Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Rambla comença a polir el diamant en brut del Teatre Principal

El Teatre Principal de la Rambla representa a la perfecció el mite de l’au fènix. Des de la seva inauguració al segle XVII, aquest emblemàtic escenari del cèntric passeig barceloní ha vist com les flames el reduïen a cendres en diverses ocasions per després tornar-se a erigir amb esplendor com una de les sales de teatre més icòniques de la ciutat.

Aquesta història de foc i cendra compartida amb el Liceu semblava condemnada a canviar de rumb per l’ostracisme que ha marcat la darrera etapa del Principal. Tanmateix, després de gairebé una dècada sumit en l’oblit, el projecte de reforma de les instal·lacions comença ara a veure la llum amb l’inici dels treballs previs a les obres que han de permetre recuperar aquest particular diamant en brut de la Rambla.

A punt per al tret de sortida de les obres

La notícia de l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i el grup Inversiones Hoteleras Atir -la companyia que ha promogut la rehabilitació i que s’encarregarà de la gestió del futur equipament en règim de llogater– es feia públic a finals del mes de desembre del 2021. Aquest pacte es basava en l’aprovació d’un pla urbanístic especial per poder procedir a la reforma integral dels prop de 11.000 metres quadrats de sostre amb els quals compta el recinte, on s’habilitaran sis sales diferents amb una capacitat total per a 2.520 persones. En les negociacions entre les dues parts també es va incloure la creació d’una espècie de passatge obert que no només servirà per comunicar les sales entre si, sinó que a la vegada permetrà connectar la Rambla amb la placeta d’Anna Murià i el carrer de Lancaster.

La previsió municipal era que l’esperada actuació pogués arrencar durant el primer trimestre del 2022, però finalment s’espera que els treballs començaran amb gairebé un any de retard, o bé a finals d’aquest any o a principis del 2023. El pas que ha permès desbloquejar l’inici de les tasques prèvies a la remodelació pròpiament dita ha estat l’aprovació definitiva d’aquest pla urbanístic per part de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona del passat mes de setembre. L’entrada en vigor del plantejament -que es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el passat 20 d’octubre- dona via lliure a l’empresa promotora per poder demanar les llicències d’obres pertinents i donar així el tret de sortida oficial a la reforma del Principal.

Teatre Principal, en imatge d'arxiu el 2013.
Una de les sales del Teatre Principal de la Rambla abans de la seva remodelació en una imatge de l’any 2013 / Jordi Play

Una inauguració entre obres

Segons els càlculs dels mateixos promotors, l’actuació per rehabilitar integralment el teatre podria allargar-se prop de dos anys, una durada que situa la inauguració del nou equipament a les acaballes del 2024 o en el primer trimestre del 2025. Partint d’aquesta previsió i amb el calendari de les obres de remodelació de la Rambla a la mà, la finalització del nou Teatre Principal podria coincidir en el temps amb la fase de reforma de l’emblemàtic passeig barceloní que afecta el tram concret on estan ubicades les instal·lacions. Així ho alerten al TOT Barcelona des de l’entitat Amics de la Rambla, que ja ha demanat en reiterades ocasions accelerar la llargament esperada transformació d’aquesta artèria barcelonina per no eternitzar les obres i evitar així que l’estrena de l’equipament tingui lloc en una Rambla en plena remodelació.

“Estem d’acord amb fer una reforma per fases, però nosaltres proposàvem que aquest primer tram d’obres que ja està en marxa arribés fins a la plaça Reial en comptes de només fins al Museu de la Cera. Això permetria estrenar el nou Principal amb aquesta part de la Rambla ja acabada“, apunta el president de l’associació, Fermín Villar, que lamenta que la mateixa situació es viurà amb la Copa Amèrica, que també se celebrarà amb un passeig en plena remodelació. Malgrat la preocupació per aquest solapament d’actuacions, Villar celebra que la nova vida del teatre comenci a prendre forma després de molts anys d’incertesa i d’inactivitat que han contribuït a accelerar la degradació d’algun dels espais de les laberíntiques instal·lacions.

Oferta social i l’adeu a una pista històrica

El projecte de rehabilitació del Principal -que requerirà una inversió de prop de 25 milions d’euros per part dels promotors- no només servirà perquè la capital catalana recuperi un dels seus escenaris més emblemàtics, sinó que també permetrà a la zona comptar amb un nou espai de dinamització obert al veïnat. En aquest sentit, a l’espera de conèixer tots els detalls, des d’Amics de la Rambla es mostren satisfets amb la iniciativa plantejada i amb el “retorn social immediat” que aportarà la inauguració de l’equipament, que tindrà uns usos culturals “realistes” i que combinarà la programació teatral amb l’activitat d’entitats veïnals.

Jai Alai Palacio, frontó històric al Teatre Principal, en imatge d'arxiu el 2013.
La mítica pista de frontó del Teatre Principal de la Rambla en una imatge de l’any 2013 / Jordi Play

L’impuls d’aquesta nova oferta cultural permetrà deixar enrere els antics usos que havien tingut sales de les instal·lacions com la Cúpula Venus, que havia funcionat durant molt de temps com un club de billar, o el Jai Alai i l’Espai Lancaster-Petit Frontó, on fins ara s’ubicava una impressionant pista de frontó en desús que ja ha perdut la catalogació com a terreny d’ús esportiu i que dintre de poc desapareixerà per complet.

Patrimoni blindat

Si en algun aspecte sembla que hi ha unanimitat entre els diferents actors implicats en la recuperació del Principal és en el seu valor patrimonial. El teatre està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) per la seva arquitectura i importància històrica, una distinció que li atorga una protecció especial com a part del patrimoni de la ciutat. De fet, en el pla urbanístic que regeix la reforma del recinte, el consistori i els promotors van acordar conservar la façana i diferents elements de l’estructura interna i externa pel seu gran valor.

Teatre Principal, a les Rambles.
Una de les figures que formen part de la façana principal del Teatre Principal de la Rambla en una imatge recent / Jordi Play

Fonts municipals han assegurat al TOT Barcelona que l’Ajuntament vetllarà perquè es conservi el caràcter patrimonial de l’edifici i es respectin els requisits pactats amb els promotors. En la mateixa línia es pronuncien des del Grup Balañá, propietaris de les instal·lacions, que es mostren convençuts que no hi haurà cap complicació amb l’empresa promotora pel que fa a la protecció d’un teatre que és història viva de la Rambla.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a novembre 21, 2022 | 09:52
    JordiP novembre 21, 2022 | 09:52
    Com anirà l'aparcament? Perquè no crec que hi vagin molts espectadors a veure res si no hi ha on deixar el cotxe. Ja sabeu què diuen els americans: "No parking, no business".
  2. Icona del comentari de: Victor a novembre 21, 2022 | 14:02
    Victor novembre 21, 2022 | 14:02
    Una ciudad comandada por anticoches Antiturismo,antiproyectos y que solo quiere carrils bici y gent amb bicicleta y superilles verdes esta condenada al undimiento mas absoluto.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa