Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Salvat de l’oblit un armari elèctric de l’antic tramvia de Barcelona
  • CA

Rovellat, vandalitzat i abandonat a la seva sort al carrer. Un armari tècnic per guardar els estris elèctrics i tot el material necessari per tenir en condicions les vies dels tramvies del primer terç del segle XX ha passat dècades deixat de la mà de déu i passant desapercebut en la història del transport a la ciutat i entre els mateixos barcelonins.

Ubicat al pla de Palau -se’n conserva com a mínim un altre a la plaça d’Urquinaona, també en molt males condicions-, aquest armari tècnic, però, canviarà la seva sort en poques setmanes. El maig passat, el TOT Barcelona denunciava l’estat en què es trobaven aquests records de l’antic tramvia de la ciutat, i la plataforma Transport.cat reclamava a l’Ajuntament que protegís aquest patromomi ferroviari. I és que un tercer armari, situat al carrer de Pere IV, havia acabat a l’abocador.

Aleshores el consistori va informar a aquest diari que estava “treballant en la retirada i conservació dels armaris per preservar el seu valor patrimonial”,

Un armari tècnic dels anys trenta, abandonat a la plaça d'Urquinaona GEMMA AGUILERA
Un armari tècnic dels anys trenta, abandonat a la plaça d’Urquinaona GEMMA AGUILERA

L’armari s’exposarà al MNACTEC

Segons han explicat fonts municipals al TOT Barcelona, “s’ha aprovat inicialment un acord per a la cessió gratuïta de l’element per part del consistori al MNACTEC. L’acord, impulsat per la Direcció de Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni, està actualment en exposició pública prèvia a l’aprovació definitiva, i la previsió és poder activar el trasllat les properes setmanes”. Així, el Museu de Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya s’encarregarà de la conservació de l’antiga caixa de distribució elèctrica del tramvia de Barcelona situada al Pla de Palau.

Segons detalla el consistori, l’objectiu de la cessió “és preservar un element que és testimoni d’una època històrica de la ciutat i forma part de la memòria i el patrimoni social de Barcelona”, i s’emmarca en l’estratègia d’afegir a la concepció tradicional del patrimoni arquitectònic, urbà i ambiental “una mirada que tingui en compte valors lligats a la història i el passat de la ciutat, la vida quotidiana, la identitat dels barris i els veïns i veïnes i la lluita contra el canvi climàtic”.

De moment, però, l’armari de la plaça d’Urquinaona, amagat entre la vegetació però visible des d’un dels carrils de circulació en direcció a la plaça de Catalunya, haurà d’esperar el seu rescat.

Es buscaran altres armaris de tramvia abandonats

L’acord de cessió suposarà que l’armari del pla de Palau quedi automàticament protegit patrimonialment. A més, l’Ajuntament avança que s’està treballant en l’inventari d’elements ornamentals de la ciutat, que recull els elements urbans que formen part del patrimoni quotidià de la ciutat i que tenen un valor visual, paisatgístic i tècnic.

“La voluntat és que l’inventari reculli la resta d’armaris que pugui haver-hi a la ciutat, i més endavant es concretaran les diferents actuacions específiques de coneixement, difusió, restauració i protecció”, afegeixen fonts municipals.  

Més notícies
Un armari tècnic dels anys trenta, abandonat a la plaça d'Urquinaona GEMMA AGUILERA
Els records de l’antic tramvia de Barcelona, abandonats al carrer
Notícia: Els records de l’antic tramvia de Barcelona, abandonats al carrer
Comparteix
Dos armaris tècnics dels tramvies del primer terç del segle XX segueixen a Urquinaona i a pla de Palau. Una plataforma en reclama la seva catalogació i preservació com a patrimoni ferroviari
Els propietaris alerten que l’activitat està desprotegida, perquè la llei només estableix una protecció física dels locals
Els establiments emblemàtics reclamen que se’ls consideri patrimoni immaterial
Notícia: Els establiments emblemàtics reclamen que se’ls consideri patrimoni immaterial
Comparteix
Una modificació de la llei de patrimoni cultural obliga a avisar de canvis en l’activitat dels locals amb tres mesos de marge

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa