Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Polèmica per un enderroc en la rehabilitació de l’última masia de Meridiana

La contundència de les obres de rehabilitació de Can Valent, l’última masia noubarrienca als peus de la Meridiana, ha aixecat controvèrsia. És propietat municipal, està just al costat del centre comercial SOM –antic Heron City– i del cementiri de Sant Andreu, i fa molts anys que el moviment veïnal i en defensa del patrimoni reivindicava que s’actués per frenar-ne el deteriorament.

L’Arxiu Històric de Nou Barris, entitat veterana i reconeguda sobre el patrimoni al districte, ha posat el crit al cel en observar el treball de les excavadores: “Ja esteu al cas que s’està enderrocant Can Valent?“, han etzibat al Servei d’Arqueologia en una piulada, on asseguren que el districte de Nou Barris no estava ben informat de l’actuació. Una façana de l’edifici es retira perquè seria de construcció més moderna que la resta. Segons l’Ajuntament data dels anys 80.

La preservació d’elements en funció només de la seva antiguitat i originalitat és motiu de polèmica des de fa anys, en especial en immobles d’ús popular com masies o botigues en què s’han encadenat usos i el que es vol conservar és més la memòria que el valor artístic.

El crit d’alerta de l’Arxiu no ha passat desapercebut i ràpidament ha rebut mostres de suport, per exemple d’Òmnium Sant Andreu, de la coneguda caçadora de masies Marta Lloret o del director de l’Oficina Europarlamentària de Junts, Aleix Sarri.

Janet Sanz avala l’obra

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme ha avalat l’obra, en ser preguntada pel TOT Barcelona en una roda de premsa sobre el nou pla de conservació del patrimoni barceloní. “Com a exregidora de Nou Barris vaig fer tots els treballs pertinents per protegir Can Valent, s’ha enderrocat una paret construïda als anys 80 i que sembla que hi havia acord en fer aquesta actuació”, ha declarat. Per controlar l’obra, ha explicat, “s’ha posat ja un arqueòleg”. “La voluntat és preservar Can Valent i que sigui un espai d’ús veïnal, hi estem a sobre”, ha dit en referència al seu futur, tot i que no hi hagi encara aprovat un nou ús de l’immoble.

El consistori havia sortit al pas minuts abans amb una resposta pública de la Direcció municipal d’Arquitectura Urbana i Patrimoni: “Can Valent no s’està enderrocant. Ben al contrari, els treballs que s’hi han començat a realitzar són precisament per consolidar, rehabilitar i sanejar la masia. En definitiva, les obres tenen l’objectiu de protegir l’edifici”. A més, ha assegurat que “els elements patrimonials es protegeixen degudament” i hi haurà un arqueòleg present durant l’obra i visites tècniques de Patrimoni per controlar que es compleixi.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manuel Marina a abril 26, 2022 | 09:35
    Manuel Marina abril 26, 2022 | 09:35
    "Nosaltres no impulsen museus" (Janet Sanz, 1 febrer 2022)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa