Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un rei golafre i un tió diferent per a una història de Nadal de km0
  • CA

El Nadal és una època de celebració, amor i il·lusió. I és una festa especial per als més petits de la casa, moment de transmetre llegendes, històries i emocions. I aquí irromp El rei golafre. Un llibre fet amb amor, delicadesa i dedicació, fet a mà, que es pot trobar a les llibreries.

Els autors de l’obra són l‘Emília Lang i l’Eduard Blanch, membres de la Cia. de titelles Pea Green Boat. ”Per anosaltres, el vincle entre arts escèniques i literatura és molt interessant. En la nostra feina explorem aquest vincle” expliquen. Es tracta d’una història d’esperit nadalenc protagonitzada per un rei golafre i l’esperit del tió. És un conte original que reflecteix la tradició catalana quan arriba el Nadal. Els artistes han volgut fer una representació il·lustrada de com la golafreria es converteix en regals i festa.

El conte ha estat editat per Excellence Editorial. Segons relaten els autors, es tracta d’una feina artesanal i manual. El procés ha estat llarg i com diu l’Emília ‘‘hi ha hagut moments que pensava que no s’acabava mai!’‘. Està format per peces de fullola fetes a mà per l’Emília. Una altra de les característiques a destacar és que es tracta d’un projecte km 0. Aquest fet significa que la creació, l’edició, la producció i la impressió s’ha fet a Catalunya amb paper provinent de boscos de gestió sostenible. ”El procés creatiu sempre deixa espai per a la sorpresa, és tot un viatge i jo no m’hauria imaginat aquest resultat” explica l’Emília. La fusta és l’element essencial de la història perquè representa la màgia del tió.

”Som titellaires amb companyia pròpia, Pea Green Boat”, així es defineixen els autors de l’obra. L’Emília i l’Edu s’ocupen de tot el procés creatiu i de producció. ”En el nostre dia fem feines de tota mena, però les feines que majoritàriament ens prenen més temps són de gestió i administració”. La companyia és petita i això els ha obligat a aprendre sobre feines molt diverses: des de la producció, l’administració , distribució i promoció a part de les qüestions tècniques dels espectacles (il·luminació i escenografia), comunicació, xarxes socials, presencia a fires, manteniment i l’artística.

Els autors van decidir emprendre el projecte El Rei Golafre perquè a més de la producció d’espectacles, tenien experiència fent llibres. Aquest és el tercer conte publicat per Lang i Blanch després de Gnoma (2017) i L’arbre de les sabates (2014). L’any 2019, Gnoma va rebre el Premi Petit Angle, guardó francès per promoure la fotografia en la literatura infantil. Segons explica l’Emília ”encara no ho tenim clar si val la pena fer una producció, amb tot el que suposa, per a un espectacle només de temporada nadalenca”.

L’Emília i l’Edu viuen al barri de Sants i tenen també el taller i la sala d’assaig a casa seva. ”És un espai molt bonic on hi predomina la fusta, l’element protagonista del llibre i també de les seves produccions” explica la Sandra. Treballa a l’agència La Tremenda i s’encarreguen de projectes culturals i socials. ‘‘És un projecte 100% barceloní” declara. Els dos artistes s’ocupen del procés creatiu i de producció. ”La part creativa és molt important, però potser tan sols és un 10% del que fem” conclouen els titellaires.

L’Emília i l’Edu no és la primera vegada que publiquen un llibre

”Una de les característiques de la nostra companyia és la de fer espectacles i alhora àlbums il·lustrats dels espectacles”, comenten. A més, consideren que el vincle entre escena i llibre ”funciona molt bé com a experiència per als petits.” Es tracta d’una història plena de valors com la cooperació, la justícia social o la saviesa. És un llibre que els nens i nenes haurien de tenir aquest Nadal a casa per ”alimentar l’imaginari de la tradició, fabulant sobre un possible origen del tió, al voltant del tema de l’abundància” exposen els autors.

El conte va néixer del recull d’històries al voltant del tió de l’Edu. ”Com que jo vaig néixer el 25 de desembre, en va fer un llibre de forma artesanal i me’l va regalar” explica l’Emília.” Al cap d’uns anys quan ella va tornar a revisar les històries entenia que una tan especial com aquella mereix ser il·lustrada. ”Volia fer un gir estètic a la imatge que tenim del tió de Nadal, i vaig estar investigant tècniques per tal d’aconseguir un estil propi” declara. I la idea va funcionar, la fusta es va convertir en l’element clau del conte, que és també l’element del tió i així es va convertir en un conte molt original.

L’objectiu del llibre és que el projecte arribi a moltes llars i que els nens i nenes gaudeixin d’una bona història. La Virginia Imaz ha col·laborat amb els autors i ha orientat per tal d’arribar a un final reparador pel personatge principal, qui és qui fa el viatge de transformació i superació. ”Tot conte per a infants ha de tenir un final reparador i just” aclareix l’Emília.

.

.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa