Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
S’inauguren els nous Jardins d’Agustí Centelles situats a la Dreta de l’Eixample

El proper dissabte 15 de febrer s’inauguren els Jardins d’Agustí Centelles, situats a l’interior d’illa de la façana posterior de Palau Macaya de ”la Caixa”. Un espai de gairebé 2.000 metres quadrats que es va obrir al públic recentment i recupera la visió de la façana posterior del palau modernista, obra de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. L’interior d’illa té entrada pel passatge del carrer de Roger de Flor, 191 i per un passadís del Palau Macaya, situat al passeig de Sant Joan, 108.

Els nous jardins són un espai que ”la Caixa” va cedir a l’Ajuntament de Barcelona el 2009 amb l’objectiu de posar-ho a la disposició del veïnat de la Dreta de l’Eixample. Tot un espai que l’Ajuntament ha renaturalitzat i on predominen les plantes arbustives, les enfiladisses (buguenvíl·lees que coronaran la pèrgola en un parell d’anys) i els parterres al costat de les parets.

La memòria històrica d’Agustí Centelles

Els jardins son tot un oasi enmig de la densa trama urbana de la Dreta de l’Eixample, com les imatges captades per la càmera Leica del reconegut fotògraf Agustí Centelles, moltes de les quals han passat a la posteritat com a importants retalls de la nostra memòria històrica.

Centelles va retratar com pocs fotògrafs de l’època la tragèdia de la guerra, tant al costat dels soldats com de la població civil. El seu objectiu va captar la sortida dels milicians al front, els consells de guerra, la batalla de Teruel, el front d’Aragó, la derrota republicana i l’exili a França, que va viure de primera mà internat als camps d’Argelès i Bram, on documenta les terribles condicions de vida dels refugiats. Aquest interior d’illa va estar amagat durant dècades, com la capsa de negatius que Centelles va deixar a uns amics a Carcasona, on va viure un temps abans de tornar clandestinament a Barcelona, i que finalment va poder recuperar l’any 1976.

Algunes d’aquestes icòniques fotos les podrem veure el mateix dissabte 15 de febrer durant la inauguració de l’interior d’illa, que comptarà amb l’assistència dels dos fills del fotoperiodista, Octavi i Sergi Centelles, i de Miquel Bergua, comissari de l’exposició Agustí Centelles. Les vides d’un fotògraf (1909-1985) i professor de literatura anglesa de la UPF. Entre les autoritats municipals hi assistiran Jordi Martí Grau i Eva Baró Ramos, regidor i presidenta del Districte de l’Eixample. Per part del Palau Macaya de ”la Caixa”, hi assistirà Josep Ollé, director del centre de reflexió.

El jardí de les respostes

Així mateix, els actes del programa inaugural inclouen l’activitat El jardí de les respostes: la crisi climàtica, una instal·lació sonora del Palau Macaya de ”la Caixa” que té com a objectiu interpel·lar a la ciutadania perquè reflexioni sobre la crisi del canvi climàtic. D’aquesta manera, els ciutadans proposaran unes preguntes que hauran de respondre experts i que es gravarà perquè el visitant que s’acosti al nou espai pugui escoltar preguntes i respostes, a través de la instal·lació de l’illa interior.

L’acte començarà a les 11h amb aquesta original instal·lació i la realització de tallers familiars, la projecció de dos vídeos -un del periodista Manel Mateu i l’altre sobre els valors dels jardins urbans-. La festa finalitzarà  amb la lectura dels parlaments per part de les autoritats i els familiars i l’animació musical del grup Ambauka.

Més notícies

”la Caixa” destina 6 milions al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia per la lluita contra el càncer

Notícia: ”la Caixa” destina 6 milions al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia per la lluita contra el càncer
Comparteix
Des que, fa 10 anys, es va posar en marxa la UITM - ”la Caixa”, s’han inclòs 7.302 pacients en assajos clínics
Notícia: ”la Caixa” destina 6 milions al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia per la lluita contra el càncer - Mobile

Caixabank negocia un pla de prejubilacions voluntàries per uns 370 treballadors a Barcelona

Notícia: Caixabank negocia un pla de prejubilacions voluntàries per uns 370 treballadors a Barcelona
Comparteix
Les sortides poden començar a partir de l'1 d'abril
Notícia: Caixabank negocia un pla de prejubilacions voluntàries per uns 370 treballadors a Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa