Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les façanes desconegudes de grans icones de Barcelona
  • CA

Qui no coneix la façana blanca i sinuosa de la Pedrera? O l’acolorida ceràmica de la Casa Batlló al passeig de Gràcia? Són dues imatges icòniques de Barcelona i un èxit a les xarxes socials, però no són pas les úniques façanes d’aquests edificis. La part posterior d’aquests i molts altres edificis modernistes amaga interessants façanes que pocs barcelonins sabrien reconèixer.

Fa un segle i mig, els interiors d’illa encara eren un tret definitori de l’Eixample i per tant els arquitectes modernistes havien de preveure sovint que un bloc en aquest districte seria vist també per darrere. No cal dir que la façana primordial era la del carrer, perquè era l’edifici era un signe públic de l’estatus social dels amos. Però també calia tenir cura del que veurien els veïns, entre els que també calia lluir classe social, sobretot en zones elitistes com la Poma d’Or del passeig de Gràcia. 

Avui algunes d’aquestes façanes han quedat ocultes a causa de la desaparició dels interiors d’illa i només alguns balcons privats hi tenen vistes. No obstant, hi ha oportunitats encara per contemplar-les i jugar a endevinar a quin edifici pertany cada façana posterior.

Rogenca i recent restaurada

Es va restaurar el 2018 i pels visitants del monument només és visible des d’un petit espai a la planta baixa. També es pot admirar des de la terrassa d’un hotel situat al carrer Pau Claris i des del pati interior d’una botiga Massimo Dutti. Segueix l’estil de l’edifici amb un ritme visual de formes còncaves i convexes, però a diferència de la façana principal aquesta no és de pedra sinó arrebossada amb calç i ciment tenyit d’un singular color marró rogenc. 

Quin edifici és? Si encara no ho has endevinat, mira-ho aquí.

Persianes i ceràmica

Aquesta façana oculta mostra el darrere del pis noble i les 4 plantes superiors, però no deixa endevinar el magnífic terrat de l’edifici. Això sí, exhibeix l’esclat d’artesania modernista que conté l’edifici a través de treballades persianes, vidrieres i alegres rajoles. El color és una característica bàsica d’aquesta icona, una de les més famoses de la capital. A banda dels visitants, que paguen al voltant de 40 euros per recórrer l’immoble, també poden veure aquesta creació de Gaudí els clients d’una coneguda ferreteria de l’Eixample. Des de les finestres dels pisos superiors d’aquest comerç hi ha vistes exclusives de l’interior d’illa.

Façana posterior de la Casa Batlló / ESM

Encara no has deduït a quin monument pertany? Troba-ho aquí.

Blanca i amb jardins públics

Un palauet modernista de primer ordre però poc visitat pels turistes regala a la ciutat accés lliure al seu interior. I, des de fa dos anys, també als jardins del seu darrere. Fins aleshores un pati cobert sense accés pel carrer impedia veure-la. Un nou interior d’illa, batejat amb el nom d’Agustí Centelles, permet veure una façana posterior molt singular. És blanca i plena de finestrals. Es pot contemplar sota una pèrgola de buguenvíl·lees, mentre les criatures juguen a pilota o asseguts en mobiliari urbà de ceràmica.

Ja ho saps? Si encara busques la resposta, la tens aquí.

Llac contemporani

No només les icones modernistes tenen façanes posteriors per descobrir. En una zona de gran transformació de la ciutat s’alça un temple de l’enginy, d’estètica contemporània i amb dues cares completament diferents. La raó és una important diferència de cota entre la vorera de davant i la del darrere, que va permetre col·locar un estany amb aigua tot l’any. A més de ser un espai d’accés lliure, l’edifici té una cafeteria molt agradable amb terrassa arran d’aigua.

Aquest l’has endevinat de seguida o t’està costant més que els altres? És aquest.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa