Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La resistència dels últims cavallets de Barcelona

Es diu El Patufet i enguany fa 75 anys que van construir-se a Reus. Els cavallets que ara giren i salten amunt, avall i un altre amunt, són un emblema de la plaça d’Alfons el Savi. Es tracta de l’últim carrusel de carrer fix de Barcelona. Fa 7 anys que el seu veí germà, el Carrusel Català que regnava al port barceloní, va abdicar en favor seu i va abocar-lo a una soledat melancòlica. Un funeral de cavallets de fusta que s’afegeix a una llarga llista de pèrdues al paisatge urbà. I aquest cop, El Patufet és l’últim d’una estirp quasi extinta: la dels autèntics carrusels a la via pública. 

Com els d’antany, els cotxets són de planxa i les entranyes d’aquests cavallets son de fusta massissa, així com tota l’estructura, a excepció d’una part no visible de la base que va haver de restaurar-se i que es va reproduir amb ferro. La modernitat brilla per la seva absència, i ho fa en forma de llums de colors. Llums que il·luminen una festa de somriures infantils. Ja ho diu ‘el senyor dels cavallets’, com els nens l’anomenen: “Els nens sempre somriuen quan pugen als cavallets”. 

El misteri del príncep de fusta

Tot i que la seva procedència és sabuda –Reus–, una incògnita roman a la història de l’atracció infantil: la fàbrica que va veure néixer els cavallets. Els seus propietaris actuals, que prefereixen mantenir l’anonimat, són una parella de metges amb un gust especial per allò clàssic. Això és el que els va portar a conservar i donar una segona vida a aquest carrusel que el germà d’ell va traspassar-li ara fa 12 anys després d’heretar-lo del pare.

El Patufet és el nom dels cavallets de la plaça Alfons el Savi / Jordi Play

“El primer propietari, que va vendre-li el carrusel al meu pare el 1986, era un firaire de cognom Notari, probablement de nom Francisco”, relata l’amo actual. “Va arribar com una cosa no volguda –continua– però el meu pare era un romàntic i se’l va quedar”. No es conserva cap documentació al respecte, però els regents van posar-se en contacte amb la filla d’aquell firaire, una dona que ara té 74 anys. “Sabia que el carrusel tenia un any més que ella, així hem descobert que fa 75 anys de la construcció”, explica el propietari.

Testimoni d’un temps passat

La intempèrie pot ser una selva despietada per aquests tresors del passat, i el carrusel ha passat pels seus alts i baixos, sobrevivint a reubicacions, a la reforma de la plaça –que va fer témer els veïns del Baix Guinardó per la seva supervivència– i fins i tot a vàndals. “Un home trastocat venia a la nit i tallava tot el tendal”, comenta la metgessa.

Imatge antiga d'un infant als cavallets Patufet / Arxiu familiar
Imatge antiga d’un infant als cavallets Patufet / Arxiu familiar

Se li nota que té una estima especial a aquesta atracció entranyable que l’ha vist créixer. Recorda amb nostàlgia pujar de petita als cavallets amb la seva germana, quan aquests enlluernaven la plaça Joanic. I de la mateixa manera, molts veïns del barri. N’és prova que cada diumenge la plaça s’emplena de famílies amb nens, creant un microclima que fa olor de passat i records. 

Imatge antiga d'un infant als cavallets Patufet / Arxiu familiar
Imatge antiga d’un infant als cavallets Patufet / Arxiu familiar

El ‘senyor dels cavallets’ atresora un munt d’anècdotes. “Un noi de 28 anys que havia crescut al barri va venir un dia des de Londres, on ara viu, per fer-se una foto amb el seu fill de 6 mesos als cavallets igual que la que el seu pare va fer-se amb ell”, rememora. L’encarregat, d’aspecte afable, apuja la persiana de l’atracció cada dia des de fa 8 anys, de dilluns a diumenge, i dona la benvinguda a tots els infants que vulguin submergir-se en el petit món de El Patufet.

La pandèmia, no obstant, va obligar-los a tancar durant 2 mesos. El propietari explica que va quedar-se-li gravada en especial “la imatge d’un nen plorant, amb l’avi al costat, davant del carrusel”.

El carrusel amb cavallets de la plaça Alfons X, de nit / Jordi Play

Petició de suport municipal

La soledat d’El Patufet és un signe més de la falta de protecció del patrimoni barceloní. “Aquí ens ho ventil·lem tot”, critica el propietari, que diu no rebre cap ajuda per mantenir un carrusel que forma part de la memòria col·lectiva del barri. No obstant això, El Patufet és un taller de somriures, no una fàbrica de bitllets, i el negoci està lluny de ser rendible. “Nosaltres el mantenim per una qüestió purament romàntica, però no podem assegurar que els nostres fills ho faran”, adverteix. 

El carrusel és un element característic de la plaça Alfons X / Jordi Play

Així doncs, és d’esperar que sense la intervenció de l’Ajuntament, aquesta raresa artesanal que ha perdurat tres generacions es jubili amb la parella de metges, que no hi seran sempre per vetllar-la. No hi ha precedents de rescats públics d’atraccions com aquesta, però de ben segur que el dia del seu comiat els veïns posaran sobre la taula que es converteixi en el primer precedent.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gironí. a abril 18, 2022 | 08:10
  Gironí. abril 18, 2022 | 08:10
  Notario Blasco, cognoms mítics en el món de les atraccions de festa major.
 2. Icona del comentari de: Maria Angeles Muñoz a abril 18, 2022 | 10:38
  Maria Angeles Muñoz abril 18, 2022 | 10:38
  Buenos días. El ayuntamiento tendría que ayudar a esta familia y conservar los caballitos de Alfonso el Savi. Los he visto toda la vida . Es de las pocas zonas de bcn que se conserva la esencia del barrio. La Colau ya podría hacer algo y ayudar a la familia a conservar los caballitos y no dejar bcn echa una pocilga como esta dejando bcn que da vergüenza verla.
 3. Icona del comentari de: LAURA a abril 19, 2022 | 15:43
  LAURA abril 19, 2022 | 15:43
  És una joia pel barri he portat les meves filles i ara hi va la meva neta, l'ajuntament hauria de fer alguna cosa, val la pena tot pel somriure dels infants.
 4. Icona del comentari de: Pilar gonzalez a abril 19, 2022 | 16:11
  Pilar gonzalez abril 19, 2022 | 16:11
  Es un poema la cara del meu nét quan hi puja. Te 3 anys i mig. I ara está esperant qe reobrin. Crec qe sí s'hauria de fer algo per conseguir qe no tanquin.
  • Icona del comentari de: Marco Lagarde a maig 10, 2022 | 19:30
   Marco Lagarde maig 10, 2022 | 19:30
   Qui encara té fotos antigues del cotxe al carrusel? És per a un llibre. També vull utilitzar una foto d'aquest article. A qui he de recórrer pels drets? Marco Lagarde, Països Baixos [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa