Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El pergamí restaurat de quan es pagava amb monedes de Barcelona
  • CA

És d’una època en què es pagava amb monedes pròpies de la ciutat. El pergamí que s’acaba de restaurar a l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu és del segle XV i, amb lletra menuda i clara, dona compte de la venda d’un terreny que es va adquirir per “66 monedes de Barcelona”.

El document que ha rebut tractament especial darrerament per preservar-lo és el més antic que es conserva l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu. El pergamí va traslladar-se a l’arxiu fa dos anys i fa poc que ha conclós la tasca de restauració, segons ha informat l’Arxiu Municipal de Barcelona.

Aquesta joia documental és un exponent de l’època medieval, escrit en llatí, que “ fa referència a la venda d’un tros de terra a l’antic poble de Sant Andreu del Palomar, anomenat Lo Cireral“, explica l’Arxiu Municipal de Barcelona. La transacció de la qual el pergamí dona fe es va tancar el 26 de novembre de 1426, fa gairebé 600 anys.

Com a venedor del terreny consta Berenguer Bartolomé de Canyelles, prevere perpetu de la Parròquia de Sant Andreu de Palomar. Qui va comprar la parcel·la de Lo Cireral va ser Raimundo Tolra, mentre que Raphaelis de Brugia va actuar com a notari per certificar la compravenda.

El document va ingressar a l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu gràcies a una donació que es va produir el 2019. “La situació de pandèmia viscuda els dos últims anys va ajornar la seva restauració”, assenyala l’Arxiu Municipal de Barcelona.

A banda de l’excepcional pergamí del segle XV, l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu preserva el fons de l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar, des del 1870 fins a la seva agregació a Barcelona, l’any 1897. Es creu que la documentació més antiga es va perdre durant els avalots de la primera meitat del segle XIX. Alhora, cuida de documents de l’Ajuntament datats entre 1936 i fins a l’actualitat. També n’hi ha de referents a les activitats industrials, un fons amb llicències d’activitat, llicències d’obres majors i menors i els projectes urbans -que és el més consultat- i documentació procedent d’entitats i particulars relacionats amb el territori de Sant Andreu.

Més notícies
''El rei golafre'' és un llibre fet a mà per explicar als petits de la casa les tradicions d’aquestes festes
Un rei golafre i un tió diferent per a una història de Nadal de km0
Notícia: Un rei golafre i un tió diferent per a una història de Nadal de km0
Comparteix
''El rei golafre'' és un llibre fet a mà per explicar als petits de la casa les tradicions d’aquestes festes
La Sagrada Família de Barcelona amb el nou estel
Omella demana que l’estel de la Sagrada Família segueixi encès cada nit
Notícia: Omella demana que l’estel de la Sagrada Família segueixi encès cada nit
Comparteix
Vol que l'Ajuntament accepti que s'il·lumini almenys "les primeres hores de la nit" més enllà del 9 de gener

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa