L’Ajuntament de Barcelona ha projectat un parc de 10.000 metres quadrats de zona verda i espais de salut i esbarjo a l’antiga Colònia Castells, al barri de Les Corts. El parc, segons el projecte municipal, estarà delimitat pels carrers Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre, i serà un pas clau en la culminació del procés de transformació urbanística, que va començar fa 18 anys, que també preveu la creació de nous habitatges i equipaments. Amb aquestes obres es preveu mantenir 11 cases ubicades al passatge de Piera, que preservaran d’un dels vials de la colònia Castells.

Manifest per protegir la Colònia Castells

Però aquest projecte no agrada a tothom. La plataforma “Salvem el Camp de la Creu- Colònia Castells”, integrada per l’Associació de Veïns de les Corts i l’Associació d’Afectats de la Colònia Castells, ha impulsat un manifest per protegir la memòria històrica del barri i ampliar la zona verda del nou parc.

La plataforma denuncia que el nucli original del barri obrer de Les Corts “ha estat mutilat des de fa anys”, i alerta que “ara volen esborrar per sempre el llegat dels nostres avantpassats”. De fet, aquest estiu, després de diverses expropiacions, començaran les obres per enderrocar alguns edificis històrics del barri, que per a la plataforma, “són significatius per mantenir viva la memòria col·lectiva” que uneix els veïns de la zona.

Una plataforma veïnal impulsa un manifest per salvar la Colònia Castells, a Les Corts
Una plataforma veïnal impulsa un manifest per salvar la Colònia Castells, a Les Corts

Els impulsors del manifest veuen especialment greu la creació del parc en l’àmbit de la despareguda Colònia Castells, que va ser fundada l’any 1923: “El projecte ens preocupa, ja que suposarà una transformació radical que farà caure en l’oblit allò que va ser en el seu origen aquest espai, i per tant, la memòria històrica del nostre barri”. A més, denuncien que l’Ajuntament no ha plasmat les aportacions veïnals al projecte del parc que, tot i que manté unes quantes cases del passatge Piera, “queden d’esquenes al parc i amb usos encara indefinits o tan poc dignes com magatzems o lavabos”.

Aturar les obres a la Colònia Castells

Sugui com sigui, la plataforma demana “aturar les obres al parc” i obrir un període de reflexió per repensar el disseny del parc, després que, asseeguren, el districte de Les Corts no ha acceptat cap de les seves al·legacions. I què reclamen els veïsn per protegir un dels darrers vestigis de barri obrer que queda a Les Corts? Recuperar el traçat dels antics passatges a través del parc, mantenir dempeus totes les casetes del passatge Piera, destinant una de les casetes a un equipament municipal que faci tasques de memòria històrica i que pugui ser la seu també d’entitats de joves, protegir arbres centenaris i també protegir els elements històrics que es veuran afectats al Camp de la Creu.

Vista de l'últim passatge supervivent de la Colònia Castells de les
Vista de l’últim passatge supervivent de la Colònia Castells de les Corts / MMP

El procés per transformar la Colònia Castells va començar l’any 1999, i es calcula que encara caldran entre 6 i 8 anys perquè tots els afectats estiguin reallotjats. Aquest mícrobarri és un símbol del passat obrer d’un barri que avui té una de les rendes per càpita més elevades de la ciutat i amb els preus de lloguer i compra també elevats. Però la colònia també va ser testimoni de les onades migratòries, del moviment anarquista durant la Guerra Civil i d’una lluita veïnal de més de dues dècades, on els seus habitants han lluitat fins al final per aturar l’enderroc de les seves llars.

La plataforma intenta recollir prou suport com perquè l’Ajuntament aturi la reforma urbanística i s’avingui a replantejar el projecte de manera que encaixi el necessari canvi urbanístic amb la també necessària presevació de la memòria històrica.

Més notícies
Imatge virtual de la remodelalció de la Rambla a l'altura de Drassanes AJUNTAMENT DE BARCELONA

Així canviarà l’urbanisme a Barcelona: grans obres que arrenquen el 2022

Notícia: Així canviarà l’urbanisme a Barcelona: grans obres que arrenquen el 2022
Comparteix
La Rambla, la Via Laietana, l’Eixample o la Meridiana, però també projectes de mobilitat que transformaran la fesomia de la ciutat els propers anys
Notícia: Així canviarà l’urbanisme a Barcelona: grans obres que arrenquen el 2022 - Mobile
Futur parc de la Marina del Prat Vermell / Ajuntament de Barcelona

Els 5 nous parcs i jardins que prepara Barcelona

Notícia: Els 5 nous parcs i jardins que prepara Barcelona
Comparteix
L'Ajuntament anuncia un pla d'inversions per millorar 32 espais verds
Notícia: Els 5 nous parcs i jardins que prepara Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix