Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els establiments emblemàtics reclamen que se’ls consideri patrimoni immaterial
  • CA

Els propietaris dels establiments emblemàtics hauran de comunicar a l’administració els canvis en l’activitat amb un mínim de 3 mesos d’antelació. Així ho estableix la modificació de la Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català aprovada pel Parlament de Catalunya, amb l’objectiu que els ajuntaments puguin prendre les mesures necessàries per preservar els locals i l’ús que se’n fa.

Però aquesta modificació tindrà un efecte real de protecció d’uns establiments que a hores d’ara se senten desprotegits? L’advocat de l’Associació d’Establiments Emblemàtics, Pep Cruanyes, explica a Tornaveu que “la reforma no modifica ni reforça els minsos mitjans per la defensa del patrimoni que suposen els anomenats establiments històrics o emblemàtics. Només suposa que els ajuntaments estaran advertits del canvi d’activitat i això els donarà possibilitat de fer alguna gestió per tal de salvar-la”. En aquest sentit, Cruanyes insisteix que a hores d’ara només queda protegida la decoració i no l’activitat que li dona sentit.

Des de l’associació fa temps que s’insisteix que “la protecció es podrà fer a través del concepte de patrimoni immaterial que fa anys s’ha introduït com un concepte nou en la protecció del patrimoni cultural”, diu Cruanyes. Una protecció que és vigent a les Balears, però que com lamenta l’associació, a Catalunya es va fer un avantprojecte que s’ha acabat deixant de banda i s’ha començat de nou. “Trigarem pel cap baix un parell d’anys a tenir i mentrestant es van perdent les botigues i no es poden protegir elements com el xipella que fa uns dies demanava un grup de dones de la Conca de Barberà”, alerta l’advocat.

En aquest sentit, l’Associació d’Establiments Emblemàtics ha mogut fitxa i ha presentat al Departament de Cultura i a l’Ajuntament de Barcelona els elements bàsics que la normativa de patrimoni cultural hauria de contenir. De fet, detalla Cruanyes, ja es va demanar en la legislatura anterior que la llei inclogués la protecció del patrimoni immaterial -la llei en fa una referència a l’article 1.3-, per “donar una eina als ajuntaments, ja que és allí on la protecció dels establiments es pot fer de manera més efectiva”.

Estigues informat de l’actualitat del món de la cultura popular a Tornaveu.

TORNAVEU

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa