Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un investigador punter en ADN antic dirigirà el Museu de ciències naturals
  • CA

El Museu de ciències naturals de Barcelona ja té nou director. El jurat encarregat del procés de selecció ha triat el biòleg Carles Lalueza Fox, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-Universitat Pompeu Fabra).

Rellevarà la veterana Anna Omedes, que l’1 de maig es jubila després de 37 anys al servei d’aquesta històrica institució barcelonina. Es tracta de diversos museus en un, perquè sota el mateix paraigües s’inclouen el Jardí Botànic de Montjuïc, el Museu Blau al Fòrum i el Castell dels Tres Dragons i el Museu Martorell del parc de la Ciutadella.

Com va explicar el TOT Barcelona, Omedes marxa deixant engegat un difícil procés per ampliar instal·lacions i convertir-les en museu nacional. Enguany, mentre es concretava la nova etapa, ha planificat obres de cirurgia fina per dignificar les instal·lacions i que no s’aturi la seva millora durant l’impàs. Lalueza podrà donar forma a la nova etapa del museu, definint el futur del centre nacional i pilotant l’esperada rehabilitació del Castell dels Tres Dragons, icona modernista de Lluís Domènech i Montaner. El jurat ha triat el biòleg per la seva trajectòria en divulgació i l’Ajuntament ha destacat que es tracta d’un científic de primera línia internacional.

Lalueza és nascut a Barcelona i té 57 anys, pel que presumiblement la seva estada al capdavant del museu no serà tan llarga com la d’Omedes. És expert en l’estudi d’ADN antic, recuperant-lo de restes del passat per a identificar espècies extingides, reconstruir les migracions dels homínids i desxifrar l’evolució dels neandertals. Ha treballat a les universitats de Cambridge i Oxford, a més d’una empresa islandesa dedicada a la genètica. Des de 2008 investiga a l’Institut de Biologia Evolutiva que tenen el CSIC i la UPF a Barcelona. El 2010 va adquirir notorietat per un estudi conjunt amb Svante Pääbo i publicat a la revista Science en el que demostraven que l’ADN de l’espècie humana actual (Homo Sapiens) conté traces de l’ADN neandertal. A més és Premi Ciutat de Barcelona 2007 i Premi Narcís Monturiol 2018.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa