Una seixantena de músics del Gran Teatre del Liceu i estudiants de l’escola Liebigschule de Giessen, una escola d’Alemanya, han protagonitzat dues actuacions aquest matí al mercat de la Boqueria per homenatjar el compositor Johann Sebastian Bach, que avui fa 338 anys que va néixer. Aquestes actuacions formen part d’un projecte més gran, el moviment Bach in the Subways que va néixer el 2011 a Nova York. El primer concert l’han ofert vuit músics a la plaça del Quim de la Boqueria, i el segon, de més magnitud, ha tingut lloc sota la porxada del mercat, on una cinquantena de músics han delitat les persones que caminaven amb la música del compositor alemany.
Aquest moviment nord-americà es basa en un principi fonamental: compartir la música del mestre de la música clàssica a diferents llocs públics del planeta. Ho fan cada mes de març en diferents llocs, hores i completament gratuït per generar aquesta sensació d’expectació amb les altres persones que circulen per aquell espai. Es tracta d’un “regal musical” per a totes les persones que s’aturen a escoltar els concerts expliquen des de l’organització.
Aquesta ha estat la segona vegada que Barcelona col·labora amb aquest moviment, ja que la primera vegada que la capital catalana va oferir un concert de Bach d’aquestes característiques va ser el 2021, al mateix mercat de la Boqueria. L’encarregat de coordinar aquest enorme desplegament de músics ha estat Matthias Weinmann, un violoncel·lista alemany i músic del Liceu que actualment és membre de l’Euro Quartet Barcelona, un quartet de corda.
Una iniciativa en expansió
Des que aquest projecte va néixer als carrers de Nova York l’any 2011, la iniciativa no ha parat de créixer. Només el 2015, milers de músics van oferir la música de Bach de manera gratuïta en 150 ciutats de 40 països diferents, i sempre dins de les estacions de metro, trens o places públiques. “Aquesta iniciativa permet que els músics connectin amb la seva audiència i puguin apropar la música de Bach al màxim nombre de persones possible, sobretot a les que normalment no escolten música clàssica”, expliquen des de l’organització