Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
FOTOS | Una nova mirada a la memòria barraquista perduda del Camp Nou

El barraquisme va ser una realitat durant dècades a Barcelona. La platja del Somorrostro, la zona del Carmel o la muntanya de Montjuïc van ser alguns dels escenaris on moltes famílies que emigraven des de diversos punts de la geografia espanyola van establir-se construint les seves llars amb els materials que tenien a mà i sobrevivint en condicions extremadament precàries a l’espera d’un futur millor. L’erradicació de les barraques va ser un procés que va arrencar a mitjans del segle XX i que es va allargar gairebé fins als Jocs Olímpics de Barcelona del 1992, quan la ciutat es va transformar de manera definitiva per acollir aquest gran esdeveniment.

La memòria sobre aquest passat barraquista és encara molt present en zones com el Turó de la Rovira o el Carmel, on encara resisteixen alguns supervivents d’aquelles primeres construccions i on es reivindica aquesta part del passat com una part de les arrels que s’erigeix en l’actualitat. En altres punts de la capital catalana, però, aquest record de temps pretèrits sembla haver-se pràcticament esborrat del mapa i només una revisió de l’hemeroteca permet fer-se una idea de la magnitud i la importància dels nuclis de població que van malviure durant molts anys en aquests indrets. És el cas dels voltants de l’actual Camp Nou, on fins a la dècada dels seixanta encara sobrevivien diverses franges de barraques que flanquejaven bona part de l’estadi del FC Barcelona.

Les antigues barraques que flanquejaven els voltants del Camp Nou fins als anys seixanta / Joan Jané i Brugada (AFB)
Les antigues barraques que flanquejaven els voltants del Camp Nou fins als anys seixanta / Joan Jané i Brugada (AFB)

Posar color a les antigues barraques

Amb l’objectiu d’aportar una nova mirada al passat oblidat d’aquesta zona de les Corts, l’usuari Catalunya Color, un perfil que es dedica a posar color a fotografies antigues en blanc i negre de tot el territori català, ha agafat diverses imatges de l’època compartides amb anterioritat a través de Twitter pel perfil El Boig de Can Fanga i les ha compartit en instantànies en color.

En concret, les imatges són obra del fotògraf Joan Jané i Brugada i mostren les franges de barraques que van coexistir amb l’estadi blaugrana fins que van ser enderrocades als anys seixanta. De fet, les construccions es trobaven en una de les vies de pas que donaven accés al Camp Nou, de manera que molts aficionats del club hi passaven pel costat per poder anar a veure els partits del seu equip.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa