Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Filmoteca commemora el 150è aniversari del pioner del cinema català Segundo de Chomón
  • CA

La Filmoteca de Catalunya encara 2021 amb una programació plena de grans personalitats del cinema. El 150è aniversari del pioner del cinema català Segundo de Chomón, que dona nom a la sala gran de la seu del Raval, serà un dels grans protagonistes amb projeccions especials i un simposi internacional a l’octubre. A més, una de de les seves icòniques fantasies (Le voyage sur Jupiter, 1909) és la imatge triada per presentar un programa que recorda que, com ja va demostrar Chomón fa més d’un segle, “el cinema és il·lusió”.

Però Segundo de Chomón no és pas l’únic cineasta il·lustre a qui ret homenatge la programació de 2021. Els centenaris de Chris Marker, Satyajit Ray, Luis García Berlanga o Fernando Fernán Gómez també marcaran l’any. Un altre cicle destacat serà per a la parella –a la pantalla i a la vida real– Yves Montand i Simone Signoret. La Filmoteca també tindrà un record per al recentment desaparegut Michel Piccoli, rostre emblemàtic del millor cinema d’autor europeu.

D’altra banda, 2021 té la missió afegida de recollir part de la programació d’enguany que s’ha hagut de cancel·lar per la pandèmia. Així, els espectadors tindran una segona oportunitat per gaudir de cicles especials sobre Dorothy Arzner –una directora en el món molt masculí del Hollywood clàssic–, Melodrames creuats, de John M. Stahl i Douglas Sirk a Fassbinder, Almodóvar o Todd Haynes, per comprovar les constants del gènere al llarg dels anys; una selecció de Vampiresses del cinema mut o la retrospectiva del mexicà Carlos Reygadas. S’hi afegeixen la independència irrenunciable de John Cassavetes, l’experimentació amb materials d’arxiu d’Artavazd Peleixian, la poètica brechtiana de Theo Angelopoulos o la ironia de la britànica Sally Potter

Amb el talent local

El cinema català estarà representat per una Carta blanca a la fotògrafa Colita i una retrospectiva de Marc Recha, amb recuperacions dels seus treballs primerencs en Súper-8 restaurats pel Centre de Conservació i Restauració (2CR) de la Filmoteca. D’altra banda, el nou cicle Dies curts neix com un espai de trobada per a amants del curtmetratge i cineastes emergents locals. En la primera edició comptarà amb Carolina Astudillo, Dostopos (Ana Pfaff i Ariadna Ribas), Marc Ferrer, Luis López Carrasco, Pablo García Canga i Pilar Monsell. 

Imatge de la programació 2021 de la Filmoteca de Catalunya
Imatge de la programació 2021 de la Filmoteca de Catalunya

Pel que fa a exposicions, la Filmoteca acollirà una mostra de l’artista Perejaume, recuperarà fotos fixes de l’estudi Sabaté i oferirà una retrospectiva de Chris Marker.

Cinèfils malgrat tot

La Filmoteca de Catalunya ha demostrat en aquest any tan difícil que té una comunitat de cinèfils fidel i activa. En 11 mesos –de l’1 de gener de 2020 fins aquest 30 de novembre– ha acollit un total de 58.286 espectadors. La xifra suposa un índex d’ocupació per sessió en 92 espectadors, un èxit per la situació excepcional, ja que la mitjana del 2019 va ser de 99 espectadors per sessió.

No obstant, el confinament i les restriccions han obligat a suspendre el 49% de projeccions. Malgrat una reducció del nombre de sessions (de 27 a 24 setmanals) i de l’aforament (al 50%) per complir amb les mesures sanitàries, del 26 de juny al 30 de novembre la Filmoteca ha tingut 26.954 espectadors en 366 sessions, una mitjana de 74. Destaquen les dades del mes d’agost: 6.446 espectadors en 78 sessions, una mitjana de 82 per sessió.

El programa Filmoteca per a les escoles ha rebut durant el curs 2019/2020 un total de 5.616 alumnes (el 2018/2019 van ser 7.598). Aula de Cinema, el cicle coordinat pels Serveis Educatius amb el suport de diferents universitats i escoles de cinema, ha tingut un total de 3.019 assistents (el 2018/2019 en van ser 4.923). 

Vista de la seu de la Filmoteca de Catalunya a la plaça de Salvador Seguí del Raval / Filmoteca de Catalunya
Vista de la seu de la Filmoteca de Catalunya a la plaça de Salvador Seguí del Raval / Filmoteca de Catalunya

En paral·lel, la sala d’exposicions de la Filmoteca de Catalunya haurà atret més de 4.000 visitants aquests 11 mesos, amb mostres com David Lynch. Somnis: Homenatge a Fellini. L’any 2020 encara no ha acabat i una última exposició, Marilyn Monroe by Milton H. Greene. The 50 Sessions, proposa al visitant redescobrir l’estrella rossa a través de les fotografies còmplices que li va fer Greene.

El canal de YouTube de la Filmoteca també ha viscut un any molt singular. Ofereix clips de cicles i Aula de cinema, gravacions de les presentacions i pel·lícules de la col·lecció del 2CR, com les d’Antoni Padrós, Llorenç Soler, Helena Lumbreras, Segundo de Chomón o Georges Méliès, entre d’altres. Durant el confinament aquest fons virtual es va reforçar amb una programació especial i 151 vídeos nous. Tot plegat ha fet que hagi arribat a 1.904 subscriptors (1.270 més que l’any anterior) i 76.243 visualitzacions, quatre vegades més que el 2019). Destaca la retrospectiva completa de Pere Portabella, amb 12.308 visualitzacions en 11 sessions, i el cicle Dies Curts, amb 15.344 visualitzacions en 10 sessions.

Campanya ‘Més cultura’

En un moment de pandèmia i de grans dificultats econòmiques i socials com l’actual, cal posar de manifest la funció de la cultura com a element de benestar i de reflexió. Per això el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya engega la campanya Més cultura, de promoció de la cultura i de suport a totes les entitats, empreses i professionals del sector. La cultura desperta emocions, passions i anhels, fa valorar el passat i pensar el futur. A més, és una activitat clau en l’economia del segle XXI, que ha fet i fa un gran esforç per complir de manera rigorosa les indicacions sanitàries. Tota la ciutadania és consumidora i generadora de cultura i el sector cultural necessita de la participació i implicació de la gent per seguir endavant. Des de casa o de manera presencial, per als més grans i per als més petits, entre tots donem vida a la cultura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa