pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles fa 55 anys que s’escenifica. Als inicis, el 1966, un grup de nens de la parròquia representaven una senzilles escenes, al voltant d’una foguera; ara, és un espectacle amb efectes especials amb llums i música en què participen i atreu desenes de persones. De fet, es promociona com el “pessebre vivent dels efectes especials” i el “més antic del Vallès”.

Escena del pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles
Escena del pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles

Després d’haver de cancel·lar-se l’any passat per culpa de la Covid, les actuacions del pessebre vivent de Sant Fost es programen per aquest diumenge -les entrades ja s’han exhaurit-, el 25 i 26 de desembre i l’1, el 2, el 6 i el 9 de gener. Es fan sessions a les 18.00 i a les 19.00 hores. L’entrada general costa 6,50 euros i per a nens de sis a 12 anys, 3,50. El passi és gratuït pels més petits de sis anys.

Prats de Rei és a uns 80 quilòmetres del centre de Barcelona, a una hora en cotxe aproximadament circulant per l’A-2. El pessebre vivent d’aquesta vila de l’Anoia també torna després d’un any sense representacions a causa de la pandèmia. Arrelat des de fa just 50 anys, els carrers i les places de tot el nucli antic del poble s’engalanen per fer d’escenari de Betlem, transformat en tot un autèntic poble del Nadal. Gran part dels habitats hi prenen part. Les actuacions estan previstes pel 26 de desembre i l’1, el 2, el 6 i el 9 de gener, totes a les 18.30. L’entrada general val vuit euros i es redueix a cinc euros pels infants de cinc a 12 anys.

Art i paisatge

Si els pessebres vivents són imprescindibles per Nadal, no ho són menys les representacions d’Els Pastorets, de Josep Maria Folch i Torres, tot un clàssic arreu del territori català. A Calaf, a uns 85 quilòmetres de Barcelona i a una hora en vehicle, fa més de 90 anys que s’interpreten pels volts del Nadal. Al cartell figuren actuacions el 25 de desembre, a les 19.00 hores, i el 2, el 6, el 9 i el 16 de gener, a les 17.30 hores. Les entrades es poden adquirir a la taquilla una hora abans de la funció o de manera anticipada a la web d’Els Pastorets de Calaf, que s’interpreten al Casal de Calaf, al número 11 de la Carretera Llarga d’aquesta població. El passi general són 17 euros.

Tradicions al marge, també el Nadal es pot aprofitar per estirar les cames i passejar per alguns pobles encisadors, tot intentant escapar de les multituds de la ciutat. Fa uns anys, la Diputació de Barcelona va publicitar els que unia sota l’etiqueta de “pobles amb encant nadalenc”. Són tots a la demarcació de Barcelona: Bagà, que conserva un alè medieval; Gósol, un paradís per a senderistes; Castellar de n’Hug, on neix el riu Llobregat; Rupit, una vila clavada a la zona de la vall de Sau i l’altiplà de Collsacabra, declarat conjunt històric-artístic nacional, i Mura, farcit de regust romànic.

Més notícies
''El rei golafre'' és un llibre fet a mà per explicar als petits de la casa les tradicions d’aquestes festes
Un rei golafre i un tió diferent per a una història de Nadal de km0
Notícia: Un rei golafre i un tió diferent per a una història de Nadal de km0
Comparteix
''El rei golafre'' és un llibre fet a mà per explicar als petits de la casa les tradicions d’aquestes festes
La Sagrada Família de Barcelona amb el nou estel
Omella demana que l’estel de la Sagrada Família segueixi encès cada nit
Notícia: Omella demana que l’estel de la Sagrada Família segueixi encès cada nit
Comparteix
Vol que l'Ajuntament accepti que s'il·lumini almenys "les primeres hores de la nit" més enllà del 9 de gener

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Miriam a desembre 21, 2021 | 00:00
    Miriam desembre 21, 2021 | 00:00
    Corbera del llobregat?? ??

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa