Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pel·lícules amb Barcelona com a protagonista per veure aquest Nadal
  • CA

Les festes de Nadal –i més encara amb la mobilitat restringida– s’han convertit en el moment idoni per seure al sofà, mirar pel·lícules i no aixecar-se més que per anar a buscar provisions de menjar i beure. La tradició empeny i aquest és el període per excel·lència de consum de cinema en família. Sovint, però, el més difícil és escollir què es mirarà. Així, per aquells barcelonins que hagin abraçat una posició passiva i tinguin ganes de deixar-se aconsellar per l’orgull de ciutat, el TOT Barcelona ha preparat una llista de films en què la ciutat juga un paper central, ja que és l’escenari de la trama. El recull aplega des d’obres internacionals, amb estrelles de Hollywood com a protagonistes, fins a obres rodades en català.

1. Barcelona, nit d’estiu (2013)

Abans que el director Dani de la Orden estigués tan sol·licitat com aquests últims temps –només aquest any ha estrenat les comèdies Hasta que la boda nos separe i Mamá o papá i anteriorment havia dirigit capítols de la sèrie Élite a Netflix– el creador barceloní va brindar un regal a la seva ciutat. Va estrenar-se amb la pel·lícula Barcelona, nit d’estiu. Una comèdia romàntica amb banda sonora de Joan Dausà que dividia el relat en múltiples històries d’amor –a l’estil de la també nadalenca Love Actually– que recorren la ciutat i que va acabar tenint seqüela: Barcelona, nit d’hivern. Totes dues obres estan disponibles a Filmin.

2. [REC] (2007)

La icònica pel·lícula de por [REC] és una de les obres que més amb compte s’ha d’anar a l’hora d’escollir-la, actualment. Ja no tant pels ensurts i la tensió que es va trobant l’espectador mentre la mira, sinó per la temàtica: un virus molt contagiós posa contra les cordes uns periodistes que enregistren un reportatge. Ara bé, és ben barcelonina. L’edifici on es va gravar la pel·lícula dirigida per Jaume Balagueró i Paco Plaza està situat al número 34 de la rambla de Catalunya, una finca que mostra el bloc de pisos clàssic del centre de la ciutat. Es pot trobar a Netflix, HBO, Prime Video, Filmin i Rakuten.

3. El perfum: Història d’un assassí (2006)

Menys evident és per molta gent el fet que el gruix de la pel·lícula El perfum: Història d’un assassí, que explicava la vida del personatge Baptiste Grenouille, va ser enregistrat a Barcelona. S’hi veu el Laberint d’Horta, la Catedral de Barcelona o la plaça de Sant Felip Neri. Tanmateix, s’intenta fer creure l’espectador que l’escenari del relat és París. La pel·lícula de Tom Tykwer es pot trobar a HBO i Rakuten.

4. Una casa de bojos (2002)

La pel·lícula en majúscules sobre els intercanvis Erasmus –una altra realitat que s’ha esfumat amb l’esclat de la pandèmia– és Una casa de bojos i per descomptat que passa a Barcelona. Una comèdia de principis de segle que va funcionar molt bé a les sales de cinema, i que reflectia –alhora que promocionava– la realitat ensucrada que viuen els estudiants universitaris de tot Europa quan trepitgen la ciutat amb vint-i-pocs anys. El film dirigit per Cédric Klapisch es recorre tots els espais barcelonins que apareixerien a una guia turística per utilitzar-lo de teló de fons en un relat senzill, amb amor i riure. L’obra, però, només es pot veure si la tens a casa o si la compres físicament.

5. Vicky Cristina Barcelona (2008)

Una de les referències universals més recents és Vicky Cristina Barcelona, la pel·lícula que el director Woody Allen va dedicar a la capital catalana per encabir-hi les anades i vingudes d’un quartet amorós protagonitzat per Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Penélope Cruz i Javier Bardem. De nou, apareixen els grans monuments de la ciutat i el Park Güell s’erigeix en un escenari icònic per al film. Es troba disponible a Filmin.

6. El maquinista (2004)

En ple auge de l’actor Christian Bale, quan l’actor començava a despuntar, el personatge d’un treballador de fàbrica que patia insomni crònic i que voltava amb al·lucinacions perilloses per tot l’àrea metropolitana el va consolidar: El maquinista. La pel·lícula recorre diferents espais de Barcelona, però el més icònic que apareix en pantalla és el parc d’atraccions del Tibidabo, on el thriller psicològic es fa una mica més fosc. Tanmateix, el relat oficial de la pel·lícula és que tot allò és California. Qui vulgui mirar aquest film de Brad Anderson el podrà trobar a Filmin, Prime Video, Movistar +, HBO i Rakuten.

7. Todo sobre mi madre (1999)

Penélope Cruz repeteix a la llista. I és que anys abans de rodar amb Allen, l’actriu espanyola ja s’havia posat a les ordres de Pedro Almodóvar per rodar una pel·lícula que acabaria guanyant un premi Oscar. Todo sobre mi madre explica com una dona destrossada busca un home per explicar-li que el seu fill ha mort. I aquesta persecució per relatar una veritat dolorosa és la que recorre diferents indrets singulars de la ciutat, com el Palau de la Música o el cementiri de Montjuïc. Es pot trobar a Filmin, Apple TV i Google Play.

8. A tres metres sobre el cel (2010)

Els amants de les pel·lícules amb sobredosi de cursileria també tenen les seves opcions. El film basat en la història de Federico Moccia, A tres metres sobre el cel, es va rodar íntegrament a Barcelona. Els dos personatges principals –els enamorats Hugo (Mario Casas) i Babi (María Valverde)– són barcelonins, de fet. L’èxit adolescent que va triomfar a la taquilla va tenir fins i tot continuació, amb Tinc ganes de tu. Al contrari que la majoria d’obres, però, la proposta cinematogràfica de Fernando Gómez Molina va reflectir zones com les bateries antiàeries del Carmel, la sala Razzmatazz o el pont de Vallcarca. Totes dues pel·lícules estan disponibles a HBO i Movistar +.

9. Barcelona, un mapa (2007)

Parlar de cinema barceloní també significa esmentar, gairebé amb tota seguretat, Ventura Pons. El director i amo dels cinemes Texas de Gràcia –que recentment han anunciat el seu tancament per la pandèmia– va arribar a posar la ciutat al títol d’un film seu: Barcelona, un mapa. L’obra, que ja venia de triomfar al teatre, va arribar a la gran pantalla amb un repartiment que tenia al capdavant icones com Núria Espert, Josep Maria Pou o Rosa Maria Sardà. L’acció d’aquest drama queda encabida en un pis de l’Eixample. Qui la vulgui recuperar, però, haurà de recórrer al format físic.

10. La malaltia del diumenge

Una filla, protagonitzada per Bárbara Lennie, es retroba amb la mare -Susi Sánchez- després que la progenitora l’abandonés quan tenia vuit anys. Han passat 35 anys i la filla troba a la mare, a qui demana passar deu dies juntes. La malaltia del diumenge està localitzada a Barcelona i París, a més d’altres punts de Catalunya i França. Susi Sánchez va ser premiada amb el Goya a la millor actriu per la interpretació. Es pot gaudir de la pel·lícula a Netflix.

Més notícies
Un interior d'illa de l'Eixample canta nadales per fer-se costat en un Nadal atípic / Cedida
VÍDEOS | Nadales als balcons per combatre un Nadal descafeïnat
Notícia: VÍDEOS | Nadales als balcons per combatre un Nadal descafeïnat
Comparteix
Els veïns d'un interior d'illa de Barcelona s'animen a fer-se companyia musical davant la manca de grans trobades familiars
El cinema ha acompanyat a la ciutadania durant el confinament i és una de les disciplines que destaca la campanya 'Més Cultura' / Generalitat de Catalunya
La Filmoteca commemora el 150è aniversari del pioner del cinema català Segundo de Chomón
Notícia: La Filmoteca commemora el 150è aniversari del pioner del cinema català Segundo de Chomón
Comparteix
Retrospectives de Chris Marker, Marc Recha i Michel Piccoli també marcaran el 2021

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa