Embruten amb una esvàstica el bust del pare de la independència de Cuba

Acció vandàlica de signe feixista a un bust dedicat a José Martí, el dirigent cubà que, a finals del segle XIX, va promoure l’inici de la revolució armada per posar fi a la colonització espanyola de l’illa caribenya. L’efígie del polític, escriptor i líder independentista cubà al recinte municipal de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, ha aparegut aquesta setmana tacat amb una esvàstica de color vermell al front i amb marques de pintura groga, segons ha denunciat una usuària de Twitter.

El districte de Sant Andreu confirma al TOT Barcelona que l’escultura de Martí ha sigut objecte de pintades en els darrers dies. La mateixa font afegeix que el districte ha informat a la brigada corresponent de l’Ajuntament per netejar el monument.

Es dona el cas que la figura és just al costat d’una càmera de videovigilància dins de l’antiga fàbrica de la Fabra i Coats, convertida en propietat municipal i seu d’un complex d’equipaments, serveis i habitatges públics. El districte no ha concretat si ha pogut identificar l’autor de la bretolada ni si ha presentat denúncia pels danys al bust.

La figura de José Martí és omnipresent a Cuba i sovint acompanya la dels líders més destacats de la revolució cubana, com el Che Guevara o Fidel Castro, en la propaganda del govern comunista. Fins i tot, dona nom a l’aeroport internacional de L’Havana. A més, la doctrina Martí és referència habitual en el discurs del règim castrista des de fa dècades.

Martí va patir presó, deportació i exili durant la seva trajectòria per aconseguir l’alliberament de Cuba. Va ser autor d’obres de capçalera del moviment independentista cubà. Martí -que era fill de pare valencià- va ser inductor de la lluita armada contra els colonialistes espanyols a partir de 1895, quan va morir. El dirigent no va arribar a veure la independència de l’illa. Tres anys després del seu decès, va esclarar la guerra entre Espanya i els Estats Units, que va culminar amb la cessió de Cuba al govern de Washington.

Nou comentari

Més notícies
Recinte de l'Exposició Universal de Barcelona, que va tancar portes el desembre de 1888 Antoni Esplugas/ANC

Quan Barcelona es va situar al mapa mundi dels esdeveniments internacionals

La ciutat va representar Espanya acollint l'Exposició Universal de 1888, que va servir per transformar una part de Barcelona
Amb la col·laboració de Passejant per Barcelona
Un dels cartellls de l'Ajuntament

Padrós critica l’Ajuntament pel cartell que anima a trobar-se per Nadal

El president del Col·legi de Metges demana la seva retirada per l'augment de contagis