Els processos participatius arriben al món cerveser: la nova Moritz BaPA s’inspira en Barcelona

La marca ha fet un estudi per saber quins gustos cervesers tenen els barcelonins i els ha plasmat en aquesta nova beguda

Els processos participatius han arribat al món cerveser. El 43% dels barcelonins els agrada que la cervesa tingui entre 5 i 6 graus d’alcohol i el 60% prefereixen una sensació sedosa en boca, mentre que el color preferit és, amb diferència, el groc daurat, amb un 46% dels vots. Aquestes són algunes de les característiques que Moritz ha tingut en compte per elaborar la nova Barcelona Pale Ale (BaPA), una cervesa sortida de les entranyes del Moritz Beer Lab i que es presenta com la primera cervesa col·laborativa de Barcelona.

Moritz, fundada a Barcelona, té més de 160 anys d’història i està “lligada a la ciutat”, segons ha reconegut durant la presentació el comissionat d’Economia Social de l’Ajuntament, Álvaro Porro. Per això el fabricant s’ha decidit a elaborar una cervesa per a Barcelona a partir del que pensen els mateixos ciutadans. Tot va començar amb una enquesta a 400 barcelonins per identificar els trets característics més apreciats pels bevedors de cervesa, uns resultats que els mestres cervesers de Moritz, Albert Viaplana i Germán Melgarejo, ha fet servir com a base per elaborar la nova BaPA.

“Vam fer la primera cervesa de Barcelona i a partir d’aquesta experiència hem volgut fer la primera cervesa creada per a Barcelona”, ha dit Viaplana. “Normalment el procés consisteix a tenir una idea i després buscar la manera de plasmar-la. En aquest cas és a la inversa: vam preguntar a la gent com li agradaria que fos la cervesa i hem intentat replicar-la amb la exactitud més gran possible”. La companyia fabricarà la cervesa en lots de 1.800 litres i preveu fer-ne entre 5.000 i 9.000 litres en els tres mesos que estarà al mercat.

Edició limitada fins a l’estiu

La Moritz BaPA és una cervesa “col·laborativa” d’edició limitada que combina 5 llúpols, un de cada continent, per reivindicar el valor cosmopolita de Barcelona. Té una graduació del 6% i aposta per una barreja de malta d’ordi, malta de blat i civada per donar-li “la textura sedosa i la terbolesa”, seguint les preferències recollides a l’estudi.

La primera oportunitat per tastar la nova cervesa serà el Barcelona Beer Festival, que se celebrarà del 15 al 17 de març a la Farga de l’Hospitalet. “La cervesa no és només una beguda, és un acte de socialització que uneix persones i que també pot representar ciutats”, ha dit el director del festival, Mikel Rius. A partir del dilluns 18 de març, la Barcelona Pale Ale estarà disponible a la Fàbrica Moritz Barcelona i al Bar Velódromo, ja que la BaPA “és una cervesa de primavera, molt fresca i equilibrada”. Amb l’arribada de l’estiu, el laboratori d’R+D en presentarà una de nova.

Més informació

Nou comentari