Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La font històrica de la plaça del Carme, vandalitzada
  • CA

La plaça del Carme, entre els carrers de Morales i Montnegre al barri del Camp de la Creu, a les Corts, està presidida per una font pública. No una qualsevol, sinó una de les històriques de Barcelona. És un testimoni de la fundació del barri: va ser inaugurada l’any 1890. Malauradament, aquesta font va ser vandalitzada fa un parell de mesos, denuncia l’Associació de Veïns de les Corts. L’Ajuntament encara no l’ha reparat.

Com es pot comprovar a la imatge, a la font li falta el cap, la peça superior. Una decapitació que va més enllà d’un acte d’incivisme, perquè suposa atemptar contra el patrimoni de la ciutat i contra un element clau en la memòria d’aquest barri i de tots els seus veïns i veïnes.

Fonts muncipals han confirmat al TOT Barcelona que tenen constància de l’acte incívic: “Estem assabentats de la substracció del gerro que coronava la font i des de fa dies estem treballant per a la seva restitució”. Amb tot, es desconeix on es troba la peça que va ser robada. A través de Google Maps es pot veure com era i com quedava en aquesta pintoresca cruïlla.

Una font amb 130 anys d’història

A finals del segle XIX naixa el barri del Camp de la Creu, anomenat així per l’antiga Creu de la Magòria, una creu de terme que indicava el límit nord de la vila, a prop de la Riera de Magòria (actual carrer Entença). I la plaça del Carme era el centre vital de la barriada. De fet, aquesta plaça rebia antigament el nom de plaça de la Llibertat, en honor als fets històrics que es van donar amb la caiguda d’Isabel II i l’adveniment de la I República. En tornar la monarquia, el seu nom va ser canviat per l’actual.

I com a centre de la vida veïnal, en aquesta petita plaça s’hi va inaugurar la font de la plaça del Carme el 12 d’octubre de 1890 durant la Festa Major. Fins i tot la premsa se’n va fer ressò, ja que era un esdeveniment important: era un punt de trobada per a teixir relacions socials entre el veïnat, especialment les dones, que eren les que anaven a cercar l’aigua al a font.

Fa dos mesos que van arrencar la part superior de la font JORDI PLAY
Fa dos mesos que van arrencar la part superior de la font JORDI PLAY

Patrimoni vandalitzat, cada vegada més

El cas de la font de la plaça del Carme no és, malauradament, una excepció. Darrerament, el patrimoni històric de la ciutat pateix tota mena d’atacs, des de destrosses fins a pintades en façanes d’edificis històrics. És el cas, per exemple, d’un quiosc modernista de principis del segle XX de la Font d’en Fargues, ara en desús, que fa uns dies va aparèixer totalment cobert de grafits. Aquest quiosc modernista és obra de l’arquitecte amb el nom més simpàtic de tota la història de Catalunya, en Roc Cot i Cot. Ara tapiat, només es pot observar el trencadís del sostre entre grafitis i fulles.

També aquest dilluns apareixien amb pintades la façana modernista i els panells de Queviures J. Múrria, carrer de Roger de Llúria amb el de València, a la dreta de l’Eixample. Queviures Múrria va ser fundat el 1898, i ofereix productes d’alta gastronomia. Té un aparador espectacular i forma part de la Ruta del Modernisme de Barcelona. A més, ha estat mereixedor de la Medalla d’Or de la Ciutat i els premis a millor botiga i millor aparador de Barcelona.

Les persianes i panells de Queviures Murrià han aparegut malmeses amb grafits
Les persianes i panells de Queviures Murrià han aparegut malmeses amb grafits

Per altra banda, el barri Gòtic acumula una gran quantitat de patrimoni històric i ha vist com darrerament moltes façanes i elements apareixien pintats, però el cert és que les pintades s’han escampat per tota la ciutat. L’Ajuntament calcula que els grafits que van esborrar el 2021 equivalen a 279.422 metres quadrats. Això sí, el consistori només pot intervenir en finques i espais de titularitat pública. En el cas d’espais privats, ha d’instar els propietaris a fer la neteja via districtes. Si s’hi neguen, pot executar la neteja i posteriorment passar la factura als propietaris.

Més notícies
Les pintades contra Càritas
Pintades contra Càritas per un desnonament a l’església de Sant Andreu
Notícia: Pintades contra Càritas per un desnonament a l’església de Sant Andreu
Comparteix
El sindicat d'habitatge de Sant Andreu denuncia que vol desnonar el 18 de maig una parella de 60 anys del pis on viuen
Imatge del quiosc modernista el 1912 -Josep Salvany- i actual, de l'usuari de Twitter @BoigBcn
Un quiosc modernista de Barcelona, vandalitzat amb grafits
Notícia: Un quiosc modernista de Barcelona, vandalitzat amb grafits
Comparteix
Aquest quiosc, situat a la Font d'en Fargues, és centenari, però ara està tancat i és diana de tota mena de pintades
Les persianes i panells de Queviures Murrià han aparegut malmeses amb grafits
Vandalitzada la façana modernista d’una botiga de Barcelona
Notícia: Vandalitzada la façana modernista d’una botiga de Barcelona
Comparteix
Les persianes i panells de Queviures J.Múrria han aparegut malmeses amb grafits

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a maig 21, 2022 | 13:35
    Anònim maig 21, 2022 | 13:35
    L'estat putañol amb les comunes incloses, s'esforça molt perquè el jovent sigui cada dia més incult, menys educat, menys respectuós i més violent, són els més maleables
  2. Icona del comentari de: fat boy a maig 21, 2022 | 16:39
    fat boy maig 21, 2022 | 16:39
    Sembla que ja va sent hora de procedir a l'emasculacio sense anestesia de certs col.lectius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa