Feia l’alçada d’un bloc de vuit pisos, prova de ser un venerable arbre vell que havia resistit el pas del temps. Almenys fins ara, quan aquest singular pollancre que s’alçava a la confluència de l’avinguda Meridiana amb el carrer de la Nació s’ha talat. L’exemplar lluïa frondós fins abans que la remodelació de la Meridiana entre els carrers Mallorca i Josep Estivill comencés l’abril passat. L’arbre havia adquirit un aspecte esquifit en els darrers mesos, nu de fulles i envoltat per les tanques i la rasa de les obres. Finalment, l’Ajuntament l’ha fet retirar.

La decisió de treure el pollancre ha provocat missatges de lament, d’incomprensió i de crítica a les xarxes socials. A Twitter, el perfil Meridiana en transformació, que fa seguiment de l’evolució de les obres a l’avinguda, va cridar l’atenció aquesta setmana que l’abre ja no era a la cantonada on els veïns sempre l’havien vist. “Amb les obres s’ha retirat (definitivament) aquest magnífic exemplar de pollancre (populus nigra) anterior a la Meridiana i probablement vinculat al curs del Rec Comtal i el camí de Sant Sever“, assenyala el compte.
“Amb la seva desaparició es perd encara més la memòria del Rec Comtal i la Via Molinera”, lamenta el mateix perfil en una altra piulada, que adverteix que no era casual que el pollancre hagués arrelat just allà. “Els pollancres creixen vora cursos d’aigua i just aquí passava el Rec”, recorda.
L’Ajuntament ha adduït les seves raons en una resposta a Meridiana en transformació. L’àrea d’Ecologia Urbana del Consistori assegura que l’equip de Parcs i Jardins va detectar que “el pollancre havia perdut gran part de la seva resistència a causa de la presència de fongs”. L’Ajuntament explica que ha atès les indicacions del pla de gestió del risc de l’arbrat quan es produeix la troballa d’una plaga i “l’exemplar ha sigut retirat per evitar riscos per a la ciutadania”, apunta Ecologia Urbana. Alguns veïns s’han expressat a les xarxes socials escèptics amb les explicacions del consistori.