Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La imatge de la Mercè tornarà restaurada a la basílica
  • CA

Ja hi ha data. Tal com ha informat l’agència ACN, el 24 de setembre la imatge de la Mare de Déu de la Mercè tornarà a la basílica de la Mare de Déu de la Mercè després que l’Arquebisbat l’hagi restaurat al Centre de Restauració de Mobles de Catalunya. El procés ha durat nou mesos i ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat. Tal com ha indicat en un comunicat, gràcies a aquesta restauració la imatge, del segle XIV, torna a tenir la seva “silueta original”.

Els treballs que s’han fet són diversos, com retirar algunes capes de policroma i traure elements “moderns i estranys” fets amb diferents tècniques pictòriques. “Són elements que han perdut la seva funcionalitat i no formen part de l’originalitat de l’obra. Inclinaven la imatge cap endavant, li donaven inestabilitat a l’estructura de construcció interna i li afegien un pes innecessari”, han dit. “Eliminant tots aquests elements s’ha recuperat la silueta original de la talla de fusta del s XIV”, han celebrat. Paral·lelament, s’ha netejat la peça, la qual cosa ha fet que s’aconsegueixi un “bon estat de conservació i una bona qualitat tècnica d’execució”, s’ha recuperat el seu color original i s’ha prescindit de la base i els elements metàl·lics.

Un equip multidisciplinari

Aquesta exhaustiva restauració no hauria estat possible sense l’equip d’historiadors, químics i restauradors que, al principi, van documentar-se sobre la imatge i el seu entorn, que ha influït en com s’ha anat conservant amb els anys. També van realitzar analítiques de la composició per saber de quins materials estava composta i quins canvis se li havien fet al llarg del temps.

Per entendre la importància d’aquesta imatge cal recordar que és del 1361 i el seu autor és l’escultor, arquitecte i orfebre Pere Moragues. Tot i la seva antiguitat, en els darrers 100 anys només s’havia restaurat dues vegades (1939 i 1989). Fins fa poc, patia alguns aiexecaments, havia perdut capes i estava coberta de pols.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa