Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les Corts, a l’expectativa d’un nou pla que no malmeti el seu emblema
  • CA

Satisfacció moderada a les Corts. El teixit veïnal del districte porta anys reclamant que no es malmeti més Can Capellanets, l’antiga residència de seminaristes que és emblemàtica del districte i que, tot i catalogar-se com a bé a conservar, no s’ha salvat d’un deteriorament flagrant els últims anys, fins al punt que el propietari -l’Arquebisbat de Barcelona- va fer treure la teulada i mai no l’ha reposada, deixant l’interior desabrigat a les inclemències del temps. Una xarxa de 26 entitats agrupades a la plataforma Salvem el Patrimoni de les Corts s’oposava al projecte que l’Església planificava per refer la finca per allotjar-hi una residència i que, segons els detractors, comportava ignorar el nivell de protecció, alterar l’immoble i destrossar el jardí. Una fundació vinculada a l’Arquebisbat ha rescindit ara el contracte amb l’empresa que anava a encarragar-se del geriàtric, cosa que acontenta el col·lectiu veïnal, tot i que no crida victòria encara.

La plataforma admet al TOT Barcelona que aplaudeix la cancel·lació de l’acord, però no desconvoca per ara actes que ja tenia programats per finals de novembre per exigir la preservació íntegra de Can Capellanets. Per ara, es desconeix fins a quin punt l’Església retocarà el seu pla. “El projecte tal com es preveia no ens agradava gens i esperem que aquest canvi sigui un punt de partida per a un projecte diferent”, desitja l’organització, a l’expectativa si l’Arquebisbat aclareix res i decidir en conseqüència si segueix endavant amb les reivindicacions.

“Seguirem treballant fins que no hi hagi garantia d’un projecte que respecti la protecció de l’edifici i dels jardins”, deixa clar Salvem el Patrimoni de les Corts. Per la seva banda, la fundació eclesiàstica Sant Josep Oriol va trencar el compromís amb l’empresa L’Onada Serveis el 25 d’octubre. El gir de guió, sobtat, arriba més de mig any després que la propietat sol·licités un permís d’obres que incloïa la construcció d’un edifici adjacent a l’antic convictori. Per al moviment opositor, es tracta d’un despropòsit, mentre que l’Ajuntament el va beneir amb un pla especial aprovat el 2020. L’Arquebisbat s’ha limitat a dir que la fi de l’acord “obeeix només a raons tècniques i jurídiques”.

Anys de denúncies i queixes

La plataforma admet que no compta amb garanties per ara que un nou projecte s’ajusti a les seves demandes. En tot cas, l’organització crida a encetar una nova etapa, menys conflictiva després d’uns anys de litigis i queixes per un estat de degradació i d’abandonament que va dur el Consistori a imposar sancions per valor de 3.750 euros a l’Arquebisbat.

“Estem oberts a parlar amb ells per buscar un projecte que sigui bo tant per a la fundació com per al barri”, sosté la plataforma, que recorda que no s’ha oposat mai a la instal·lació d’una residència de gent gran. “No és un tema d’ús, sinó de respectar el patrimoni ecològic i històric i no destruir-lo. És el que demanem des de fa sis anys i les nostres línies vermelles per restablir relacions amb l’Arquebisbat”, delimita Salvem el Patrimoni de les Corts.

Més notícies
La casa Garriga Nogués, al carrer de la Diputació / Enfo / Wikimedia Commons
Un museu amb obres sobre els presos polítics i el rei a Barcelona
Notícia: Un museu amb obres sobre els presos polítics i el rei a Barcelona
Comparteix
L'espai sobre l'art prohibit obrirà portes a la primavera i mostrarà peces polèmiques i censurades a altres galeries
La marededeu de Queralt que va ser robada / Facebook
Troben en venda al mercat dels Encants una marededeu robada
Notícia: Troben en venda al mercat dels Encants una marededeu robada
Comparteix
S'oferia a un preu assequible pocs dies després de ser robada en una església de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa