El pregó de la Mercè 2023 anirà a càrrec de l’escriptora Najat El Hachmi i tindrà lloc el pròxim 22 de setembre al Saló de Cent de l’Ajuntament. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va escollir el passat juliol Hachmi per agafar el relleu a la directora i guionista de cinema Carla Simó, pregonera de la Mercè 2022, malgrat que hagi despertat el rebuig d’alguns col·lectius LGTBI i antiracistes.
Per tal de conèixer millor aquesta autora procedent del Marroc, però, primer cal fer un petit repàs per la seva llarga producció literària d’articles i novel·les. Va començar el 2004, quan va publicar el primer llibre, Jo també soc catalana, al qual van seguir L’últim patriarca, La caçadora de cossos, La filla estrangera i Els dilluns ens estimaran. Va rebre distingits premis com el Premi Nadal, el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi de Periodisme Maria Luz Morales. Aquest darrer guardó se li va donar amb motiu de l’article d’opinió ‘Confinades de per vida’, que també es va publicar al diari El País, on és columnista. Per a aquest diari ha escrit una àmplia varietat de temes sobre feminisme, racisme o els perills de la ultradreta. Entre els darrers publicats, destaca ‘Els Rubiales que no es veuen’.
Drets LGTBIQ+
Més enllà de la producció literària d’aquesta escriptora, que ha pogut plasmar en primera persona una realitat poc habitual en els llibres i articles que arriben a Barcelona —la de les dones migrants—, cal destacar que part del col·lectiu LGTBIQ+ l’ha criticat per haver mostrat cert rebuig sobre alguns aspectes de la llei trans, aprovada l’any passat pel govern de l’Estat. “És terrorífica la possibilitat que nen o una nena amb 14 anys sigui completament abandonat a la seva sort sigui completament abandonat a la seva sort en tot el que és referent a la seva identitat de gènere”, va dir l’escriptora en un article.
Aquest posicionament ha fet que, tal com va poder saber aquest divendres el TOT Barcelona, que el Consell Municipal LGTBI del mateix Ajuntament de Barcelona hagi votat en contra de forma unànime de l’elecció de la pregonera. En un comunicat al qual va tenir accés aquest mitjà, el Consell diu que les manifestacions públiques de l’escriptora “contra les persones trans s’allunyen del reconeixement dels drets humans de les persones trans i del col·lectiu LGTBIQ+”.
Això no és tot. L’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH), ACATHI, Unitat Contra el Feixisme i Racisme (UCFR) i la Plataforma Trans Estatal van mostrar el passat juliol en un comunicat conjunt la seva “preocupació i rebuig” perquè en diverses ocasions “ha expressat posicions islamòfobes i transfòbiques i ha anat en contra de l’educació sexual” a les aules. “El pregó és un acte polític, de visibilitat i de referència on no poden tenir cabuda els missatges i discursos que atempten contra els drets humans“, van recordar.
Entre alguns col·lectius antiracistes també ha despertat polèmica. Els motius són que part de l’obra d’El Hachmi destaca per carregar contra l’islamisme radical, la submissió de les dones i l’ús del vel. Ha arribat a catalogar el vel de “pressió ambulant”. Per a algunes persones musulmanes que el veuen com una part de la seva cultura i no tant com una imposició, la visió d’El Hachmi és “islamòfoba”.
Un pregó inspirat amb ‘Alcarràs’
Carla Simó va protagonitzar el pregó de la Mercè del 2022, el mateix any que va estrenar la seva darrera pel·lícula, ‘Alcarràs’. Va tenir molta repercussió gràcies, entre altres, al festival internacional de cinema La Berlinale, on va guanyar el prestigiós Os d’Or. Simó, però, es va donar a conèixer fa anys amb la pel·lícula Estiu 1993, que retrata alguns aspectes de la seva vida de quan era petita.
El cinema va impregnar el pregó de Simó en tots sentits. Per a aquesta ocasió, va escriure el guió ‘El Roger a Barcelona’. Es tracta de la continuació de la vida d’en Roger, un dels personatges l”Alcarràs’, quan deixar el poble de Lleida i ve a viure a Barcelona. Quatre actors van fer en directe la recreació cinematogràfica al Saló de Cent, on es van poder veure diverses situacions en les quals en Roger vivia la quotidianitat barcelonina.